Keresztény vagyok és dolgozom vasárnap

2014. november 7. 17:08

Balavány György
hvg.hu
Kicsit nagyon el vagyok hűlve ezen az ötleten, mármint hogy bibilai alapon korlátoznák a boltok vasárnapi nyitva tartását.

Én most őszinte leszek: gyakorló hívő létemre sem gondolom, hogy az Úr felhúzná magát azon, ha dolgozom vasárnap. Valahogy nem ilyen sértődős Isten-képet őrzök magamban. Sőt. Lelkiismereti kötelességemnek tartom, hogy a hétfői leadásra ígért cikket legalább vasárnap befejezzem. (Khm. Na jó, nem mindig.) És: nagyon szeretek vasárnap elmenni egy bőven 400 négyzetméter fölötti szupermarketbe a családdal. Tök jó program. Van középen egy ingyenes játszórész a kicsiknek, mi meg a nagyokkal bóklászunk, megnézünk ezt-azt, eldumálunk erről-arról, és bizony vásárolunk, ha épp van miből.

Amíg engedi a tekintetes nagytanács.

Ha ezt majd nem lehet, kitalálunk valami mást, persze. Leülünk mondjuk a (köz)televízió elé, és vallási műsorokat nézegetünk együtt. Aki közben elbambul vagy hortyogni kezd, azt felciccegjük. Jó lesz ezt abban a tudatában tenni, hogy a tekintetes nagytanács tagjai is ezt teszik, határtalan örömet szerezve a Jóistennek.

Vagy nem? Vagy épp valamely fölszentelt stadionban szotyoláznak? És trécselnek milliárdos üzelmekről? Amíg a stoplis gladiátoraik majd’ megszakadnak a szórakoztatásukra? Nyugalomnapon? Csak nem tán!

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 106 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én nem vagyok keresztény sem zsidó de mégis tisztelem és elfogadom, ezeknek a jogát a vasárnapi illetve szombati munkaszünetre.

Egyébként ez nem kérdés legtöbb EU országban!

A vasárnap (esetleg a szombat vagy a péntek) arra való, hogy kiessünk a szürke hétköznapok robotjából. Van aki napi 16-18 órát és heti hét napot dolgozik. Ha ő és családja bírja, ám tegye. Még önmagában a munka sem árt, ha más mint a hét többi napján. De legjobb, ha családunkkal, barátainkkal tudunk lenni. És lehetőleg minél kevésbé követeljük meg másoktól, hogy értünk dolgozzanak.

csak hát ezt miért egy mérhetetlen támogatású, önállóan életképtelen törpepárt akarja meghatározni?

És miért ilyen álságos módon? A családok érdekében bezáratják a nagy áruházakat, de a kis családi boltok dolgozhatnak.

Ahogy a KDNP-nek sincs az égvilágon semmi köze a keresztény értékrendhez, úgy a javaslatuknak se.

Talán korai még, hogy a KDNP felvetette a témát. Ha a munkanélküliség nálunk is megközelíti az osztrák-német szintet, nem lesz a vasárnapi üzleti nyitva tartás megszüntetése probléma.

évente vetik fel. Hogy úgy tűnjön, csinálnak valamit, van önálló gondolatuk, arculatuk.

Személy szerint nem zavarna, ha nem tudnék vasárnap vásárolni, amúgy sem szoktam. Nem is ez a lényeg, hanem ez az álságos magatartás, ami ezt a hitvány alakulatot jellemzi.

mennyivel jobb lesz annak a pénztárosnak, ha a vasárnapi zárás miatt leépítik. Lesz ideje a családjára

érvelj ellene

ja, az ifjúság iránti álaggódásodat tartod érvnek?

Akkor tényleg felesleges érvelned.

Ha már itten belekeverjük a Bibliát...esetleg azon el lehetne gondolkozni azon, hogy a Bibliát sem faxon küldték az égből. Én mindig mondom, hogy nem Isten teremtette az embert saját képére, hanem mi rajzoltuk őt a saját képünkre. Nem véletlen, hogy a régi korok embere úgy gondolta, hogy a pihenésre még az isteneknek is szükségük van.És annak, amikor ilyen évezredek bölcsességén érlelődött alap igazságokat kérdőjelezünk meg pökhendien legyintve,annak még sosem lett jó vége.

De hagyjuk a Bibliát, mert ehhez nem kell Biblia. meg kell állítani a mókuskereket egy napra, ahol csak lehet. Nem mindenhol lehet, de ahol lehet, ott meg kell. Kell a szünet. Kell, hogy legyen egy nap, amikor nyugi van, ami a miénk, amikor nem rohanunk sehova.Nem csak a bolti dolgozók. Ha nincs nyitva semmilyen hiper, mi is inkább csinálunk mást. Olyan ez, mint a régi hétfők TV nélkül. Olyankor anyuék mindig tarokkoztak a barátaikkal. Olyankor sokkal inkább leültek velünk is játszani. Nem mintha nem dönthettek volna úgy bármikor, hogy kikapcsolják a TV-t, de valahogy mégis inkább akkor tették, amikor nem volt.Van akinek ez megy magától, van, akit lökni kell. És szerintem tök jó dolgok sülhetnek ki ebből a vasárnapi bezárásból. PL. tervezetten, listával mennénk legalább szombaton vásárolni, így sokkal kevesebb szemetet sóznának ránk. (A férjem szokta mondani, hogy ahányszor visszaszaladok a boltba egy tejfölért, annyiszor -5ezer, mert meglátok egy csomó mindent, ami KELL :-))Vagy pl. az a rengeteg kocsi ott a hiperek parkolójában... na annak legalább a fele aznap el sem indulna. Nem tudom, mennyi energiát igényel egy hiper zárt állapotban (biztos sokat úgy is) és mennyit nyitva, de azért azt gondolom, hogy érezhető a különbség. Lehet, hogy a környezetünk is megköszönné, ha vasárnap ezek a helyek be lennének zárva. A lelki része a dolognak csak hab a tortán.
Én nem 400 hanem 50 m2 felett záratnék be mindent vasárnap.
Persze csodálkoznék, ha bármit is bezárnának.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés