Ezen már nincs értelme viccelni

2015. január 26. 19:27

Pintér Bence
Alternatíva
Nem vicces az, hogy ők, az öregek, a letűnt korok harcosai úgy érzik, hogy nekik kell megmenteniük az országot, mert nincs más.

„Mert az is lehet, hogy még a Szily László sem tudott volna jó anyagot kihozni ebből, pedig neki pont ilyen publi és hír közötti vicces dolgokat kell írnia, nem pedig híreket, mint az egyébként az Index munkatársának dolga lenne. Meg is mondom miért nem lehetett volna ez sose vicces. Mert ezeken az embereken nem lehet nevetni. Nem vicces az, hogy Iványi Gábor, Ferge Zsuzsa, Horváth András és Lovas Zoltán, meg mindenki más, aki abban a szobában volt, sőt, vegyük még ide a Galamus harcias és fáradhatatlan csapatát meg a Hócipőt is – szóval hogy ők, az öregek, a letűnt korok harcosai úgy érzik, hogy nekik kell megmenteniük az országot, mert nincs más.

Ez nem vicces, ezen akkor sem tudok röhögni, ha Német Tamás vicces lenne tényleg, és nem izzadtságszagú. Ez pontosan az ellenkezője: nagyon szomorú. Ezek az idős, megfáradt, gyakran szakmájukhoz esetleg nagyon értő, abban tényleg okos emberek úgy érzik, hogy nekik kell odaállniuk, nekik kell kerekasztalt, konferenciát, egyesületet, összefogást, pártot, bármit szervezniük, mert nincs más. Ők is érzik, hogy eljárt felettük az idő, valószínűleg azt is érzik, hogy senki nem kíváncsi rájuk. De nem jön a következő generáció. Lehet, hogy sokáig ők nem akarták átadni a stafétát, és lehet hogy éppen ezért, de most már nincs is kinek. Kiesett egy generáció, leszarják, elmentek, esetleg jobbikosok vagy fideszesek. A következő banda még fiatal, még nem tart ott. Nem állítom, hogy nincs meg a véleményem erről a körről. Megvan. De nevetni már nem tudok rajtuk.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"szakmájukhoz esetleg nagyon értő, abban tényleg okos emberek"
Persze, meg tartsuk oda a másik orcánkat is. Ezek semmirekellő bértollnokok, örök megmondók, nagyjuknak még valódi szakmája sincs, vagy abban soha nem érvényesültek volna önerőből.

Vagy a hazaárulást szakmának vegyük?

Nem, ez nem szomorú. Nem is vidám. Szánalmas. De jót tesz az önbecsülésnek látni ennek a szellemi söpredéknek a pusztulását - túléltük őket, és így van ez jól.

Azzal semmi gond, hogy öregek.

A baj az, hogy megrekedtek egy erkölcsi "szinten".

Sajnos, igazad van.
Ezek törekednek felfelé.
Borzalmas.
Abban az egyben igazuk van, hogy kidobtak egy nemzedéket. A rendszerváltáskor, ami az összes mai párt legnagyobb bűne.

Legyünk jóhiszeműek.
Nem vicces, hanem szánalmas, hogy nem látják be: amiben hittek az szemenszedett hazugság volt, az utolsó szóig és borzalmas árat fizetett érte az ország.

Ha rosszhiszeműek vagyunk (vagyis tudták), akkor mégrosszabb a helyzet.

Bence miért kellene rajta viccelni? Mi értelme lenne?

Erről a szeánszról nekem egy szatirikus történet jut eszembe.

Egy ember vendéget hív, de nincs amit feltálalhatna.
- Van egy lámpásod, amit kölcsön adhatnál? - kérdezi a vendég.
- Mire kell a lámpás? - így a házigazda.
- Az asztalra tett dolgokból - feleli a vendég - semmit sem látok.

Azért nem sajnálom őket sőt. A balliberális oldal vezető politikusai és értelmiségi holdudvara állitotta elő a mai helyzetet. Annyira el voltak foglalva a kocon való osztozkodás(hatalmi, materiális), hogy nem engedtek maguk köreibe friss új szelet aki a kor szellemét, dinamikát az uj többpártrendszeri müködést, demokratikus szellemiséget bevigye a pártba. Aki szinpatizálz velük Sem tudott bekerülni a helyi és országos körforgásba, Maximum azok a fiatalok akik családon belül voltak. Ezáltal kontraszelektált lett a fiatalabb generáció(nem Volt verseny ,kritérium a tehetség, rátermetség) is aki maximálisan követték a párton belül kialakult szokásokat és technikákat, valamint a retorikát is.

Nem vették észre a párt guruai, hogy nemcsak a fiatalok, hanem a közékoruak az értelmiségi holdudvar szakemberei ideológusai, tanácsadói és gazdasági hátudvaruk is kihátrál mögülük folyamatosan.

Így jutottak el a 2010-es választásokig. Ennek a folyamatnak 2006-os események és Gyurcsány-Bajnai-Veres-Koka tevékenysége adott nagy lökést.

A guruk lelkülben soha nem fogadták el a többpártrendszeri demokráciát és nem is értették müködését ami lényegében a bukásukhoz is vezetett. Ezért Volt óriási hiba az, hogy nem nyítottak kifelé és nem tették szabadá a pályát az új nemzedék felé akik már a szabadság gyermekei és máskép szocializálódott és teljesen új demokrácia felfogása Volt. Ahogy a fidesznél a megalakulásuktól óriási hangsúlyt helyeztek a folyamatos fiatalitásra országos és helyi vezetésben ma már a harmadik generáció is megtalálható a szervezetben és ami fontos nemcsak politikai, hanem szakmai szinten is. Ezáltal a szakpolitikusi utánpotlás is készen áll.

Mig a balliberális oldal lásd DEKA és egyébb szervezetek a multjukról nosztalgiáznak, addig a polgári jobboldal az ország jövőéről tart diskurzust.

Ez valóban tragikomikus és szomoru,hanem szánalmas is.

Nos, nem. Ilyen általánosítással csak azok szoktak élni, akiknek nem tiszta a lelkiismerete.
Én nem hinném, hogy te kötélre való lennél - legfeljebb kicsit radikálisabb a közízlésnél, ami, ha fiatal vagy, nem szégyen:)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés