Csehország megsérti a fegyverembargót egy lengyel lap szerint

2015. március 2. 13:40
Csehország a legkorszerűbb amerikai és német lőfegyverekből szállít Oroszországnak, megsértve ezzel az uniós embargót – állítja a lengyel Rzeczpospolita. A lap arra figyelmeztet, az oroszok hamis bizonyítékként használhatják a fegyvereket, ezzel próbálva igazolni a nyugati beavatkozást az ukrán válságba.

A kilenc hónapja érvényben lévő uniós embargó ellenére Csehország fegyvert szállít Oroszországnak – írta hétfőn saját forrásaira hivatkozva a lengyel Rzeczpospolita napilap.

A lap rendelkezésére álló dokumentumok szerint a cseh cégek a legkorszerűbb fegyvereket – többek között a nyugati elitalakulatok által használt amerikai Bushmaster 90705, 90838, 90899, DPMS RFA3-3G2 gépkarabélyokat, német Heckler-Koch fegyvereket, valamint német Sig-Sauer pisztolyokat – vadászfegyverként szállítják Oroszországba.

A Rzeczpospolita cikke kifejti: az Oroszországba szállított fegyvert elsősorban nem az ukrán hadsereg ellen fordíthatják, hiszen Oroszoroszág saját fegyverekkel rendelkezik, nincs szüksége ilyen célú behozatalra. A Nyugatról szállított fegyvert Oroszország provokációkra használhatja fel az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatás hamis bizonyítékaként – vélekedett a szerző. A cikk emlékeztet: eddig az Európai Unió egyik országa sem döntött arról, hogy szállítson fegyvert Ukrajnának.

A lap Pierre-Arnaud Lottont, az EU Tanácsának a fegyvereladási tilalom betartását ellenőrző tisztségviselőjét szólaltatta meg, aki elmondta: az uniós embargó csak a 2014. augusztus 1. után kötött szerződésekre vonatkozik, ezért nem biztos, hogy a csehek megsértik azt. 

A cseh fegyverexport állami ellenőre, Jan Jindrich úgy nyilatkozott a lapnak: a cégek garanciát kaptak arra, hogy Oroszországban a fegyverek csak magánszemélyek kezébe kerülnek, a nyugati szállítók nem tiltották meg az áru reexportját. 

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na, ebben minden benne van + 1.

Lengyel barátainknak át kellene szerintem gondolni, hogy Oroszország talán még egypár évszázadig létezik.

Vagyis: kereskedni, kereskedni, gázt venni, vodkát eladni.

(És nem a boltokat bezárni! :-) )

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés