A Mandiner esete a rasszizmussal

2014. november 2. 19:45

Bőtös Botond
Slovensko, do toho!
Ahogy Orbán Viktor nem ért az internethez, úgy a magát nagy hangon atlantistának kikiáltó mandiner főszerkesztője nincs tisztában a rasszizmus fogalmával.

„Ahogy Orbán Viktor nem ért az internethez, úgy a magát nagy hangon atlantistának kikiáltó mandiner főszerkesztője nincs tisztában a rasszizmus fogalmával. Ami nem lenne akkora baj, ha házon belül csinálná, de cikket írt tudatlanságáról, amellyel egyrészt önmagát égeti, másrészt tájékozatlanságával kéretlen muníciót ad jobbikos és fideszes gyűlöletkommandósainak a kommentmezőben.

(...)

Nyilvánvaló, hogy Baloghot nem valamiféle hideg számítás vezeti. Meg kell érteni a nacionalista gondolkodást, amelyet olyan mélyen belénk táplált az oktatási rendszer, hogy már észre sem vesszük használatát. Az emberek nagy többsége a »nemzetiséget«, »nemzetiségi hovatartozást« egy velünk született, örök kategóriának tartják, amely a természettől fogva adott, holott közben nem, hiszen minden embernek joga van eldönteni, milyen nemzeti identitást vagy identitásokat tart magáénak.

Ezzel szemben a rassz egy velünk született tulajdonság. A fajelméletnek nagy hatása van az emberiség történelmi, társadalmi fejlődésére, de semmi keresnivalója az emberek biológiai sokfélesége, a társadalmi különbségek, és egyenlőtlenségek magyarázatakor.

Balogh reakciója amúgy nem egyedülálló, a témát vizsgáló szakirodalomban is tudunk olyan tanulmányokról, amely inkább talál kapcsolódási pontokat talál nemzet, hazaszeretet, nacionalizmus és a rasszizmus fogalma között, mint a biológiai alapon alacsonyabb rendűnek tekintett emberekkel. A téma egy másik jeles kutatója ezt »új rasszizmusnak« hívja, amely a »faj« fogalmát összekapcsolja a nemzettel és a nemzeti kultúrával. Az UEFA viszont nem kapcsolja össze és döntésében ez tükröződik.

Ez az oka annak is, hogy a magyarok büntetése keményebb, mivel az UEFA zéró toleranciával lép fel a rasszizmus ellen a sportban, amelyet a román-magyar meccsen elhangzottak fényében is következetesen alkalmaznak.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 205 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Rasszizmus antiszemitizmus meg fassizmus kizarolag a vedett nepek ellen a bunos nepek altal ertelmezheto.
Eleg szadeszes lesz igy?

Nincs tisztában a "rasszizmus fogalmával"? És te tisztában vagy szerzőkém az újságírókkal való lojalitással.
És a népeddel - már, ha magyar vagy és nem román - szembeni lojalitással?

Nem tök mindegy az, hogy hogyan fogalmaz, milyen szót használ, ha ütik a magyart?

Beszartál volna, ha ilyen körülmények között kellett volna a pályára menned, te idióta!

Szétfütyülik a himnuszunkat, székeket és petárdát dobnak közénk, minden ég és te leállsz moralizálni? Aljas vagy!

Ez szerintem így túl bonyolult.

Inkább talán arról van szó, h. ahogy van, h. valakit érdemtelenül kedvelnek, úgy van olyan is, h. valakit leginkább valami aljas okból, meg nem érdemelten útálnak.

A német TV gyermek híradójában a magyar kormány rágalmazása folyik, ez alapjában véve skandalum, de az ember előbb-utóbb hozzászokik, mert mi mást tehetne, élni kell, még viszont gyűlölködni sem nagyon érdemes.

Az, h. valakit igazságtalanság ér, még ha tartósan is, még azt sem jelenti, h. az elkövetők okosabbak, különbek lennének, mint ő.
Könnyen lehet, h. emberi minőség szerint sokkal alábbvalók.

Ez durva igazságtalanság volt. Jobb lenne, ha Magyarország erősebb ország lenne és ha a szurkolói okosabbak és semmi olyat nem tennének, ami a szemükre vethető.

Évekkel ezelőtt volt nagyon összeköpködött ablakú szurkoló busz. Ezek ilyenek. Jobb, h. ők ilyenek, mintha mi lennénk. A legjobb lenne, ha az a társalom az állatiasan viselkedőket kivetné magából. Addig is ki kell valahogy bírni.

Van Kolozsvári Pappnak egy könyve, a Holló úr, ebben van egy rövid történet a kolozsvári bevonulásról az I. háború után. Ezek azóta sem sokat változtak, úgy néz ki.

Szóval a román szurkolók patrióták, a magyarok meg nácik?

Meg aztán a hungarizmus már a Sparta Praha szurkolóit is megfertőzte, akik nem átallották a 'Ria, ria Hungaria' skandálásával gyalázni a Slovanosokat. Nem is beszélve a laziosokról, akiknek a csatadala az 'Avanti di ragazzi di Buda, avanti ragazzi di Pest'.

bocs:Avanti ragazzi di Buda

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés