Orbán: Csökkenhet a bankadó

2015. január 30. 8:34
A miniszterelnök a Kossuth Rádióban arról beszélt: mivel az ország jól teljesít, ésszerű kereteken belül fel lehet vetni, hogy fokozatosan csökkenjen a bankadó mértéke. Más különadó esetében szerinte erre akkor van mód, ha Magyarország érdekeit össze lehet egyeztetni az üzletemberek érdekivel.

Orbán Viktor miniszterelnök bízik abban, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök február 17-i budapesti látogatása alatt tető alá tudja hozni a hosszú távú gázszállítással kapcsolatos megállapodást. A kormányfő pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kifejtette: az idén lejár az a hosszú távú gázszállítási szerződés, amelyet korábban az oroszokkal kötött Magyarország. Így „ma nincs biztosítva a magyar gazdaság működéséhez szükséges energia 2015 után, és ma nincs biztosítva a háztartások gázellátása sem 2015 után. Ezt a kérdést kell nekem megoldanom” – közölte, jelezve, hogy a Putyin-látogatás előkészítésének keretében folynak erről a szakértői egyeztetések. Orbán Viktor úgy összegzett: nagyon bízik abban, hogy az ezt a helyzetet megoldó megállapodást tető alá tudja hozni az orosz elnök látogatása alatt.

Az Oroszországgal szembeni szankciókról úgy nyilatkozott: ezek éles ellentétben állnak Magyarország érdekeivel, ugyanakkor Magyarország tagja az Európai Uniónak, az egységes fellépés pedig érték, és az európai egység fenntartása segíti a konfliktus megoldását, ezért Magyarország ezidáig alárendelte a saját érdekeit a közös európai álláspontnak.

Orbán örülne az eurázsiai együttműködésnek

A miniszterelnök a rádióban beszélt arról is: nincs problémás terület a magyar-német kétoldalú együttműködésben, a kapcsolatrendszer adatai fantasztikusak. A vizit szerinte felhívja a figyelmet a két ország, a két nép közötti régi, tartós és valószínűleg a jövőben is fennálló barátságra, stratégiai együttműködésre. Németországot az Európai Unió legsikeresebb országának nevezte, hozzátéve, Angela Merkel „sziszifuszi munkát végez”, hogy az orosz-ukrán konfliktus Európának kedvező módon oldódjon meg, valamint hogy egybetartsa Európát.

Arra a kérdésre, hogy számít-e tőle kritikára, a miniszterelnök egy másik kérdéssel válaszolt: „hogyan fordulhatna az elő, hogy bármely ország, amely egy közösséghez tartozik, kritizálja a másikat?” „Azért, mert valaki nagy, a lehetőség nem adatik meg. Az hogy nézne ki, ha mi (...) egy országra nézve kritikai megjegyzéseket tennénk?” – fogalmazta meg véleményét.

Orbán Viktor arról is beszélt, egyedül a németeknek van olyan tervük, amely elég nagyszabású, hogy új kereteket adjon az Európa jövőjéről szóló vitáknak, ez pedig az eurázsiai gazdasági együttműködési terv. A kormányfő ebben nagy lehetőségeket lát Magyarország számára, ezért – mint mondta – „nekünk érdekünk, hogy ez a német terv napirendre kerüljön, minél hamarabb megvalósuljon. Ez megoldaná a problémáinkat, sőt a korábbi helyzetnél is szélesebb távlatokat nyitna a számunkra”. Kijelentette: ez a legjobb terv, amit Magyarország számára ki lehet agyalni. Ezzel összefüggésben úgy fogalmazott, Magyarország kapu a kelet-nyugati viszonyban.

Csökkenhet a bankadó

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban elképzelhetőnek nevezte a bankadó fokozatos csökkentését a következő években. A különadó esetleges mérséklésével kapcsolatban a kormányfő felidézte azt a korábbi vállalásukat, hogy miután sikerül megmenteni az országot az összeomlástól, azt követően ezt az adónemet lecsökkentik olyan szintre, amely „nem ismeretlen Európában”. A magyar gazdaság ma jól teljesít, ezért fel lehet vetni ésszerű módon, hogy a kormány visszatérjen erre a korábbi vállalásra a következő években fokozatosan, tervezett módon – közölte.

Arra a felvetésre, hogy több kritika is érte a magyar kormányt német üzletemberek részéről – például a reklámadó miatt –, Orbán Viktor úgy reagált: „ahol össze tudjuk egyeztetni Magyarország pénzügyi érdekeit az ő (az üzletemberek) gazdasági érdekeikkel, ott mindenhol megállapodásra törekszünk”. Ahol viszont ez nem lehetséges, „ott elsőbbséget kell adni a magyar emberek érdekének” – mondta.

Orbán: A természetes életösztön javítja a foglalkoztatási mutatókat

A rendszerváltás ősbűne elfogadni a munkanélküliséget mint természetes állapotot – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban. A foglalkoztatás bővülésével kapcsolatban a kormányfő azt mondta: a magyar emberek dolgozni akarnak, a magyar büszke nép, ha lehetősége van rá, nem akar más kegyelemkenyerén élni, hanem a saját munkájából akar megélni. A mostani kormány partnere ebben az embereknek, így ez a „természetes életösztön” azonnal megjavítja a foglalkoztatottsági, munkanélküliségi mutatókat – tette hozzá. A szegénység elleni küzdelem legfontosabb eszközének nevezte a munkahelyteremtést a kormányfő.

Nem kellenek a gazdasági bevándorlók

A bevándorlás kérdéséről szólva Orbán Viktor a 180 perc című műsorban ismét kifejtette: tömegével érkeznek Magyarországra olyan emberek, akik nyilvánvalóan nem menekültek, nem üldözik őket otthon, a megélhetés reményében jönnek el, Magyarországon azonban – a kedvezőbb elbírálás érdekében – politikai üldözöttnek nyilvánítják magukat. Megjegyezte, ezek az emberek nagyon gyakran tovább is állnak innen. A párizsi merényletek után azonban – folytatta – azok az országok, ahová Magyarországról mennek a megélhetési bevándorlók, szigorítani fogják a szabályaikat, így itt fognak rekedni, ám „ezt nem akarom, és szerintem a magyarok többsége sem akarja”. „Mi nem akarunk a megélhetési bevándorlók célországa lenni” – jelentette ki.

A miniszterelnök új európai bevándorláspolitikát szorgalmazott, megismételve: szerinte nincs értelmes érv amellett, hogy miért kellene beengedni az országba más kultúrából, civilizációból érkező emberek tömegeit, akik kizárólag a megélhetéséért jönnek ide. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy az unión belüli, „munka céljából történő mozgásoknál” nem lehet bevándorlási kategóriákat használni, hiszen „mi európai polgárok vagyunk, egész Európa a mienk”.

Orbán: Pezsgőzhettek a devizahitelesek

Azzal kapcsolatban, hogy az Alkotmánybíróság csütörtöki döntése szerint nem alaptörvény-ellenesek az úgynevezett első devizahiteles törvénynek a bíróság által kifogásolt szakaszai, Orbán Viktor úgy fogalmazott: csütörtök este „jó oka volt sok százezer magyar családnak, hogy pezsgőt bontson”. Megjegyezte, nem volt könnyű megtalálni a jó megoldást a devizahitelesek ügyében, öt évbe telt e helyzet megoldása, amit az előző kormányok felelőtlen politikája idézett elő.

Arra a kérdésre, hogy a jegybanknál a forintosítással keletkező profittal mit lehet kezdeni, a miniszterelnök azt felelte: a nemzeti bank függetlensége kizárja, hogy bármely kormánytisztviselő érdemi vitát kezdeményezzen a nyilvánosság előtt a jegybanki nyereségről vagy veszteségről. Ezt a legutóbbi kormányülésen is világossá tette – közölte. Annyit azonban megjegyzett, ésszerűnek tartja azt a jegybanki politikát, amely szerint a központi bank tartalékokat képez a nyereséges években a veszteséges évekre, hogy ne a költségvetésből kelljen a majdani veszteséget finanszírozni.

A családi csődvédelem KDNP-s előterjesztéséről Orbán Viktor úgy tájékoztatott: a kereszténydemokraták most egyeztetnek az Igazságügyi Minisztériummal, hogy a kormány számára tárgyalható formába hozzák a javaslatot.

Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS

ORBÁN - MATOLCSY - ROGÁN
eddigi szövegei
a bankadó csökkentése/kivezetése témában

2010.07.22. ORBÁN
(Orbán Viktor) Kiemelte: "most más típusú bankadónk van", amely idénre és a következő évre rögzített összeget ró a pénzügyi szférára, a 2012-es esztendőre pedig alkulehetőséget ad a szabályozás kivezetésére. Ez azonban nem jelenti azt, hogy Magyarországon három év múlva nem lesz bankadó; "az a kérdés, hogy milyen típusú bankadó lép a kétségkívül magas, agresszívnek minősíthető, a magyar gazdaság bajaihoz mért nagyságrendű jelenlegi helyébe" - mondta a kormányfő.“
forrás:
http://nepszava.hu/cikk/327393..

2012.05.09. MATOLCSY
A kormány úgy döntött, valóban kivezeti a bankadót és a krízisadókat; 2013 elejétől a bankadó fele marad a rendszerben, 2014-től pedig ez az adó megszűnik - ismertette Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón.
forrás:
http://old.gazdasagiradio.hu/c..

2012.06.12. ORBÁN
A miniszterelnök válaszában kifejtette: könnyen lehet, hogy 2013. január 1-jével a bankadót nemcsak a megállapodás szerinti mértékig, hanem teljesen kivezetik az adórendszerből
forrás:
http://index.hu/gazdasag/2012/..

2012.10.18. ROGÁN
Rogán Antal arra a kérdésre, hogy a szerdán bejelentett kiigazítás értelmében a bankadó megfelezése és kivezetése eltolódik, vagy a megfelezés elmaradása után 2014-ben mégis kivezetik a bankokat sújtó terhet, azt válaszolta: "Sose gondoltuk azt, hogy a bankadót kivezetnénk, mi a bankadót a magyar adórendszer részének tartjuk, szerintem, az, hogy a bankoknak adót kell fizetni, ma már Európában is egy elfogadott dolog".
forrás:
http://hvg.hu/itthon/20121018_..

2015.01.30. ORBÁN
Orbán Viktor… elképzelhetőnek nevezte a bankadó fokozatos csökkentését a következő években. A különadó esetleges mérséklésével kapcsolatban a kormányfő felidézte azt a korábbi vállalásukat, hogy miután sikerül megmenteni az országot az összeomlástól, azt követően ezt az adónemet lecsökkentik olyan szintre, amely „nem ismeretlen Európában”. A magyar gazdaság ma jól teljesít, ezért fel lehet vetni ésszerű módon, hogy a kormány visszatérjen erre a korábbi vállalásra a következő években fokozatosan, tervezett módon – közölte.
forrás:
http://mandiner.hu/cikk/201501..

Szóval,
most Orbán elkezdte az újabb hadova-kört
a csökkentésről, a terv szerinti végrehajtásról.
Kérdés, mikor jön majd Rogán azzal,
hogy "sohasem gondoltuk".

Persze, ez az újabb hadova-kör,
"nem sikerülhet a magyar emberek összefogása nélkül. Köszönjük!"
(:–))))))))

Ugyanebben a műsorban
Orbán megismételte Rogán szerdai HAZUGSÁGÁT.

2015.01.28.
ROGÁN HAZUGSÁGA:
"A jegybanktörvény Magyarországon ma kifejezetten tiltja,
hogy az állami költségvetésbe a jegybanki nyereséget be lehessen fizetni.
Ezért, aki erről beszél, az nem ismeri a jegybanktörvényt, ami az EKB irányelveivel összhangban van és tiltja a monetáris finanszírozást."

2015.01.30.
ORBÁN HAZUGSÁGA:
„olyan szabályok léteznek Magyarországon, hogy a jegybank a nyereségét nem fizetheti be a költségvetésbe“

A VALÓSÁG:
"Az MNB-ről szóló törvény valóban tiltja a monetáris finanszírozást,
azonban AZT NEM TILTJA,
hogy a jegybank a részvényesének, vagyis az államnak osztalékot fizessen.
Sőt!
A jegybanktörvényben ez szerepel:
"Az MNB a - 147. § (5) bekezdése alapján a kiegyenlítési tartalékok negatív összegének ellentételezésére fel nem használt - tárgyévi eredményéből vagy az eredménytartalékból az igazgatóság 12. § (4) bekezdés b) pontja alapján meghozott döntésében foglaltak szerint fizet osztalékot."

Vagyis Rogán Antal és Orbán Viktor kijelentése,
hogy a jegybank nyereségét egyáltalán nem fizethetik be a költségvetésbe,
NEM IGAZ.

Osztalékként ugyanis kifizethetné az MNB.
És a monetáris finanszírozás tilalma
nem összekeverendő
a jegybanki osztalékfizetéssel."

Forrás:
http://www.portfolio.hu/gazdas..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés