Miről beszél Rétvári Bence?

2015. március 21. 15:00
masterflow
Szocioreflex
Ki kéne menni egy kicsit az emberek közé a magasságos államtitkár úrnak is, beszélgethetne egy jót a keményen dolgozó kisemberekkel.

„Nagyon érdekes, hogy ahogy dr. Rétvári Bence államtitkár induktív eljárással próbálja megmagyarázni, hogy milyen kiváló lépés volt a vasárnapi nyitva tartás betiltása.

Valamelyik ismerőse látott három darab kereskedelmi álláshirdetést, s ez számára igazolásként szolgál. Az egyik indexes csóka pedig bezárni kényszerülő bútoráruházat kapott le. A kérdés az, hogy ki tudott nagyobbat durrantani. Rétvári cukiskodó érvélése olyan, khm, »illogikus« mintha az egy darab egészségügyi dolgozó által visszautasított boríték azt bizonyítaná, hogy minálunk a paraszolvencia rendszere csak egy torz fantazmagória. (...)

Ki kéne menni egy kicsit az emberek közé a magasságos államtitkár úrnak is, tiszteletteljesen ajánlom főként a budai oldalt, ahol gyakorlatilag megszűnt a tömegközlekedés az a M2-es metró kivételével. Beszélgethetne egy jót a keményen dolgozó kisemberekkel, akik valami hihetetlen káoszban próbálják meg túlélni azt a szart, amit amit rájuk szabadítottak.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 51 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nálunk blokkot is elvétve kapok ezekben a kisboltoknak a jelentős részében. Mindenki ismer szinte mindenkit no problem.

Állítólag hétfőként a nosztalgia jegyében adásszünet lesz a tv csatornákon. Sőt 09.00 óra előtt szesz-t sem lehet majd venni.

Majd ha csökkennek a bevételek / áfa, iparűzési, társasági adó stb / és új adókat találnak ki a pótlásukra akkor küszködjél a könnyeiddel.

Azért ne dobd még ki a 2010/14-ben kapott XXXL-es zakót, hátha szükséged lesz még rá :o

micsoda őskori dolgokra emlékszel Zsu..

én csak férfiakat dícsérek

szút? :)) csípem a humorod.

A vasárnapi bezárások kapcsán a számítások csúsztatáson alapszanak.
Erre bizonyság a protfoli.hu írása http://www.portfolio.hu/gazdas.. amely abból a feltételezésből indul ki, hogy a vasárnapi bezárással arányos forgalom csökkenés – 10-15 %-os csökkenés – következik be. Ez azonban nem igaz. Nem igaz azért sem, mert nem minden kiskereskedelmi egységre vonatkozik, de nem igaz azért sem, mert a nyitva tartás és a forgalom alakulása között nincs olyan szoros összefüggés, mint amilyent a számítások feltételeznek. A fogyasztási szükséglet attól nem változik, hogy hét vagy hat nap áll rendelkezésre a megvásárlásra.

Ennek bizonyságára szolgál a KSH http://www.ksh.hu/docs/hun/xft.. tanulmánya és a benne található grafikonok adatai. Ebből azt a következtetést lehet levonni, hogy a forgalom változásával változik a vállalkozások száma és a foglalkoztatás, amely másként jelenik meg a 5 fő alatti foglalkoztatott egységeknél, melyek száma vidéki relációban sokkal nagyobb.

A korábbi történetekből – a KSH tanulmányából is – jól látszik, hogy a forgalom csökkenésével csökkentek a vállalkozások számai , amely csökkenés a foglalkoztatásban is megjelent.
„A kiskereskedelmi vállalkozásokban foglalkoztatott létszám15 ezer fővel, 327 ezerre mérséklődött 2009-ben. A teljes munkaidősre átszámított létszám több mint 7, a teljesített munkaórák száma több mint 6%-al esett vissza 2008-hoz képest.” – olvasható a hivatkozott KSH kiadványban.

Erről a hatástanulmányozásról a szocialista rendszer nagy találmánya - amely ma is létezik - jut eszembe. Amikor felmerült valami, akkor rögtön az volt rá a válasz; hozzunk létre egy bizottságot. A bizottság pedig megmagyarázta, hogy miért nem lehet alkalmazni az elképzelést.

Egyébként vannak olyan dolgok, amelyek mindenféle hatástanulmány nélkül is evidensek és olyanok is vannak, melyeknél csak szubjektív adatok vannak. Ez a vasárnapi nyitva-zárva tartás is ilyen, amikor azt állítják, hogy a vasárnapi zárva tartás 10-15 %-al csökkenti a forgalmat, kevesebbet fognak vásárolni. Bizonyítható, hogy ez téves állítás, így az erre épített számítás is csak téves lehet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés