Moszad-exfőnök: Netanjahu nem tett semmit egy jobb jövőért

2015. március 8. 10:17
Bejnamin Netanjahu hat éves kormányzása alatt egyszer sem tett egy valódi lépést sem a térség arculatának megváltoztatására – jelentette ki Meir Dagan, a Moszad volt főnöke. Tel Avivban tíz nappal a választások előtt nyolcvan ezren vettek részt a kormányellenes tüntetésen.

Élesen bírálta a Netanjahu-kormányt egy szombat esti tel-avivi baloldali tüntetésen Meir Dagan tábornok, az izraeli titkosszolgálat, a Moszad volt főnöke. A több tízezres, „Izrael változást akar” címmel megrendezett választási tömegtüntetésen Dagan azt mondta, hogy „Izrael megalakulása óta legsúlyosabb vezetési válságát éli” Benjámin Netanjahu hat éve tartó miniszterelnöksége következtében.

„Az ellenségtől nem félek, a vezetésünktől viszont tartok” – jelentette ki az izraeli titkosszolgálatot 2002 és 2012 között vezető biztonsági szakember. „Hiányzik a jövőkép, az iránymutatás és az eltökéltség, ínség van példamutató vezetésben. Félek a tétovázástól és a stagnálástól. És mindenek fölött félek az irányítás válságától” –hangsúlyozta.

„Benjámin Netanjahu hat egymást követő évben vezetett minket kormányfőként. Ebben a hat évben egyszer sem tett egy valódi lépést sem a térség arculatának megváltoztatására, egy jobb jövő kialakítására” – jelentette ki a „Bibit haza”, vagyis Benjámin Netanjahut hivatalából meneszteni kívánó szavakat skandáló tömegnek. 

Dagan bírálta az elsősorban biztonságpolitikai tapasztalatát hangsúlyozó kormányfő szerepét a nyári Erős Szikla hadműveletben is. „Egész nyáron az óvóhelyeken ült Izrael népe, miközben több ezer rakétát irányoztak rájuk. Súlyos véráldozatot fizettünk egy hiábavaló hadműveletért, amely elrettentés és diplomáciai eredmények nélkül ért véget” – jelentette ki Meir Dagan. 

A pártok képviselői nélkül megtartott civil rendezvényen a szervezők szerint nyolcvanezres tömeg vett részt. A rendezvényen felszólalt egy nyáron elesett alezredes özvegye is. Ő a tíz nap múlva esedékes parlamenti választások előtt arra kérte a szavazókat, hogy „amikor a szavazóurnákhoz járulnak, akkor arra adják voksukat, aki megpróbálja elejét venni egy következő háborúnak”

Az ellenzéki tüntetésen felszólaló biztonsági szakemberek elsősorban Netanjahu védelmi politikájának hiányosságait bírálták. A szintén szót kapó aktivisták az elmúlt évek szociálpolitikáját ostorozták, így a közszféra leépítése miatt az oktatásban és az egészségügyben kialakult válságot, valamint a fiatalok lakáshoz jutásának ellehetetlenítését.

A tömegtüntetés helyszínére, Tel-Aviv központi Rabin terére a választások előtt három nappal, jövő szombat estére a jobboldal hirdette meg erődemonstrációját.

Összesen 58 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Engedje meg, hogy csak a tájékozatlanságának tudjam be sorait.

Magam a béke híve vagyok,s nagyon sajnálom, hogy mind a mai napig nem sikerült kölcsönösen elfogadható megoldást találni a konfliktusra.

Senki sem vitathatja el Izrael államiságát, történelmi jogait, de ez érvényes a palesztinokra is, már amennyiben nem kívánunk kettős mércét alkalmazni.

Most nem mennék vissza 1914-ig, amikor még fél millió arab lakos mellett élt kilencvenezer zsidó, majd miként kezdődött, folytatódott a palesztin földek felvásárlása, a palesztinok kiszorítása - ami ha figyeli az eseményeket, mai is folytatódik -, majd milyen hatása volt a holokauszt utáni bevándorlásoknak, a cionizmusnak.

Talán még emlékszik az ENSZ BT 242-es és338-as határozataira is. S talán azt is tudja, hogy a palesztinok miért nevezik a velük történteket Nagba-nak, pusztulásnak, s talán azt is tudja, hogy több százezer palesztin él ma is menekült táborokban, s Izrael nem engedi őket hazatelepülni.

Az is igaz, amit ír, a Hamasz rakétákkal lövi az ártatlan izraeli embereket. S orvul ölnek meg ártatlan zsidókat.

Írja, hogya gyerekek azért halnak meg, mert élő pajzsként használják őket. Biztosan ez is előfordult. S arról mi a véleménye, hogy az izraelieket ENSZ oltalom alatt iskolákat bombáztak - ők nem az utcán voltak élő pajzsként - , s öltek meg így védtelen gyermekeket és nőket? Erről hallott? Vagy nincs róla véleménye?

Azt tudja, hogy Sharon miért kapta a "mészáros" nevet? Hallott már Sabra és Shatila nevéről?

Ön teljesen hiteltelen, s elfogult ember. Új oldaláról ismertük meg. Ja, és tájékozatlan, s nincs igénye az igazságra. Nem az ártatlan bárány áll szemben a gonosz farkassal.

Józanul gondolkodó emberek Izraelben is vannak, elsősorban a baloldalon, aki keresik a megegyezést. A magam részéről az izraeli baloldal győzelmének szorítok.

Tiszteletben tartom cionista nézeteit.

Mert az is. Ember. Isten képmása. Csak vannak emberek, akiknél nehéz ezt a képmást felfedezni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés