Gettófalvakból roma autonómia sarjadhat Borsodban

2014. szeptember 22. 9:34

Ladányi János
NOL
Ha a felemelkedés nem megy együtt, akkor a romák önállóan fogják megpróbálni. Interjú

Még a szocialisták voltak kormányon, amikor „új Trianon” kialakulásának a veszélyére figyelmeztetett. Jelesül arra, hogy létrejöhet egy olyan, cigányok lakta autonóm terület, amelyet az északkeleti peremvidékek alkotnak, és amely – akár a határon túli legszegényebb térségekkel egyesülve – leválhat Magyarországról. Szerette volna felrázni a közvéleményt?

A legutóbbi évtizedekben erősen megnőtt a szegregált településeken és településrészeken élők aránya. A Csereháton – Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi, északkeleti részén – kezdenek összeérni a gettófalvak. Ilyen se volt még a magyar történelemben soha. Innen kivonult az állam, feladta az országnak ezt a részét. Csak arra használja, hogy ide szorítsa ki a legkilátástalanabb helyzetben lévő rétegeket. A nem cigány népesség elöregszik vagy elköltözik. Mindez valóban azzal fenyeget, hogy lesznek, akik a területi autonómiában látják a probléma megoldását, vagy hogy a romák idővel valamilyen területi autonómiát fognak követelni maguknak, és akár el is szakadhatnak Magyarországtól. (...)

Ehhez politikai öntudatra is szükség lenne, csakhogy a roma pártkezdeményezések elbuktak.

Az etnikai pártok alapítását megértem, de nagyon veszélyes kerülő útnak tartom. Abból azonban, hogy az eddigi pártkísérletek kudarcot vallottak, nem következik az, hogy mindig így is marad. Máshol a világban, más elnyomott kisebbség esetében is úgy volt, hogy sokáig nem ment, aztán egyszer csak sikerült. Ehhez persze az kell, hogy a többségi társadalom ne hagyjon nyitva más lehetőséget. Ha a felemelkedés nem megy együtt, akkor a romák önállóan fogják megpróbálni. Nem állítom, hogy ez mindenképpen bekövetkezik. Annyit mondok, hogy reális lehetőségről beszélek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy kérdésem van csak: miből élne meg ezen autonómia népessége?
Szakértelmük nincs (nagyon alacsony az iskolázottság szintje),közigazgatási, szervezési tapasztalataik nincsenek, olajmezőt sem találnak rövid úton a terület alatt,tekintélytisztelet nem létezik köreikben,saját vezetőiket sem fogadják el,stb.

Oszt miből tartaná fenn magát ez az "autonóm" terület?
Európa segíccs!
Elnyomottak, kiszolgáltatottak?
Sajátmaguk által, saját maguknak.
Magyarországon ingyenes az alapfokú oktatás.
Nem kötelező több gyermeket életre hívni, mint amennyit a család el tud tartani. Olyan körülmények közé, amilyenek között ezek a tanulatlan, szakma nélküli, a többségi társadalom ciivilizáltsági szintjétől messze lemaradó réteg él, az igazi gyermekszeretet legfeljebb egy gyermek vállalása lenne, azt is a szkma megszerzése, a tanulmányok befejezése után. Mindez addig nem fog megvalósulni, míg az afrikai körülmények közé gyermeket életre hívók pénzt fognak a kezükbe kapni minden szerencsétlen új baba születése után.
Nagyon szépek az emberi jogok, de csak a kötelességek teljesítésével legalábbis párhuzamosan.
A többség szempontjai sem lehetnek közömbösek.
A jelenlegi családtámogatási rendszerrel sikerült oda jutni, h. egyáltalában autonóm(?) roma területek, mint elgondolás, felmerülhet, mert a pénzbeli támogatás fokozta föl a realitásokon túl a szülési kedvet.
Miközben elnyomásról lehet papolni, meg kéne nézni, h. mit tesznek magukért az érintettek.
Tényleg Európa segítsége kéne, mert a jelenlegi közszellem egyszerűen nem tűri a saját keserű sorssal kapcsolatban az egyéni felelősség fölvetését.
Tessék tudomásul venni, most és itt ennyi pénz van és nem több!
Ha ezek a területek el akarnak szakadni, hajrá! Az is egy realitás, h. a magyar, valamelyest is európai normakövető társadalom nemhogy a Kárpát medencét, de az országot sem képes benépesíteni, főleg azért, mert gyermeket valamilyen igénnyel vállalni egy életre szóló feladat és rengeteg munka, pénz, amit el kell végezni, meg kell keresni -és természetesen öröm is, de korunkban a választás lehetősége adott. A dolgozó gyermek vállalók támogatása talán hoz majd eredményt, az ismeretségi körömben mostanában sokan vállalják a harmadik babát.

A nagyhatalmak már létrehoztak egy államot Közel-Keleten, lehetne egy másikat is nem annyira közel.

Cigány autonómiából meg cigány uralom,öngyilkos népünk kineveli saját megsemmisítőjét.
Egyetlen megoldás mutatkozik. Putyint rávenni, már majdnem kihaló rokonainkat: hantikat, manysikat udmurtokat küldje el hozzánk,cigányainkat meg fogadja be helyettük.

Mi történt?
Kitiltották?

azt csinálják...nem látod?

Üdvözöljük újra körünkben.

Franciaországban, Angliában tudtommal kiépített kempingek vannak a vándorcigányoknak. Jó dolog a hagyományőrzés, cigány testvéreink!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés