„A környékbeliek általában nem szólnak be”

2014. augusztus 31. 15:41

Vágó István
Magyar Narancs
Mindenki elégedetlenkedik, hogy miért ezek vannak ott, miért nem adják át a helyüket az újaknak. Hát hol vannak az újak? Interjú.

Sokan többet vártak el magától egy önkormányzati széknél.

2010 körül engem többször is a leghitelesebb és legnépszerűbb közéleti szereplőnek választottak meg, és lehet, hogy sokan abban a hitben ringatják magukat, hogy én még mindig ezt a státuszt képviselem, pedig ez a nyilvánosan megvallott álláspontom miatt megváltozott.

Nem érzi azt, hogy a baloldali szimpatizánsok azt remélik, hogy egy kellően népszerű ember most hozhat valami változást?

Valóban türelmetlenül várják, hogy jelentkezzék valaki, aki ennek a közösségnek a hangadója tudna lenni. Csak az a helyzet, hogy nem jelentkezik ilyen. Gyurcsány Ferencet is, másokat is sokan bírálták, hogy nem gondoskodtak politikai tudással rendelkező utódokról. Innen üzenem ezeknek a bírálóknak, hogy nagyon ritka az, amikor valaki valamilyen »politikus káderképző« után beugrik egy párt élére. Se Gyurcsány, se Orbán nem tanult politikusnak, és őket nem a saját pártjuk nevelte ki. Ők kopogtattak, dörömböltek, és azt mondták, hogy csinálni akarják  és csinálták. De most nincsenek hozzájuk hasonló fiatalok és ezért az emberek az ismertebb figurákba próbálnak kapaszkodni, ami szerintem tévedés. De addig, amíg ki nem nevelődik egy új Gyurcsány vagy egy új Orbán, addig tőlünk, ismertebb arcoktól  pótcselekvés gyanánt azt várják, hogy helyettesítsük vagy pótoljuk őket. Valami hasonló történik egyébként a televízióban is, az én távozásomat ugyanis politikai ellenfeleim közül sokan azzal üdvözölték, hogy már nem foglalom el a fiatalok elől a helyet  csakhogy nem jöttek utánam a fiatalok. Talán Gundel Takács Gábor számít kivételnek.

De ő sem olyan fiatal. Nem hiszem, hogy rá gondoltak.

Te jó isten, nem mondja? Azért mégiscsak az újabb generációt képviseli. De valóban, az utána következő generáció hiányzik. Ugyanez vonatkozik a politikára is. Mindenki elégedetlenkedik, hogy miért ezek vannak ott, miért nem adják át a helyüket az újaknak. Hát hol vannak az újak? (...)

Az utódlás és megújulás egy markáns probléma az ellenzéki pártokon belül, szerintem ezzel nem lehet eleget foglalkozni.

Gondolja? De ha a teljesen beszűkített lehetőségekkel bíró, nem elfogultan kormánypárti média mással sem foglalkozik, mint a demokratikus ellenzék vezetőinek kritizálásával, akkor ez csak elriasztja a fiatalokat az ellenzéki politizálástól, és csak várhatjuk, hogy az új generáció kitermelje magából a maga vezető személyiségét.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 61 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért ez így nem igaz. A fideszben mikor kiderült, hogy elérték a céljukat és lesznek előrehozott választások akkor mindenki választhatott, hogy a szakmai utat vagy a politikát választja főállásként. Orbán és még sokan mások a politikát választották és készültek, képezték magukat stb. Sőt hamar felismerték, hogy akkor van jövője a pártnak, ha olyan fiatalokat is megnyernek akik bizonyos előképzettség után szivesen választják a közért való tevékenységet. Ezeket is folyamatosan képezték és külömböző feladatokkal bizták meg és teljesitményük alapján kerültek a helyi majd országos politikában külömböző posztokon. Ez a folyamat a mai napig folytatódik elöször őnkéntes munka utján vezetik be a fiatalokat a közéletben, majd a fidelitászon keresztül, vagy az IKSZ-en keresztül jutnak el tanulmányaik befejezése után külömböző szakpolitikai területekre. Ma már a harmadik korosztály van külömböző posztokon helyi és országos szinten, sőt a kormányzatban is.

A balliberális oldal elfelejtette elvégezni a házifeladatot és a fiatalokkal való bánásmodjuk ami kontraszelekciós alapon történt azt eredményezte, hogy a fiatalok lepantattak a pártról, mivel nem találták vonzónak. Ennek az Volt az oka, hogy a nagy bölények és az utodpárt aparátusa nem engedte a fiatal új szellemet hozó fiatalokat érvényesülni, akik meg szóhoz jutottak azok családi kapcsolatokon keresztül és kebelbéliek voltak, fontosabb Volt a párthüség és a feltétlen kiszolgálása a nagyoknak, mint a tehetség.

Ez az állapot még egy darabig el fog tartani, mig a posztkommunista utodpárt és kapcsolt részei kikopnak nemcsak a politikából és jőn egy új baloldal akik már a szabadság gyermekei ez nem mostanában fog bekövetkezni, mivel nem észlelhető még a láthatáron Sem ilyen felkészült közélet iránt elkötelezett társaság. Akik vannak azok vagy leutánozás a ballibeket, semmi inovativ megmozdulás nincs ráadásúl Sem politikailag Sem intelektuálisan nem alkalmasak a feladatra. Arról nem beszélve, hogy olyan társaság nem látható aki mögött politikai, gazdasági és pénzügyi holdudvar lenne található.

Istenkém!
Azért nincs új baloldali generáció, mert a csúnya, gonosz Fidesz rosszakat mond róluk.
És nem szakad rá a plafon.

Netene, a balfenéken a szellemi aranytartalékhoz nyúltak?! :D

1.Vágó - alig titkolva - "szerényen" pótolhatatlan TV-s személyiségnek titulálta ebben az interjúban magát.
2. Politikusnak még amatőr , de majd meglátjuk , milyen a kitartása . Mindenestre , ha Gyurcsány mellett indul , ez a politikai ítélőképességével kapcsolatban erős kételyeket ébreszt ...

A politikai káderképzést hiányolod?

Akkor nézdd meg hogy csinálják a normális társadalmak: minisztert vagy miniszterelnököt nem castingolnak, hanem azok közül választják, akiket már a választópolgárok beválasztottak a parlamentbe. Tehát csak megválasztott képviselőből lehet valaki kormánytag vagy junior miniszter.
Az egész pedig ott kezdődik, hogy valakit megválasztásra jelöl a helyi pártszervezete.

Vágó két percnyire lakik a a felső krisztinavárosi plébániától, akiktől ismét elvenné az ötvenes években egyszer már elvett, majd visszakapott tulajdonukat. Amíg egy botrányos diszkó működött a mostani urnatemető helyén, egy szava sem volt az egészhez, most viszont ezzel akar kampányolni.

Nem tudom, mire számít a hagyományosan jobboldali XII. kerületben, és miért olyan büszke, hogy kapott egy biztosan bukó körzetet.

Fábry javára annyit, hogy legalább a műsor egyik fele elfogadható a sokszor valóban érdekes vendégei miatt. Humorbonbonjait, és a dizájn centert én is kihagynám. De ő legalább nem akar politikus lenni.

Csak a rend kedvéért említem, hogy a pártok mind hasonlóan oldották meg a finanszírozási problémákat, mivel ez nem volt rendesen szabályozva. Azon kívül abban az időben egyedül az MSZP-nek volt vagyona - na, honnét? Talán éppen ezért kerülték a pártfinanszírozás kérdését.

Ezzel nem azt mondtam, hogy ez így volt jó.

1990 és a Jobbik megjelenése között talán finomodtak a módszerek. A Jobbik is elég érdekes téma lehetne, főleg abból a szempontból, hogy baloldali körzetekben kezdett igazán kibontakozni.

Pénz nélkül nincs politika, az más kérdés, hogy a Jobbik pénzügyeit valamiért nem feszegetik.

Idézet a teljes cikkből:

"A Fidesz meghallgatja, mit mond a többség, és akkor azt az álláspontot képviseli, azonban ez pusztán hatalomtechnikai eljárás, nem koncepció. Tipikus populista hozzáállás, mert tudni kell, hogy nem mindig a többségi vélemény viszi előre a dolgokat."

Tipikus liberális demokrata hozzáállás. Ők döntik el, hogy a demokratikus többség mikor számít, és mikor nem. Benne van az, amit soha nem mondanak ki, hogy szerintük a politikában az emberek a legzavaróbbak, főleg, ha nem fogadják el a liberális dogmákat, az ő kedvükre tenni tehát elítélendő cselekedet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés