Őszinte indulat, szókimondó igazságkeresés

2014. november 7. 17:40

Schiffer András
Facebook
Valamikor a nyolcvanas évek derekán találkoztam Seszták Ágnessel, nagyszüleim lakásán. A Képes7 újságírója volt, s az újság éppen nagyanyám, Szakasits Klára visszaemlékezéseiből közölt részleteket.

Valamikor a nyolcvanas évek derekán találkoztam Seszták Ágnessel, nagyszüleim lakásán. A Képes7 újságírója volt, s az újság éppen nagyanyám, Szakasits Klára visszaemlékezésiből közölt részleteket. Nagyanyámmal hamar megkedvelték egymást, pedig nemcsak két külön generáció, de két külön bolygó is voltak. Úgy kerültek kapcsolatba, hogy nagynéném, Gömöri Judit, akkor kolléganője és barátnője volt Sesztáknak.J ött a rendszerváltás, s úgy váltak el útjaik, ahogyan a szellemi élet is kettéhasadt (talán nem is nagyon beszéltek többé). Aztán 2001. júniusában Judit meghalt, Seszták pedig tett egy olyan gesztust, ami a szekértábor-háborúk korában teljesen szokatlan: nekrológot írt róla a Demokratában. A nullás évek végétől többször váltottunk mélt, amikor 2010. áprilisában bekerültünk a parlamentbe, csak annyit írt: Klári büszke lenne rád, és méltán. Teljesen mást gondoltunk a világról. Őszinte indulata, szókimondó igazságkeresése nagyon fog hiányozni azoknak is, akik sokszor nem értettek vele egyet,de nehezen viselik, ha a dolgok nem azok valójában, mint aminek látszanak.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 87 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Normális hang. Öröm ilyet olvasni. Még ha egy szomorú esemény kapcsán is.

azt hiszem, ezúttal nagyjából pártállástól függetlenül a nagy többség rád alkalmazná inkább ezt a jelzőt. Teljes joggal.

Kedves András!

Az asztalra tett témák keltette gyűlölethullámban Ön végre egy emberi hangot ütött meg. Igazából nincs olyan kérdéskör, amihez a mandineren érdemes hozzászólni.

Egy ideje már meg sem nyitom ez az oldalt, de most nem bántam meg, s kizárólag Ön miatt.

Számos kérdésben nagyon eltérő az álláspontunk, s időnként eléggé kritikusan fogadom megnyilatkozásait, de az egész politikai mezőnyben Önhöz hasonló emberi hangra még nem leltem.

Ön bizonyára ismeri Tatiosz munkásságát, s következő bölcseletét: "Akinek célja a helyes élet-annak eszköze az emberség".

Ez utóbbiból Ön jelesre vizsgázott. Kérem ne kedvetlenítse el mások illetlen, szégyenteljes hozzászólása. Ilyen a mai magyar társadalom. S csak hanyatlani fog szellemiségében.

szerencsére Bayer, meg a békemenetes bolsevik banda nem zavar téged. Amiből egyenesen következik, hogy lószart sem számít, hogy benned mi hagy mély nyomot.

Mivel a világot nem a pártok, a jobb- és baloldal szemüvegén keresztül szemlélem, közelítem meg, engem nem tudnak eladni. Ezért ne aggódjon értem.

Nekem csak csalódást tud okozni a hazugság, a féktelen hatalomvágyból fakadó agresszivitás, gátlástalanság, a kizárólagosság, a törtetés, a tisztességtelenség, az árulás, az adott szó be nem tartása.

Ezért nagyszerű néha emberi hangra lelni.

Meghalt, viszonylag korán, egy nagyszerű, bátor újságíró, akire a családja méltán lehetett volna büszke, akik pedig az írásain keresztül ismerték, méltán tisztelhették a bátor kiállásáért a jobboldal nem mindig nyerésre álló ügye mellett és a minőségi munkájáért.
Schiffer tisztelettel leírta azt, ami személyes emléke Róla volt.
Isten nyugosztalja Seszták Ágnest, ha lehet, az ő hangja ne vesszen el a magyar újságírásból és köszönet Schiffernek az emberséges, tiszteletteljes írásért.
Erre nemigen lehet mást, többet írni.
Köszönet Ángyán Pávánnak a hosszú idézetért, amivel ide idézte Seszták szellemét. Az írás változatlanul aktuális.

Amikor Schiffer András írásait olvasom, beszédét hallgatom, mindig eszembe jut Márai Sándor mondata; „Lényeges dolgokat emberek között soha nem a szavak, mindig csak a magatartás és a cselekedetek intéznek el.”

Ilyenkor dédapja Szakasits Árpád emléke is felvillan.

Azért én ebbe nem lennék biztos: "Annyi itt az ember,...)
Amennyiben a stílust, a mondatszerkesztést, helyesírást, az egyes szavak, fogalmak használatát nézem, igen csak úgy tűnik; nagyon sok az olyan személy, aki több tucat néven írogat.
Nálam például a X-tek közelítenek a 100-hoz, de újra és újra megjelennek, más névvel.

Szerintem nem bántalak azzal amit írtam, mivel nem rád vonatkozik.

Schiffernek egyik nagy problémája, hogy még mindig nem tudta összeegyeztettni a magánemberi értékrendjével és gondolotaival a politikai megnyílvánulásait. Azt gondolja, hogy ha a parlamentben vagy sajtótájékoztatokon szólal meg akkor nem őnmaga által képviselt erkölcsi és etikai értékrendet kell szem előtt tartani, hanem egy másik retorika dukál ami sok esetben köszönő viszonyban sincs a tényekkel amiről beszél. Támad, csusztat nem bontja ki az igazság minden részletét...

Addig amig nem jut el odáig, hogy a meghatározó politikusok nem választják szét a magánemberi erkölcsi zsinormércéjét a politikai tevékenységüktől addig az a kettőség fogja jellemezni pályafutását ami akadálya annak, hogy széles bázisú támogatást szerezzen a pártja. Az emberek sokkal okosabbak és tapasztalatokkal rendelkeznek ahhoz, hogy ne dijjazák a kettös beszédet.

Pontosan ebből adódik, hogy Sem a baloldal Sem a jobboldal nem fogadja el hitelesnek, mert kiszámithatattla hol hideget fújj, hol meleget épp ahogy szerinte a politikai érdekei kivánja.

Schiffernek nem tudom, hogy valaha is elfelejtik a Parlamentbe kerülés utáni magatartását, amikor az első alkalommal Kohn Bendit segitségét kérve inditották a támadást a Kormány ellen. Ezen magatartás a mai napig nem áll távol töle, hogy hecckampányszerüen témákat tesz az asztalra ami csak felszinesen karcolja a valóságot.

Az, hogy a szakadárok kiválása után Sem tudott építkezni és hiveket szerezni, mert a botránypolitizálást nem dijjazák az emberek.

Köszönöm, de én már nem igen utazom. Örülök, h. ismét megjelent, jó egészséget és jó kedvet!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés