Egy tanulmány szerint nem lehet cigánybűnözésről beszélni

2014. november 7. 17:17
Magyarország egy viszonylag biztonságos ország, ahol nincs nagy gond a közbiztonsággal – mondja egy tanulmány. Azt is megállapították, hogy nem lehet cigánybűnözésről beszélni az országban, mivel a bűncselekmények 88 százalékát olyan településeken hajtják végre, ahol a romák aránya nem éri el a lakosság öt százalékát.

„A statisztikák szerint Magyarország egy viszonylag biztonságos ország, és európai szinten is a középmezőnyben van, stagnál, vagy csökken a bűnözés mértéke” – mondja Kerezsi Klára, Gosztonyi Márton és Polák Attila A roma és a nem roma együttélés konfliktusai, kriminális vonatkozásai című tanulmányában, amely a Belügyi Szemlében jelent meg, majd az Abcúg.hu ismertetett.

A kutatásban a romák és a bűnözés viszonyát vizsgálták a szerzők, és céljuk az volt, hogy bűnügyi szempontból is értelmezzék a cigányság rossz életkörülményeit, valamint hogy tisztázzák a cigánybűnözés kérdését. A tanulmány szerint a cigánybűnözés eredetileg egy nyomozástani kifejezés volt, ami azokra a jellemző bűnelkövetési módokra utalt, ami a cigányságra volt jellemző. Ez a 2000-es években változott meg, ekkortól utalt a származás és bűnözés kapcsolatára.

A kutatók azt az 513 települést vizsgálták, ahol a 2001-es és a 2011-es népszámlálás adatai alapján legalább száz roma él. A kiválasztott települések többsége azokban a lemaradó kistérségekben van, ahol a romák többsége is él és ahol a gazdasági helyzet stagnáló vagy romló. Ez alól a nagyvárosok kivételt képeznek: ezek a települések felölelik a regisztrált bűnözés háromnegyedét és az ismert bűnelkövetők kétharmadát. 

A kutatás során arra jutottak, hogy a legtöbb bűncselekményt továbbra is Budapesten és a nagyvárosokban követik el Magyarországon, ahol a roma lakosság általában nem éri el a három százalékát a település népességének. Továbbá a bűncselekmények 88 százalékát olyan településeken hajtják végre, ahol a romák aránya nem éri el a lakosság öt százalékát.

A kutatók megvizsgálták azokat a kistelepüléseket is, amelyek lélekszáma 10 ezernél kevesebb, és a roma lakosság aránya meghaladja a 10 százalékot. Ezen a 181 településen azt találták, hogy a bűnözési ráta leginkább stagnál, és főként kisebb bűncselekmények a jellemzőek, azonban a regisztrált bűnelkövetők száma megduplázódott a hatékonyabb rendőri fellépésnek, valamint a szigorúbb büntetéseknek köszönhetően.

Összesen 82 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Továbbá a bűncselekmények 88 százalékát olyan településeken hajtják végre, ahol a romák aránya nem éri el a lakosság öt százalékát."

Ebből nem derül ki, hogy kik követik el azokat a bűncselekményeket. És az sem, hogy a börtönökben miért vannak a cigányok számarányukhoz képest jócskán felülreprezentálva?

Hol van itt tudományos szakértelemmel alátámasztott tanulmány?
Én csak egy önigazoló cikket látok, pár számmal, meg egy beszédes "Kapott egy pofont a cigánybűnözés" címmel.
Valami link jó lenne a tényleges tanulmányhoz, mert ez így kevés, ilyet én is tudok.

'regisztrált' tehát leleplezett.

Általánosságban egyetértek veled, hogy „Nyaka-tekert magyarázkodás. És eltorzítja a valóságot.”, éppen úgy ahogy ezt te is teszed.

A „cigány-bűnözés” mai értelmezése és közbeszédben való bevezetése a politikai pártok kapcsán, mégpedig a szélsőséges politikán keresztül került. Ezt egyes politikai pártok politikai támadásra, jobboldali pártok összemosására használták fel. Ehhez be kellett vezetni a mennyiséget, arányt, élethelyzetet (megélhetési bűnözés, elmaradottság, szegregáció) és a „cigány-bűnözésre” rá lehetett mondani; rasszizmus. Mindehhez az alapot a radikális párt szolgáltatta.

A cigány-bűnözést korábban, mint fogalmat a kriminalisztika használta, s a bűncselekmény jellegére, elkövetésének körülményeire, módjára vonatkozott. Másként fogalmazva szakmai fogalom volt. Ebből lett 2005-től kezdve politikai éllel politikai fogalom, amely nagy „karriert” futott be.

Erről szól lényegében a politicalcapital blog írása is; http://www.politicalcapital.hu..

LOL

Felcsavartátok a szőnyeget? Ne nevettess már. Nem csavartatok ti fel semmilyen szőnyeget, hanem elhintették ebben a témában a gyűlölködés magvát.

A "Szebb Jövőt!" szlogenre pedig teszek rá, mint ahogy a "jobban élünk", "rosszabbul élünk", "megélhetési bűnözés" szlogenekre is, ha a tapasztalatom alapján más észlelek.

Nem politizálni kell, nem szavakat, fogalmakat kell bevezetni, hanem tenni kell, hogy másként legyen. Nem a származás bűnös, hanem az ember. Így irreleváns, hogy kinek mi a származása a bűncselekmény elkövetésében.

Ami pedig a pártokat illeti, mindegyik a szavazatokért, a hatalomért tipor. A Jobbik is. A lényeg az eszközök van, hogy mennyire tiszták, vagy nem tiszták. Nos ebben keresendő a probléma a balliberális és a Jobbik tekintetében.

Te/Ti senkit sem fogtok elküldeni sehova. Mindenkit, így benneteket is a szavazók fognak elküldeni oda ahova valók vagytok lesztek. Így ha a többség úgy gondolja, nem való a Jobbik a parlamentbe, mert velük csak bonyolódik a helyzet. Ha viszont a jelenlegi helyzet rosszabbodik és úgy gondolja a többség aki elmegy szavazni, a megoldásra a Jobbik alkalmas, akkor rájuk fognak szavazni. A buta ember iszik előre a medve bőrére.

Végezetül a hozzászólásom amire reflektáltál köszönő viszonyban sincs a mostani válaszoddal. Ez is azt jelzi fogalmad sincs ami le van írva, csak előre gyártott panelokban gondolkodsz, s ezt ismételgeted minden személezett írásnál reggeltől estig.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés