Orbán szerint nincs ténybeli alapja Obama kritikájának

2014. szeptember 26. 9:04
Obama kritikájára úgy reagált a miniszterelnök, hogy nem találja annak a ténybeli alapját. Orbán Viktor a Kossuth Rádió műsorában azt is elmondta, hogy január elsején léphet majd hatályba a fair bankokról szóló törvény, és hogy „hiába akarják a szocialisták, nem lesznek megszorítások”.

A kormány tervei szerint 2015. január 1-jén hatályba léphet a fair bankokról, azaz a fogyasztói hitelek szabályozásáról szóló törvény – közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Trócsányi László igazságügyi miniszter vállalta, hogy október végére a kabinet elé terjeszti a családokat megvédő és a bankokat is biztos alapokra helyező jogszabály tervezetét – mondta a kormányfő a csütörtök este rögzített rádióinterjúban.

A parlamentben szerdán elfogadott elszámolási törvényt a miniszterelnök úgy értékelte: „végre van egy olyan közös élményünk (...), hogy győzött az igazság. A kormány jogállami keretek között, sportszerű eszközökkel vívja a csatát, ráadásul az Országgyűlés szinte teljes mellszélességgel „kiállt amellett, hogy győzzön az igazság, vagyis ez egy nagy nemzeti összefogás – fogalmazott.

Az érintett bankokat egyébként tőkeerősnek nevezte, hozzáfűzve, hogy ezek tulajdonosainak be kell tenniük azt a mennyiségű pénzt, amely a bankok jövendőbeli működéséhez szükséges, és „ezt meg is fogják tenni. Megjegyezte, hogy a devizahitelekkel kapcsolatos „rendezetlen ügykör a bankoknak is bizonytalanságot okoz, ezért nekik is érdekük a helyzet rendezése. „Azt tapasztalom, amikor tárgyalok velük (...), hogy minél hamarabb szeretnének forintosítani – mondta.

Orbán Viktor a jövő évi költségvetésről szólva azt is kijelentette, hogy kormánya elutasítja a megszorításokat, ilyen intézkedések nélkül vezették ki az országot a gazdasági válságból is 2010 után. „Hiába akarják a szocialisták, nem lesznek megszorítások” – mondta. utalva arra, hogy az ellenzéki pártok megszorításokat emlegetnek Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter keddi, az államháztartás kiadási oldalának fokozatos csökkentésére vonatkozó nyilatkozata alapján. A miniszterelnök hozzátette, arra vállalkoztak, hogy folytatják a 2010-ben megkezdett politikát, és ez is fog történni: „csökkenteni fogjuk az államadósságot, leépítjük a bürokráciát. Az embereknek a Fidesz-KDNP kormányzása alatt folyamatosan javulni fog a helyzetük – jelentette ki.

A magyarországi földgázellátásról szólva Orbán Viktor világossá tette: nem állhat elő olyan helyzet, hogy az orosz-ukrán konfliktus miatt a magyar lakosság nem jut hozzá a szükséges energiaellátáshoz. Orbán péntek reggel Kárpátaljára utazik, ennek kapcsán az interjúban a kárpátaljai magyarság autonómiáját érintő korábbi nyilatkozatával összhangban ismét úgy foglalt állást: a mostani magyar külpolitika azt tartja természetesnek, hogy ott, ahol a magyar közösségek autonómiát kérnek, azt meg is kapják. Bár megjegyezte, hogy az autonómia kifejezés negatív összefüggésbe került az orosz-ukrán konfliktus miatt.

Azzal kapcsolatban, hogy Barack Obama amerikai elnök egy New York-i tanácskozáson Magyarországot is a civil társadalmat korlátozó országok között említette, a miniszterelnök úgy reagált: „tudomásul vesszük, hogy ez a mondat elhangzott. Ennek a mondatnak mi nem találjuk a ténybeli alapját”. Jelezte azt is, Magyarország hivatalos választ adott az amerikai félnek.

Az önkormányzati választási kampányról és a közvélemény-kutatásokról szólva Orbán Viktor azt mondta: a valóság úgy fest, hogy „csak azt a sikert kaphatjuk meg, amiért megdolgoztunk, és ha nem dolgoztunk meg érte, nem fogjuk megkapni”.

Összesen 103 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

1.Ismét/sokadszorra büszke vagyok Orbán Viktorra : szakszerű , tárgyilagos , gyors észjárású , lényeglátó , "kisember"-centrikus , szellemes , erélyes , harcos stb.
2.Nem véletlen , hogy a többség újra meg újra benne látja érdekei legjobb képviseletét . Isten éltess ők sokáig !

Inkább mérce a valóság , mint vakhangya4 vulgáris hangvételű vádaskodásai ...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés