Magyarázatot vár az EB a Déli Áramlat megépítését engedélyező törvényre

2014. november 24. 13:01
Maroš Šefčovič, az EB energiaunióért felelős alelnöke elmondta: nagyon aggódnak a Déli Áramlattal kapcsolatos magyarországi fejlemények miatt. Brüsszelben magyarázatot várnak arra a magyar törvényre, mely lehetővé tette, hogy az EU megkerülésével is megépítsük a gázvezeték hazai szakaszát.

Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság (EB) energiaunióért felelős alelnöke egy interjúban aggodalmának adott hangot amiatt, hogy Budapest törvénnyel engedélyezte a Déli Áramlat orosz gázvezeték magyarországi szakaszának megépítését. „A mi pozíciónk teljesen világos: nagyon aggódunk a magyarországi fejlemények miatt” – jelentette ki Šefčovič abban az interjúban, amelyet a Respekt című cseh liberális társadalompolitikai hetilapban jelent meg. Hozzátette: az Európai Bizottság már levelet küldött a magyar hatóságoknak, amelyben kéri a törvény elfogadásának hivatalos magyarázatát.

Šefčovič emlékeztetett: az Európai Tanácsnak idén tavasszal az energiabiztonságról hozott döntése szerint az olyan nagy és fontos projekteknek, mint a Déli Áramlat, egyértelműen tiszteletben kell tartaniuk az érvényes európai jogszabályokat. „Nagy érdeklődéssel várjuk, milyen magyarázatot ad a magyar fél, hogy ez a törvény minként tartja tiszteletben a tanács következtetéseit. A további lépésünk ennek a válasznak a függvénye” – emelte ki az alelnök.

Arra a kérdésre, mit tehet az EB, ha nem elégíti ki a magyar fél magyarázata, Šefčovič kifejtette: nem tudja elképzelni, hogy a világ bármely országa, amely egy ilyen, az adott esetben egész Európát befolyásoló hatalmas infrastrukturális projektről, úgy döntene, hogy nem venné figyelembe azokat a szabályokat, amelyek az adott területen érvényesek. „Az Európai Uniónak itt az európai szerződések szigorú őreként és az európai jog garantálójaként kell fellépnie. Ezért nagyon intenzív tárgyalásokat fogunk folytatni a magyar partnerekkel” – nyilatkozta Šefčovičc.

A Respekt azon kérdésére, hogy képes-e az Európai Unió a Déli Áramlatnál valami jobbat kínálni a projektben érintett országoknak, Šefčovič azt válaszolta: „az energetikai unió, amelyet ki akarunk építeni, szerintem képes alternatívát nyújtani”. Megjegyezte, hogy komplex megoldásokra van szükség. „A Déli Áramlat projektje talán segítséget jelentene az országok bizonyos csoportjának, de másokat viszont kockázatoknak tenne ki. Mi az egész Európai Unió számára jó, komplex megoldást akarunk keresni” – hangsúlyozta az interjúban Maroš Šefčovič.

Összesen 58 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mar meg lett magyarazva:

"Azt akarjuk, hogy ha Ukrajnaban gond van, Magyarorszagra akkor is jojjon gaz. Ehhez pedig kell egy cso."

Ennel vilagosabban nem lehet megmagyarazni, hogy mi nem akarunk amiatt szopni, ha Ukrajna felbosszantja a medvet.

"Mi az egész Európai Unió számára jó, komplex megoldást akarunk keresni”

Na ja! Majd! Csakhogy erre van egy régi magyar közmondás; A majdra a zsidó sem ad.

A Nabucco jó volt? Netán csak egy bohóckodás volt az unió részéről? Amennyiben nem, akkor most mi a probléma a Déli Áramlattal?

Az új komplex megoldás vajon kinek a számlájára menne és kinek a profitját növelné?

En ugy tudtam azt a mondast, hogy a "volt"ra a zsido nem ad semmit, de meg a "lesz"re se sokat :)

„Maroš Šefčovič 2009. december 1-jétől pedig az első Barroso-bizottságban ő lett az oktatási, ifjúsági és kulturális ügyekért felelős biztos.”

Szlovák Mekk Elek.

Az eredeti az amit írtam. A jelentése pedig a hitelre való vásárlással kapcsolatos. Az összes több már az eredeti módosítása, melyek jelentése is más.

Éppen ezért torpedózta meg Németország (Merkel) a Nabucco megépítését uniós támogatással.

Tudod azóta annyi történt, hogy a NABBUKO eus projekt gáz hiányában, valamint befektetői pénz hiányában megbukott.

Ezt tudomásúl véve a kormány, hogy maradt számunkra az akkor már megvalósitható terv mellé a Déli Áramlathoz állt, melynek a korábbi utvonalát is modositva Magyarország beszállt ebbe a projektbe és az osztrákokkal közösen Baumgerig épül.

Ezt a szerződést nyílvánoságra hozták a megvalósitási és forrás biztositással eggyütt.

Ezen kivül még folyamatban van egy másik forrásból beszerezhető gázvezeték kiépitésének lehetősége.

Ez az AGRI projekt, mely Azeri gáz lesz s Olaszországig fog megépülni. Ez már beindúlt, s jelen pillanatban az eu kiemelt projektjeként szerepel(hogy meddig a frász tudja, mivel a NABBUKO is az Volt közel tí éven át).

Mivel ez a gáz eredetileg nem jut el középkelet europába, ezért külön megálapodást kell kötni a szomszédos országokkal és megépiteni a kétírányú vezetékeket.

nem putyin gyilkol ott tomegeket, hanem a kijevi junta...

1. miota szovetsegesunk Ukrajna?
2. egyelore nem Putyin harcol Kelet-Ukrajnaban... majd ha igen, azt kurvagyorsan eszre fogjuk venni.

Ki érti azt, ha az EU egyes országai biztonságos gáz ellátást akarnak akkor azt nem akarják valakik engedni.
Az Ukrajnán végighaladó gázvezeték amúgy is régi.
Az is előfordulhat, hogy üzemzavarok lesznek.
Laikusként mondom, hogy ez a Déli áramlat akár az Iráni, Türkmenisztáni, Azerbajdzsáni gáz ide szállítására is szolgálhat, ha az az orosz oldalon vagy a bolgár oldalon becsatlakozna.

Jó lenne ha nem a politika, hanem az emberek biztonságos gázellátása lenne a cél.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés