Egy tanulmány szerint nem lehet cigánybűnözésről beszélni

2014. november 7. 17:17

Magyarország egy viszonylag biztonságos ország, ahol nincs nagy gond a közbiztonsággal – mondja egy tanulmány. Azt is megállapították, hogy nem lehet cigánybűnözésről beszélni az országban, mivel a bűncselekmények 88 százalékát olyan településeken hajtják végre, ahol a romák aránya nem éri el a lakosság öt százalékát.

„A statisztikák szerint Magyarország egy viszonylag biztonságos ország, és európai szinten is a középmezőnyben van, stagnál, vagy csökken a bűnözés mértéke” – mondja Kerezsi Klára, Gosztonyi Márton és Polák Attila A roma és a nem roma együttélés konfliktusai, kriminális vonatkozásai című tanulmányában, amely a Belügyi Szemlében jelent meg, majd az Abcúg.hu ismertetett.

A kutatásban a romák és a bűnözés viszonyát vizsgálták a szerzők, és céljuk az volt, hogy bűnügyi szempontból is értelmezzék a cigányság rossz életkörülményeit, valamint hogy tisztázzák a cigánybűnözés kérdését. A tanulmány szerint a cigánybűnözés eredetileg egy nyomozástani kifejezés volt, ami azokra a jellemző bűnelkövetési módokra utalt, ami a cigányságra volt jellemző. Ez a 2000-es években változott meg, ekkortól utalt a származás és bűnözés kapcsolatára.

A kutatók azt az 513 települést vizsgálták, ahol a 2001-es és a 2011-es népszámlálás adatai alapján legalább száz roma él. A kiválasztott települések többsége azokban a lemaradó kistérségekben van, ahol a romák többsége is él és ahol a gazdasági helyzet stagnáló vagy romló. Ez alól a nagyvárosok kivételt képeznek: ezek a települések felölelik a regisztrált bűnözés háromnegyedét és az ismert bűnelkövetők kétharmadát. 

A kutatás során arra jutottak, hogy a legtöbb bűncselekményt továbbra is Budapesten és a nagyvárosokban követik el Magyarországon, ahol a roma lakosság általában nem éri el a három százalékát a település népességének. Továbbá a bűncselekmények 88 százalékát olyan településeken hajtják végre, ahol a romák aránya nem éri el a lakosság öt százalékát.

A kutatók megvizsgálták azokat a kistelepüléseket is, amelyek lélekszáma 10 ezernél kevesebb, és a roma lakosság aránya meghaladja a 10 százalékot. Ezen a 181 településen azt találták, hogy a bűnözési ráta leginkább stagnál, és főként kisebb bűncselekmények a jellemzőek, azonban a regisztrált bűnelkövetők száma megduplázódott a hatékonyabb rendőri fellépésnek, valamint a szigorúbb büntetéseknek köszönhetően.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/77288

Ajánljuk még a témában