Bokros: A minisztériumoknak nincs saját pénzük

2015. március 27. 11:52
A jog kizárja, hogy egy minisztériumnak saját pénze legyen, azoknak a szerveknek pedig, amiknek lehet, ezt brókercég nélkül állampapírba kell fektetniük – mondja Bokros.

Bokros Lajos szerint a minisztériumok, mint állami főhatóságok a költségvetés jogi szabályozása alapján nem is rendelkezhetnek befektethető pénzeszközökkel. Amennyiben a brókerügyben olyan szervek – például állami cégek – pénzéről van szó, amelyeknek lehet és van is megtakarításuk, azt törvény alapján kötelező állampapírokba fektetniük, ehhez viszont nincs szükség a Questorhoz hasonló magáncégre, hiszen ezt ingyenesen megtehetik a Magyar Államkincstáron keresztül – mondja a volt pénzügyminiszter. Hogy miért választották mégis a Questort, a nézők fantáziájára bízza Bokros. 

Úgy véli, felmerül a bennfentes kereskedelem gyanúja is, a MOMA – több párttal ellentétben – mégsem tesz feljelentést, tekintettel arra, hogy nem számítanak az ügyészség részéről valódi, korrekt eljárásra.

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez esetben szükségesnek tűnik visszamenőlegesen módosítani a törvényeket: majd a múltban is lehet mégis pénzeket brókercégekhez utalni.

Szomorú, hogy ilyen ember bankigazgató és pénzügyminiszter volt.

Nem a minisztérium pénze, államkötvény volt a Questornál, hanem tulajdonosi részvény.

A Kereskedőház pedig önálló jogi személy és a jogszabály nem írja elő, hogy hol fektethet be. Azt igen, hogy csak államkötvénybe. Ez történet.
A saját tőkéjéből, a likvid pénzeszközéből adott megbízást államkötvény vásárlására, ehhez szükséges számlanyitásra. Amennyiben a megbízásban vállalt kötelezettségét a Questor nem teljesítette, másba fektette a pénz, akkor fennáll a bűncselekmény gyanúja. Ezt majd az ügyészségi vizsgálat folyamán kiderülni.

Önkormányzat esetében sem írja alő a törvény, hogy a számlavezetés csak az Államkincstárnál lehet, mert az Államkincstár nem rendelkezik vidéki fiókhálózattal, csak a megyeszékhelyen van.

A bennfentes kereskedelem témakörben pedig azért nem tesz feljelentést, mert tisztában van azzal, hogy 100 eset közül 99-ben nem bizonyítható minden kétséget kizáróan. Emiatt pedig rágalmazás gyanújába esne.

"A Jobbikban fiatalok ülnek, fiatalabbak mint a Fiatal Demokratákánál."

Ez nem igaz.

Ami pedig a támogatókat, szavazókat illeti eléggé heterogén a bázis. Ez az itteni néhány hozzászóló stílusából, felkészültségéből is látszik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés