Keresztény vagyok és dolgozom vasárnap

2014. november 7. 17:08

Balavány György
hvg.hu
Kicsit nagyon el vagyok hűlve ezen az ötleten, mármint hogy bibilai alapon korlátoznák a boltok vasárnapi nyitva tartását.

Én most őszinte leszek: gyakorló hívő létemre sem gondolom, hogy az Úr felhúzná magát azon, ha dolgozom vasárnap. Valahogy nem ilyen sértődős Isten-képet őrzök magamban. Sőt. Lelkiismereti kötelességemnek tartom, hogy a hétfői leadásra ígért cikket legalább vasárnap befejezzem. (Khm. Na jó, nem mindig.) És: nagyon szeretek vasárnap elmenni egy bőven 400 négyzetméter fölötti szupermarketbe a családdal. Tök jó program. Van középen egy ingyenes játszórész a kicsiknek, mi meg a nagyokkal bóklászunk, megnézünk ezt-azt, eldumálunk erről-arról, és bizony vásárolunk, ha épp van miből.

Amíg engedi a tekintetes nagytanács.

Ha ezt majd nem lehet, kitalálunk valami mást, persze. Leülünk mondjuk a (köz)televízió elé, és vallási műsorokat nézegetünk együtt. Aki közben elbambul vagy hortyogni kezd, azt felciccegjük. Jó lesz ezt abban a tudatában tenni, hogy a tekintetes nagytanács tagjai is ezt teszik, határtalan örömet szerezve a Jóistennek.

Vagy nem? Vagy épp valamely fölszentelt stadionban szotyoláznak? És trécselnek milliárdos üzelmekről? Amíg a stoplis gladiátoraik majd’ megszakadnak a szórakoztatásukra? Nyugalomnapon? Csak nem tán!

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 110 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én nem vagyok keresztény sem zsidó de mégis tisztelem és elfogadom, ezeknek a jogát a vasárnapi illetve szombati munkaszünetre.

Egyébként ez nem kérdés legtöbb EU országban!

A vasárnap (esetleg a szombat vagy a péntek) arra való, hogy kiessünk a szürke hétköznapok robotjából. Van aki napi 16-18 órát és heti hét napot dolgozik. Ha ő és családja bírja, ám tegye. Még önmagában a munka sem árt, ha más mint a hét többi napján. De legjobb, ha családunkkal, barátainkkal tudunk lenni. És lehetőleg minél kevésbé követeljük meg másoktól, hogy értünk dolgozzanak.

Válaszok:
gwrf | 2014. november 7. 18:57

csak hát ezt miért egy mérhetetlen támogatású, önállóan életképtelen törpepárt akarja meghatározni?

És miért ilyen álságos módon? A családok érdekében bezáratják a nagy áruházakat, de a kis családi boltok dolgozhatnak.

Ahogy a KDNP-nek sincs az égvilágon semmi köze a keresztény értékrendhez, úgy a javaslatuknak se.

Válaszok:
Senye Péter | 2014. november 7. 19:08

Talán korai még, hogy a KDNP felvetette a témát. Ha a munkanélküliség nálunk is megközelíti az osztrák-német szintet, nem lesz a vasárnapi üzleti nyitva tartás megszüntetése probléma.

Válaszok:
gwrf | 2014. november 7. 19:24

évente vetik fel. Hogy úgy tűnjön, csinálnak valamit, van önálló gondolatuk, arculatuk.

Személy szerint nem zavarna, ha nem tudnék vasárnap vásárolni, amúgy sem szoktam. Nem is ez a lényeg, hanem ez az álságos magatartás, ami ezt a hitvány alakulatot jellemzi.

mennyivel jobb lesz annak a pénztárosnak, ha a vasárnapi zárás miatt leépítik. Lesz ideje a családjára

ja, az ifjúság iránti álaggódásodat tartod érvnek?

Akkor tényleg felesleges érvelned.

Ha már itten belekeverjük a Bibliát...esetleg azon el lehetne gondolkozni azon, hogy a Bibliát sem faxon küldték az égből. Én mindig mondom, hogy nem Isten teremtette az embert saját képére, hanem mi rajzoltuk őt a saját képünkre. Nem véletlen, hogy a régi korok embere úgy gondolta, hogy a pihenésre még az isteneknek is szükségük van.És annak, amikor ilyen évezredek bölcsességén érlelődött alap igazságokat kérdőjelezünk meg pökhendien legyintve,annak még sosem lett jó vége.

De hagyjuk a Bibliát, mert ehhez nem kell Biblia. meg kell állítani a mókuskereket egy napra, ahol csak lehet. Nem mindenhol lehet, de ahol lehet, ott meg kell. Kell a szünet. Kell, hogy legyen egy nap, amikor nyugi van, ami a miénk, amikor nem rohanunk sehova.Nem csak a bolti dolgozók. Ha nincs nyitva semmilyen hiper, mi is inkább csinálunk mást. Olyan ez, mint a régi hétfők TV nélkül. Olyankor anyuék mindig tarokkoztak a barátaikkal. Olyankor sokkal inkább leültek velünk is játszani. Nem mintha nem dönthettek volna úgy bármikor, hogy kikapcsolják a TV-t, de valahogy mégis inkább akkor tették, amikor nem volt.Van akinek ez megy magától, van, akit lökni kell. És szerintem tök jó dolgok sülhetnek ki ebből a vasárnapi bezárásból. PL. tervezetten, listával mennénk legalább szombaton vásárolni, így sokkal kevesebb szemetet sóznának ránk. (A férjem szokta mondani, hogy ahányszor visszaszaladok a boltba egy tejfölért, annyiszor -5ezer, mert meglátok egy csomó mindent, ami KELL :-))Vagy pl. az a rengeteg kocsi ott a hiperek parkolójában... na annak legalább a fele aznap el sem indulna. Nem tudom, mennyi energiát igényel egy hiper zárt állapotban (biztos sokat úgy is) és mennyit nyitva, de azért azt gondolom, hogy érezhető a különbség. Lehet, hogy a környezetünk is megköszönné, ha vasárnap ezek a helyek be lennének zárva. A lelki része a dolognak csak hab a tortán.
Én nem 400 hanem 50 m2 felett záratnék be mindent vasárnap.
Persze csodálkoznék, ha bármit is bezárnának.

Nem tudom, mit írhatott ez az @akarat, de a megnyilvánulásod ragyogóan megmutatja, milyen ember lehetsz.

Szerintem egyik sem.
Tegnap a Pennyben két eladót hallottam beszélgetni arról, hogy bárcsak bevezetnék és bárcsak vonatkozna rájuk.50-es nők, nem kapkodnának értük a munkaerőpiacon, szóval szerintem ha ettől veszélyben éreznék magukat, akkor nem áhítoznának utána. De szerintem nem érzik veszélyben, mert tudják, hogy amire szükséged van, azt megveszed így is, úgy is, legfeljebb kevesebb vásárlás alkalmával, de összességében ugyanannyit. Összességében ugyanannyi árú fogyna, ugyanannyi polcot kellene feltölteni, ugyanannyi árút áthúzni a kasszán, a munka ugyanannyi lenne, amire ugyanannyi ember kellene, csak nem 7 hanem 6 napra beosztva.
Azt, hogy tudatosabban vásárolnánk, az nem azt jelenti, hogy kevesebb pénzt költünk el összességében, mert amit a tudatossággal megspórolunk, azt végül ugyanúgy elköltjük, esetleg olyasmire amire tényleg szükségünk van, vagy rájövünk, hogy jé, telik a jobb minőségűre is.

Én tényleg 50 m2 fölött bezáratnám az összeset és akkor tényleg célt érne mindez és nem csak fogyasztóátjátszásról lenne szó. Ez a 400 m2 fölötti bezárás az én vásárlási szokásaimat nem is érintené, mert nálunk alatta van az összes üzlet, ahol vásárolni szoktunk. Egyedül a tesco lenne zárva, de oda amúgy se megyünk, mert a legdrágább.

A munkahelyekkel viszont nincs igazad. A fogyasztás mennyisége ugyanis nem változna, az emberek ugyanannyi pénzt költenének el. Ugyanannyi árút vennének meg. Ugyanannyi cuccot kellene először a raktárba, aztán a polcokra pakolni, ugyanannyit adminisztrálni, ugyanannyit áthúzni a kasszán...a munka mennyisége nem változik, csak időben átcsoportosul. Nagyobb forgalomra több munkaerő kell, szóval max annyi következne be, hogy naponta több munkaerő dolgozik egy adott helyen, mint eddig. Nem arról van szó, hogy az embereknek lesz kevesebb elköltendő pénze, hanem arról, hogy máskor/máshol költi el, mint eddig. A munkaerőt meg majd odaszervezik, ahol és amikor szükség van rá.

Nem.
Próbáld meg kérlek végiggondolni, hogy mi mindent kell tenni azzal a kenyérrel, mielőtt kilépsz vele a boltból. Meg kell rendelni, oda kell szállítani, ki kell pakolni a raktárba, fel kell tölteni a polcra, át kell húzni a kasszán, le kell adminisztrálni az egész folyamatot. Ezt minden egyes árúval meg kell csinálni.
A mai helyzetben egyben 1000000%-osan biztos lehetsz, egy fél alkalmazottal sem dolgozik ott a boltban több, mint amennyire a jelenlegi napi forgalom kiszolgálására szükség van. Talán feltűnt, de ünnepek előtt, nagyobb forgalmú napokon több eladót látsz, több kassza működik, mert nagyobb forgalomhoz többen kellenek.
Próbáld megérteni, hogy a fogyasztás nem csökken, a munka ugyanannyi marad, ugyanannyi munkaerő is szükséges hozzá.
Ez olyan, mintha azt mondanánk, hogy ki kell ásni egy árkot, ami egy embernek két napi munka, és megegyezünk, hogy egyik nap te ásod, másik nap én. Ha hirtelen kiderülne, hogy csak egy napunk van rá, akkor hogy készen legyünk vele, az lenne a megoldás, hogy mindketten egy napon ásunk. Az árok is kész lesz, _ugyanannyit_ dolgoztunk_, _ugyanannyit_ _kerestünk_, de ha egy kocsit használunk, akkor megspóroltunk egy útnyi benzint, a megrendelő időt nyert, bónuszként egyszerre lesz szabadnapunk és elmehetünk együtt sörözni.

Válaszok:
ancilla | 2014. november 8. 17:50

Drágám én listát írok most is, mert mindenféle okokból csak 3 naponta jutok el boltba. EZ nem rólam szól, meg úgy általában ez az egész nem erről szól. Ez csak úgy mellékes pozitív hatásként jönne többeknek.

Balavány többszörösen csúsztat :
1. Nem biblikus alapon , hanem családcentrikus hivatkozással született a vasárnapi üzlezárás terve .
2. A keresztény hit mindig tekintettel volt az ésszerűségre : tűzoltók , orvosok , közfeladatot ellátók mindig felmentést kaptak .
3. A vasárnap megszentelése , mint az emberi örök távlat ébrentartása mindig , és most is ésszerű / az ember nem csak homo faber /.
4.Az aktuálpolitikai undokoskodó-karikírozó megjegyzések pedig végképp nem ideillőek , csak zavarják a lényeg megértését .

csodás látni, ahogy a fideszesek ébrednek fel és ábrándulnak ki...

legutóbb már csak pislogtam, mikor annyit mondott a kedves ismerős, legyen már elég a kormány részéről, nem ezért szavaztam rájuk :D

rezeg a léc...

Írt öt pontot , de minek?...

1.Tárgyilag jogos lenne a vasárnapi zárvatartás : nem igaz , hogy nem lehet egy napra előre vásárolni , akár szombaton , s eközben a vasárnapot fenntartani a sajátosan emberi feladatokra / családi programok , ima , szemlélődés stb / .
2.Viszont faktikusan aligha keresztülvihető / zökkenőmentesen / a gondolat , mert túl sokan nem fogékonyak a közvetlen-praktikus életösszefüggéseket meghaladó valóságra .
3.Ez tehát a dilemma : mennyire a politika feladata a "nevelés" , a transzcendens látószög felé terelés ? Megjegyzem : a zárvatartás mellett érvelők is egy konkrét / szekuláris / világlátást képviselnek , ők sem "ideológia-mentesek" / .

"Kicsit nagyon el vagyok hűlve ezen az ötleten, mármint hogy bibilai alapon korlátoznák a boltok vasárnapi nyitva tartását. "

Bibliai alapon?
Próbálj meg Izraelben szombaton bevásárolni!

A KDNP agytrösztje elemi késztetést érez időnként, hogy megmutassa magát, mint "önálló párt". Ráadásul, illene olyan javaslattal előállni, amire rá lehet fogni, hogy keresztény elvekből táplálkozik és persze nem ütközik a Nagy Testvér érdekeivel és elgondolásaival.
Hát, ennyi telt tőlük. Saját hároméves ötletük felmelegítése.

Szerintem minden felnőtt ember szabadon eldöntheti, hogy vasárnap mi a fontosabb neki, vásárolni, vagy kirándulni, kulturálódni, templomba menni akar. Államilag beleszólni a szabad idő eltöltésébe, netán korlátozásokat bevezetni nem bölcs dolog. Akinek pénzre van szüksége (mert a családját másként nem tudja eltartani), az igyekszik munkát találni. Ha nem árufeltöltőként (mert a leépítés miatt kirúgja a Tesco), akkor más módon. Esetleg bekönyörgi magát a CBA kisboltjába, ahol még kevesebbet kap és többet kulizik. Hiszen a dolog arra megy ki, hogy a gonosz multiktól elterelje a vásárlóerő egy részét a magyar tulajdonosi körhöz.

csak mert már a harmadik hsz-edben olvasom rosszul:
áru, és nem árú.
A mondanivalód hitelét rontja, ha nem írsz helyesen! Értsd meg...

Balavány!
Áruld már el, hogy hol olvastad, hogy bibliai alapon lennének zárva a plázák?
Egyébként a reformátusoknak, mert te az vagy nem kötelező a vasárnapi szentmise.
A katolikusoknak viszont igen és családostul szeretnek templomba járni.
De nem erről van szó, hanem arról, hogy szeretnének a kereskedelemben dolgozó főleg nők a családjukkal együtt lenni. Úgy, mint te.
És programokat csinálni, - nem úgy mint te!
Ők is szeretnének "bóklászni" valahol.

Balavány!
Azért, azt nem gondoltam volna rólad, hogy két választásod van, pláza vagy a TV.
Se színház, se mozi, se múzeum, se egy jó könyv, főzőcskézés, se játszótér, Csodák palotája, kiállítások, fesztiválok?
Szóval semmi kultúra? Szóval semmi!

Mondjuk, meg is látszik az írásaidon.

Válaszok:
Sulammit | 2014. november 9. 9:15

Balavány!
A kirándulást kifelejtettem. Kirándulni, túrázni sem szoktál? Családostól.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés