Öt dolog, amire nincs magyarázat

2014. december 29. 8:12
pelikán*
Mandiner
Márpedig ha a Fidesz nem kíván a négyévente pár százalék rezsicsökkentéssel fanatizálható nyugdíjasok középpártjává válni, akkor érdemes megfontolnia ezeket az eseteket.

Ha az ember nagyon belehergeli magát, biztosan sok dolgot találhat, amire nincs magyarázat. Ezek közül én öt  különösen veszélyes esetet ajánlok az olvasó figyelmébe. Veszélyesek, mert lassan-lassan a saját tábort cseszik széjjel.

Márpedig ha a Fidesz nem kíván a négyévente pár százalék rezsicsökkentéssel fanatizálható nyugdíjasok középpártjává válni, akkor érdemes megfontolnia ezeket az eseteket.

Zoltai Gusztáv, a tanácsadó

Szeptember óta Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) egykori ügyvezető igazgatója a harmadik Orbán-kormány miniszterelnökségi tanácsadójaként dolgozik. Nem szívességből. A Fidesz nagyszabású, Vajon Bármit Meg Lehet-e Tenni a Saját Szavazóinkkal c. kísérlete ezzel a lépéssel kezdődött. Zoltai kinevezésére azóta sem kaptunk értelmes magyarázatot. Hogy miért probléma, ha az elvileg jobboldali kabinet tanácsadója egykor a Kőbányai Textilgyár munkásőrének szerelt fel, hogy egyetértőleg bólogatott Landeszmann György oldalán, amikor elkészült a híres 
„bőgatya és fütyülős barack” interjú, hogy a jelek szerint csak háttéralkuval úszta meg a rendőrségi feljelentést mazsihiszes távozása idején, talán részletezni sem érdemes. Idézzük egy sor erejéig Schmidt Máriát: „Zoltai Gusztáv megtestesíti mindazt, amivel szemben a Fidesz létrejött, amiért érdemes politizálnia”.

Tasnádi László, az államtitkár

Tasnádi László 1989-ben a BRFK III/II-2. alosztály tisztjeként dolgozott. Ma az Orbán-kormány rendészeti államtitkáraként dolgozik. A kedves olvasónak sem áll össze, hogyan lehet az állambiztonság egykori megrendelője olyan kormány része, melynek vezetői 25 éve következetes antikommunizmusra szocializálják saját táborukat? Persze nem lehetünk igazságtalanok: Tasnádi biztosan ért ahhoz, amit csinál. Ám ha Zoltai Gusztáv tanácsadó, Tasnádi pedig államtitkár lehet, akkor érthetetlen, hogy miért nem engedünk a kormányzás közelébe olyan kallódó tehetségeket, mint ifj. Apró Antal (belügy), Vizoviczki László (ifjúságpolitika), Stadler József (nemzetgazdaság)?

Szijjártó Péter és a 12x5 méteres medence

Félreértés ne legyen: ha a fideszes kommunikáció – melynek hosszú-hosszú éveken át Szijjártó Péter adott arcot – a 2010-es kormányváltás előtt nem arra nevelte volna szimpatizánsait, hogy a hatalom luxusvillában lakó politikusai minimum gyanúsak (emlékezzünk együtt: „luxusbaloldal”, „plebejus politika”, „bankárkormány”), a külgazdasági és külügyminiszter 12x5 méteres medencével ellátott háza akkor is eléggé problémás lenne. Így viszont nem eléggé, hanem baromira problémás. A jobboldal plebejus kommunikációja a „söjtöri lakoma” óta elég következetes. Vajon milyen sajtótájékoztatót tartott volna Szijjártó Péter még szóvivő korában, ha tetszőleges szoci miniszter 160 milliós villát vásárol, majd amikor kiderül, hogy vagyonnyilatkozatai alapján ez sehogyan sem jön ki saját zsebből, azt mondja, hogy a szülei „segítik”?

Seszták Miklós és az offshore érdekeltségek

Az Index és a Magyar Nemzet is írt a nemzeti fejlesztési miniszter közelében fellelhető offshore-ügyekről, majd a Heti Válasz 
világította át a nemzeti fejlesztési miniszter múltját, de külföldi cégtulajdonra nem talált. Tény viszont – írják –, hogy a KDNP-s politikus „összeépült” egy jelenleg négy adóoptimalizáló érdekeltséget használó, az Oxygen wellnessközpontok és a BestByte műszaki áruházlánc révén tavaly már 25 milliárd forintos forgalmat bonyolító vállalkozói körrel. A minisztert tehát 2014-ig több olyan vállalkozó is ügyvédi megbízásokkal halmozta el, aki ciprusi anyacéggel dolgozott. Mármost én a Fidesz 2002 és 2010 közötti kommunikációjából azt tanultam, hogy az offshore-ozás csúnya dolog. Hogy Simor András jegybankelnökségével is komoly aggályok lehettek, hiszen ciprusi érdekeltségei voltak. Rosszul tanultam?

Közmédia, a közszolga

A közmédia hírműsoraira nem szeretnék sok szót vesztegetni. Bárki, aki Híradót, 180 percet és más közéleti tartalmat fogyaszt a csatornáikon, tapasztalhatja, hogy még a Kádár-korszak utolsó éveiben is nyitottabb, szabadabb, bátrabb volt a közmédia. És nem mentség, hogy közben előállítanak olyan egyébként tényleg zseniális műsorokat is, mint a Virtuózok. A helyzet megint csak azért bántó, mert a jobboldal volt a legjobban felháborodva, amikor a korábbi kurzus alatt olyan elfogult, a közszolgálatiság semmilyen ismertetőjegyét sem hordozó műsorokat engedtek az M1 fedélzetére, mint a Nap-kelte. Idézzük csak Fábry Sándor szavait, 2006-ból:

 

Köszönöm, hogy ismét figyeltek rám. Mielőtt meghallgatjuk közösen a nagyszerű Strange Changes zenekar Dillinger Escape Plan-feldolgozását, már csak egyetlen kifejezésre szeretném felhívni az esetleg idetévedő kormánytagok és fideszes politikusok figyelmét: morális relativizmus.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 180 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Fidesz elmondhatja a többi pártnak, hogy "én legalább bolond vagyok, te semmi vagy". (W.Sh., Lear király)

A szerző maga ad választ,magyarázatot arra,amit maga vet fel.Ott a végén: "morális relativizmus". Ez a magyarázat.

A "rencerváltásal" a tömeges butítás is beindult (ker. tévék).
Azóta sokkal fontosabb tudnivaló, hogy Izékén volt-e bugyi a nemtudom-milyen partyn, mint az ország-világ helyzete, jövője.

A hülyeség ma már nem ideológia-függő. (Lásd pl. a fenti írást!)
A konzumidiotizmus ennek a szép új világnak a pillérje.
A ker. tévék pedig ezerrel nyomatják a hülyeséget, az ostobaságot, az aljasságot, a tahóságot.

Ráadásul az sem szégyen, ha valaki a rezsicsökkentés miatt szavazott a fideszre.
Ugyanis a cikkíró úr állításával ellentétben, nem csak néhány százalék volt, és nem csak a nyugdíjasoknak jött jól.
Ráadásul 2010-ben Orbánék egy romokban álló országot vettek át. Itt kellett talpon maradni, sőt, rezsit csökkenteni. (Az eltolcsyzó ellendrukkerek legnagyobb bánatára.)

Ha a Fidesz megbukása után a Jobbik kerülne hatalomra, szerintetek várható lenne tőlük, hogy valódi elszámoltatást hajtanának végre, melynek keretén belül részrehajlás nélkül felelősségre vonnák az elmúlt 25 év összes mocskos tolvaját, közpénzből dőzsölő oligarcháját és offshore lovagját és kétkulacsos ügynökét? Az ipari szintű fosztogatás elkövetőit és a kisstílű Nokia dobozosokat egyaránt?
Vagy Vonáék is azonnal lefeküdnének az első olyan tőkéscsoportnak, amelyik leoszt nekik némi zsozsót?

Aki az én ingerküszöböm jelentősen meghaladja az nincs felsoroltak közt.
Andy Vajna a nevezett úr. Róla leginkább csak annyit tudni, hogy nem öregecske feleségével milyen hollywoodí partyn vett részt, melyik síparadicsomban pihennek (?) stb.
A magyar filmművészethez pedig annyit tett hozzá, hogy elkészült a nagy sikerű "Megdönteni Hajnal Tímeát" és a "Coming out" (buzis)film.
Miközben Arany János Toldijából készülő (ill. nem készülő!) filmre nem adott támogatást.

Nos kedves pelikán „elvtárs” ön sem különb, mint egyes médiamunkások, vagy egyes pártpolitikusok. Ön is csak vakargatja a felületet, szemezget, de a lényeget nem találja, vagy nem akarja megtalálni.
A felsorolt 5 téma valaminek a következménye, olyan következmény amely minden egyes kormányzatnál megtalálható. A lényeg pedig az lenne, hogy MIÉRT?

Amennyiben Zoltai Gusztáv, Tasnádi László a kádári-rendszer maradványai és olyant cselekedtek amely a nemzet ellen van, akkor; Miért nem a kerekasztal tárgyalások során rendezték az ezzel kapcsolatos témát? Nemcsak a két személyről van szó, hanem sokkal többről. Horn Gyula miniszterelnök lehetett, Medgyessy Péter D-209, ugyancsak miniszterelnök lehetett és lehetne sorolni a minisztereket, államtitkárokat, állami cég és intézmény vezetőket.

A témához tartozó iratok, dokumentumok 1989 és 1990 elején az SZDSZ-hez tartozó személy, személyek kezelésében volt. 1990-ben az SZDSZ-nek és MDF-nek lehetősége lett volna koalíciós kormány alakítására bevonva FKGP-t és ekkor kétharmaddal rendelkeznek. Elvégezhették volna az elszámoltatást, lehetőség lett volna új Alkotmányra, olyan jogszabályok életbeléptetésére amely megakadályozza, hogy a kádár rendszer prominensei – MSZMP vezetésében és kormányban résztvevők – ne tölthessenek be az államigazgatásban, közigazgatásban, állami cégek, intézmények élén, vezetői tisztséget. Ugyancsak lehetőség lett volna 1994-1998 között, amikor az MSZP/SZDSZ kormánynak erős kétharmados többsége volt, mégsem léptek a témában semmit. Sőt azt folytatták tovább amit 1990 előtt az MSZP vezetésű kormány tett. Vajon miért? Vajon mi oka volt, hogy az SZDSZ befeküdt a volt MSZP-ből kivált MSZP ágyába?

Mindennek pedig az lett a következménye, hogy a társadalmi életet, a gazdaságot, a politikát ellepték a szélhámosok. Nem a politikai, civil szervezetek a csaló szélhámosok, hanem egyes tagjai. Demokráciában a csalás, lopás, a korrupció tényét pedig nem a firkászok, nem az állampolgárok, nem a politikusok, nem a kormányok mondják ki, hanem a bíróság, ahol lehetőség van a bizonyításra és védekezésre.

Az offshore cégekről, állami vagyonok megszerzéséről pedig annyit, hogy nem mindegyik az aminek látszik, de ami az azt meg kellett volna akadályozni, már 1990-től, hogy ne lehessenek, s az ilyen személyek Magyarországon ne hozhassanak létre cégeket, ne kaphassanak állami megrendeléseket, támogatásokat. Ne kerülhessenek állami pozícióba. Ma egyetlen volt kormányon lévő pártnak, volt és jelenlegi tagjának, a többségi médiamunkásnak sincs erkölcsi jogalapja ebben a témában véleményt mondani, mert egységesen hibásak, hogy ez lett a következménye.

Ami a médiát illeti; minden lehetőség biztosított arra, hogy amennyiben a közmédia nem megfelelően tálalja a híranyagot, akkor ezt a „független” – ha ilyen létezne – média megtegye. A probléma ebben a témában is az, hogy nem a híreket közvetítenek, hanem híreket gyártanak. Pregnáns példája ennek a Teller levél és a bajai hiteles videofelvétel.

Mindezek alapján kedves pelikán „elvtárs” nem valós a címbeli megállapítás, mely szerint; „Öt dolog, amire nincs magyarázat”. Először nem valós azért, mert ennél sokkal több fontosabb dolog van. Másodszor nem igaz azért, mert mindegyikre van magyarázat, csak vissza kell menni a gyökerekhez, 1990 elöltre és 1990-1998-ra, s akkor megtalálható lesz a magyarázat.

Javítva: Vajon mi oka volt, hogy az SZDSZ befeküdt a volt MSZMP-ből kivált MSZP ágyába?

Zoltay kinevezése óta jelentősen csökkent Magyarországon az antiszemitizmus, vagy legalább is nem nőtt!

:-)

Ez van.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés