Boross Péter tudja, hogy nem sikerült Orbánt beszervezni

2015. március 10. 8:37
Boross Péter még 1990-ben, a titkosszolgálatokat felügyelő miniszterként bekérette Orbán Viktor aktáját és ebből az derül ki, hogy megpróbálták beszervezni, de nem sikerült – mondta Boross a Pesti Srácoknak adott interjúban. Arról nem kérdezte őt a Pesti Srácok, hogy miniszterként még hány ellenzéki politikus aktáját kérette be.

Boross Péter a Pesti Srácoknak adott interjúban cáfolta, hogy Orbán Viktort beszervezték volna besúgónak, mikor katona volt. Simicska Lajos vasárnap a Mandinernek azt mondta: Orbán szólt neki, hogy jelentenie kell róla és eddig harminc évig elhitte, hogy nem jelentett, de most már elbizonytalanodott erről.

Boross Péter ezzel kapcsolatban a Pesti Srácoknak azt mondta: „amikor 1990-ben bizonyos kartonokat előszedtek, én az Antall-kormány nemzetbiztonsági minisztereként utánanézettem az fellelhető iratoknak.” Az iratokból kiderült, hogy Orbán Viktortól is megkérdezték katonakorában, hogy hajlandó-e jelenteni, ám ő az együttműködést megtagadta. „A miniszterelnökről olyan karton van, ami a figyeléséről, tervezett beszervezéséről szól és olyan nincs, amely szerint valaha is beszervezték volna” – mondta Boross Péter. 

A Pesti Srácok azt nem kérdezte Borosstól, hogy miniszterként hány ellenzéki politikus kartonját kérette még be.

Boross szerint Simicskából a sértettség beszél. A vállalkozó azon sejtetésére, hogy az állambiztonsági iratok Moszkvában vannak, és Putyin ezzel zsarolná Orbánt, azt mondta:  „azt a politikai szükségszerűséget, hogy nekünk gáz kell és ezért nem szabad totálisan összeveszni Oroszországgal, összemosni avval a lázálommal, hogy Putyin átlapoztatta a rengeteg kelet-európai anyagot és most Orbán Viktort zsarolja, aljasság”. Feltette a kérdést: „miért foglalkoztak volna a szovjetek az almásfüzitői besúgó ügyével, akit annak idején fekete vágás miatt szerveztek be!? Miért foglalkoztak volna Orbán Viktor diákkal, kiskatonával?

Összesen 90 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az a gond szerintem, hogy a szocik a rendszerváltás hajnalán rengeteg iratot megsemmisítettek. Nyilván azok kartonjai maradtak meg, akik akkoriban nem fértek hozzá az iratokhoz. Ha innen nézem, nem biztos, hogy igazságos lenne mindent nyilvánosságra hozni. Talán a tartótisztek kartonjai mondanának érdemlegeset.

Kedves uram, ön összetéveszti az időszakot a Horn Gyuláéval, amikor Horn aktái valóban eltűntek. Az akta kezelőjét a bíróság megbüntette 50-ezer forintra, ami akkor sem volt egy nagy összeg. A miniszter belenézhetett aktákba, de nem csinálhatott vele akármit, mert az ilyen szervezetekben mindent adminisztráltak, ahogy ma is. Nem véletlen, hogy Horn aktáját sem maga tüntette el.

Nem belügyminiszter, hanem nemzetbiztonsági miniszter volt, s a feladatkörébe tartozott az iratok felügyelete. Nem tiltotta semmi, hogy belenézzen, csak arra voltak szabályok, hogy mit kezdhet az információval. Olyan ez, mint a munkahelyi gazdasági vezető. Megismerheti a személyi akták tartalmát, csak élhet vissza vele.

A tegnapi Szily szemlénél már válaszoltam önnek erre.

Hol vannak már azok, jóember. Ön eltévedt legalább tíz évvel. A maiak döntő többsége legfeljebb gyerek volt akkoriban, vagy suhanc, aki a felnőtt életét ebben a rendszerben élte le, tök mindegy mit írt vagy nem írt akkor, mert semmi fontosat nem írhatott, ha írt is.

Ha találsz olyan saját kézzel írt és aláírt nyílatkozatot amit a beszervezett írt amit csatoltak a kartonhoz, mint pl Csurkánál amit Ő maga hozott a nyílvánoság tudomására akkor az hiteles dokumentum, ami együtt érvényes a kartonon található szintén saját kezü aláírással.

Nagyon sok embert fígyeltek és kartont állitottak ki, de ezeket a személyek poteciálisan beszervezendőnek tekintették, de nem mindenkinél tudták realizálni, mivel Volt aki egyszerüen nem Volt hajlandó együttmüködni, vagy nem tudtak olyan zsarolásra alkalmas okot találni amivel kényszeriteni lehetett volna. Ekkor lezárták azzal, hogy sikeetelen Volt.

Ettől függetlenül ez nem jelentette azt, hogy más osztály vagy csoport abbahagyta volna a megfígyelést, titkos eszközök ígénybe vételével. Orbánnál ez történt és ráadásúl a felesége családja Volt a célkeresztbe mikor Szolnokra költöztek.

Amikket Orbán nyílvánoságra hozott 2006-ban annak Volt a folyómánya, hogy 2005-ben a ballib kormány alatt beindúlt egy suttogó propoganda Orbán ügynök multjáról a katona ideje alatt. Orbán előtte nem, de akkor kikérte a róla fellelhető íratokat s egy jó vaskos kötetett kapott, amiből azokat tette fel ami erre az ídőszakra vonatkozott.

Gondolom, hogy most az új törvény szerint ha akarná nyílvánoságra hozhatná kitakarás nélkül az egész többszázoldalas dokumentumot is, de nem biztos, hogy változtattna a helyzeten és értelmetlen is lenne.

Az aki jelentett róla meg a barátairól tudja, hogy Orbán birtokában mindennek, van olyan érzésem, hogy ez az össztüz és gyüllölet, meg a Politika szinpadáról való eltüntetés ami közel húszonöt éve folyik, hol kisebb, hol nagyobb intenzitással ezektől az emberektől és köreiből ered.

Normális ésszel sok esetben fel Sem tudja fogni az ember ezt a jeleséget, mivel Orbán mióta a Politika szinpadán van soha egyik politikai és értelmiségi holdudvari ellenfeleire semmilyen ocsmány , dehonesztáló, jelzöt nem mondott, senkit nem alázott gyalázott személyében emberi méltóságában egyetlen interjuában, vagy beszédeiben. Minden esetben a cselekedeteket, de soha nem az embert támadta.

Ennek ellenére az a mocskolódás ami ellene és ráadásúl családjára is zudúl az egy fenomén s azt hiszem a hazai Politika legalja, ami roncsolja a társadalom szövetét is.

Az, hogy kinek jó ez és ki profitál belőle az már elgondolkodtató és úgy gondolom, hogy ez túl lép az ország határain is.

Az meg egy másik fenomén, hogy az újonan alakuló pártok és szervezetek az érvényesülésük lehetőségét abba látják, ha beállnak Orbán ellenes koalicióba amely a rendszerváltoztattás óta meghatároza a balliberális oldalt és átveszi a retoritikáját is, teszik ezt úgy, hogy hátulgombolosok voltak, és kimaradtak a diktatura szocializációs ídőszakából, de azért úgy viselkednek mintha a bölcsek kövét hordanák s tudnák a tutit.

Ez azért ilyesztő, mert ez a korosztály fogja meghatározni az elkövetkező 20-30 év bel és külpolitikáját hazánknak ami szerintem katasztrofális kilátásokat vetit előre az egész közélet és a társadalom számára.

A sok fogalmatlan hülye abba nem gondol bele, hogy mi a lófaszt súghat be egy előfelvételis kiskatona a társairól a 80-as években, s mi lehet annak a következménye.

Engem is besúgtak 79-ben, amikor katona voltam, mert politizáltunk egymás között. Az lett a következménye, hogy szeptember végétől nem mehettem haza, majd csak a civil ruháért leszerelés előtt. Se karácsonykor, se szilveszterre. Persze, hogy kellemetlen volt, de történelmi léptékben mi ennek a súlya? Meg az történt, hogy gyakorlat alatt az ezredparancsnok a többiek előtt név szerint emlegetett és fenyegetett meg, noha előtte nem is találkoztunk egymással. És átadták a megfigyelésemet az egyetemistákat felügyelő belügyes csapatnak. De nem rúgtak ki az egyetemről a politikai nézeteim miatt, mert akkor már nem volt szokásos az ilyesmi.

Ha pedig igaz Simicska hülyeségeinek az a része, hogy Orbán szólt neki, hogy valamit íratni akarnak vele róla, akkor nyilvánvaló, hogy Orbánnak esze ágában sem volt komolyan együttműködni a katonai elhárítással, csak valami konkrét előnyhöz szeretett volna éppen jutni. S logikus, hogy amikor komolyra fordult volna a dolog, elutasította a beszervezést.

Akkor már nem élet-halálról, sőt nem is egzisztenciáról szólt ez az egész, de azért egy kicsit félelmetes volt. Orbán Simicska által elmondott magatartása azt mutatja, hogy már akkor is volt bátorsága packázni a rendszer képviselőivel, ahogy később is.

Önnek barátom túl élénk a fantáziája, mert feltehetően sok hülye könyvet olvasott. Szerencséjére pedig nem élt akkor, nem ismerheti a valós viszonyokat. Akkor is esendő emberek éltek és akkor már nem akasztottak embereket a nézeteikért, sőt nem is nagyon tudtak beleszólni az életünkbe, mint ahogy 10-15-20 évvel korábban. Kellemetlenségeket tudtak okozni, ezt azonban vállaltuk azzal, hogy nem tettünk lakatot a szánkra. Ahogy már sokszor leírtam, az ügynökök jó része szerencsétlen, éppen akkor gyenge, sebzett, zsarolható ember volt. Később sokan megerősödtek, kifaroltak, sőt szembefordultak a rendszerrel. Nem velük volt a fő probléma, hanem a tartóikkal és a rendszer működtetőivel, akik később pénzre és politikai befolyásra válthatták a kapcsolataikat. És persze az önként, meggyőződésből ügynökösködőkkel, de a motiváció csak a jelentések tartalmából derülhet ki, illetve abból, mit gondolnak róla a besúgottak. Ezt viszont ma már nem ismerhetjük meg. Az akták teljes nyilvánossága csak az ilyen fantáziálóknak adna témát újabb butaságokat firkálni, mint ön.

A rendszerváltozás természetesen valódi volt és igaz, rengeteg konspirációval és ügynöki közreműködéssel is persze, de nem az ügynökök, és nem is a tartóik vezényelték, hanem a társadalom. S persze a Reagan-Gorbacsov megállapodás tette lehetővé. A rendszerváltozás később el lett rontva, pontosabban az új rendszer kialakítása lett elrontva, de az egy másik történet.

Simicska saját bevallása szerint együtt írták a jelentéseket. Gondolom, közben jókat röhögtek.
Nekem az nem életszerű, hogy az őrnagy behívta a közlegényt és mutogatta a róla készült anyagot-már ha valóban volt 10 cm papír, ami akár 800 oldal is lehet.

Persze, hogy nem életszerű. Orbitális marhaság. Ilyen soha nem történt, soha nem kötötték a megfigyeltek orrára, hogy őket megfigyelik. Pontosabban tisztességes párt, munkahelyi vagy egyetemi vezetők, akiket a belügyi tisztek tájékoztattak arról, hogy kiket miért figyelnek, szóltak vagy üzentek, hogy vigyázzunk, vagy beszélgetés során érzékeltették mi zajlik. De aktákat nekik sem adtak át, így felolvasni sem tudtak volna belőlük. Az egész történet azt jelzi, hogy Simicska már nem százas, elitta az eszét és összekeveri a valóságot a fantáziáival.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés