Balsai Istvánt is meghallgatták a rendőri vezetők perében

2015. február 27. 12:43
A 2006-os őszi események kapcsán felmerült rendőri bűncselekmények gyanújáról beszélt Balsai István csütörtökön a rendőri vezetők perében – közölte a Magyar Hírlap. A jelenlegi alkotmánybíró a történteket miniszterelnöki megbízottként vizsgálta, jelentése szerint indokolatlan és aránytalan volt a rendőri fellépés.

Balsai István alkotmánybírót is meghallgatták csütörtökön a rendőri vezetők perében – írja a Magyar Hírlap. Balsai miniszterelnöki megbízottként vizsgálta a 2006. október 23-án történt rendőri fellépés körülményeit, az erről készült jelentést és a vizsgálat körülményeit Kiss Károly hadbíró kérdéseire ismertette.

Az alkotmánybíró elmondta, hogy a tömegoszlatásról nem készültek el a szükséges rendőri jelentések, és ezek hiányát a parancsnokok sem kérték számon, akiknek egyébként tisztában kellett lenniük azzal, hogy az intézkedések során súlyos aránytalanságok és bűncselekmények valósultak meg, mégsem akadályozták meg azokat. Ezek között említette Balsai a gumilövedékek indokolatlan használatát, és az azokkal szemmagasságban történő célzást. 

A megbízott Gyurcsány Ferenc felelősségével kapcsolatban elmondta, hogy nincs konkrét bizonyítékuk arra vonatkozóan, hogy a volt miniszterelnök irányította az eseményeket, emlékeztetett ugyanakkor Gyurcsány azon kijelentésére, miszerint a „parancsnoki harcállásponton” állt. 

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés