Veszprém: csütörtökön számolhatják meg a külképviseletekről érkezett voksokat

2015. február 25. 18:32
A Nemzeti Választási Bizottság sértetlennek találta a vasárnapi veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választásra a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnákat szerda délutáni ülésén. A voksokat csütörtökön számolják meg.

A Nemzeti Választási Bizottság sértetlennek találta a vasárnapi veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választásra a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnákat szerda délutáni ülésén. A kijelölt veszprémi szavazatszámláló bizottság várhatóan csütörtökön számlálja meg a külképviseletekről érkezett voksokat, ezek azonban már érdemben nem befolyásolják az időközi képviselő-választás eredményét.

 
A vasárnapi, veszprémi időközi országgyűlési választáson 17 külképviseleten szavaztak összesen 37-en. A külképviseleteken nem bontották fel az urnákat, hanem Magyarországra hozták őket, a Nemzeti Választási Irodába, kedd estig valamennyi urna megérkezett.
 
A választási eljárási törvény szerint az NVB feladata ellenőrizni, hogy az urna lezárt állapotban, sértetlenül érkezett-e; ha nem, az urnát tartalmával együtt meg kellett volna semmisíteni, a benne lévő szavazatokat nem lehetett volna figyelembe venni az eredmény megállapításakor. Az NVB azonban azt állapította meg, hogy mind a 17 urna sértetlenül érkezett meg.
 
Az urnákat várhatóan csütörtökön viszik Veszprémbe, és a választás estéjén egy előre kijelölt szavazókör felbontatlanul lezárt urnáiban lévőkhöz keverik a szavazatokat. 
 
Amikor valamennyi szavazókör eredménymegállapító jegyzőkönyve rendelkezésre áll – várhatóan csütörtökön –, a helyi választási bizottság megállapítja az időközi választás eredményét.
 
Veszprém megye 1-es számú egyéni választókerületében azért kellett időközi választást tartani, mert Navracsics Tibort, a választókerület korábbi fideszes országgyűlési képviselőjét uniós biztossá nevezték ki, ezért lemondott országgyűlési mandátumáról. A Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán olvasható adatok szerint a szavazatok 98,91 százalékos feldolgozottságánál a voksolást Kész Zoltán, a baloldali pártok által támogatott független jelölt nyerte a szavazatok 42,66 százalékával, 13 872 vokssal. Némedi Lajosra, a Fidesz-KDNP jelöltjére a választópolgárok 33,64 százaléka (10 939 választó), Varga-Damm Andreára, a Jobbik jelöltjére 14,14 százaléka (4 596 választó) szavazott. A külképviseleti szavazatok nem változtathatnak a sorrenden.
 

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés