Legális a magyar titkosszolgálat kémszoftvere

2014. augusztus 21. 18:28
Törvényesen szerezte be a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat az általa használt kémszoftvert.

Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke a testület csütörtöki zárt ülése után elmondta: az úgynevezett kémszoftverprogram beszerzése és használata nem különbözik más engedélyhez kötött titkosszolgálati eszközöktől, de hozzátette: a szóban forgó kémszoftver valóban sokrétű kutakodásra alkalmas. A bizottsági ülésen nyomatékosan felhívták a szakszolgálat és a Belügyminisztérium vezetőit, hogy a törvényben rögzített garanciákat érvényesíteni kell – közölte Molnár Zsolt. Kiemelte: „pánikkeltésre nincs ok”, ha betartják a nemzetbiztonsági törvényben rögzített eljárási szabályokat, akkor ezzel az eszközzel nem lehet visszaélni. A program léte legális, több nyugati demokráciában is alkalmazzák – tette hozzá az elnök.

Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke elmondta: a szoftver beszerzését 2009 márciusában engedélyezte az akkori nemzetbiztonsági bizottság a szakszolgálatnak, tehát jogszerű volt a beszerzés. Ezen felül a szolgálattól kapott tájékoztatás alapján a szoftvert mindig a törvénynek megfelelően, vagyis igazságügyi miniszteri, vagy a bűncselekményeket érintő eljárásban bírói engedéllyel használták. Az is kiderült, hogy a program tömeges megfigyelésre nem, csak egyedi esetekben, azon célszemélyekre használható, akikre az engedélyt megadták. Ezeket az alkalmazásokat pedig dokumentálták – közölte Németh Szilárd, hozzátéve: megállapodtak arról, hogy a bizottság kap tájékoztatást ezen szoftverek használatáról, és el is látogatnak a Nemzetbiztonsági Szakszolgálathoz, ahol megtekintik ezeket a szoftvereket.

Az Index hírportál augusztus 12-én írt arról, hogy egyértelmű bizonyítékokat találtak arra, hogy a magyar titkosszolgálatok is használják a Gamma nevű cég FinSpy nevű kémprogramját. Ismeretlen hackerek ugyanis feltörték a cég honlapját, majd mindent közzétettek. A letölthető tartalmak között ott a magyar Nemzetbiztonsági Szakszolgálat levelezése is – írta a hírportál.

Németh Szilárd kiemelte: az érintett cég többnyire kormányokkal van kapcsolatban, több európai uniós országban használják ezt a szoftvert. Elmondta továbbá, a hacker kizárólag azokat a dokumentumokat tudta közzétenni, amely a cég és a magyar titkosszolgálat közötti kapcsolatot biztosítja. Semmilyen egyedi megfigyeléshez, adathoz nem fért hozzá. Nem a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, hanem a cég szerverét törték fel, amelyen nem szerepelnek megfigyelési adatok – szögezte le a fideszes politikus.

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

rózsadombi paktum?

ha már kémekről szól a történet, jöjjön egy kis amerikai sztori.

A maláj News Straits Times Online elemzést közöl az Ukrajna felett lelőtt maláj géppel kapcsolatos hivatalos és nem hivatalos vizsgálatokról. E héten várható ez ügyben egy előzetes amerikai vizsgálati jelentés.

Peter Haisenko nyugalmazott német Lufthansa pilóta a roncsokról készült felvételek alapján azt állítja, hogy a gépet géppuska találat érte. Berd Biederman egykori, nyugalmazott kelet-német repülő ezredes, orosz rakéta szekértő kizárja, hogy a gépet föld-levegő rakéta találta el.

A rosztovi légi ellenőrző állomás video felvételekkel dokumentálta egy ukrán Suhoj 25-ös vadászgép repülését 3-5 kilométeren belül.

Az EBESZ vizsgálat szerint is géppuska nyomok voltak a roncsokon, az üzemanyag tartály a földbe csapódáskor gyulladt ki. A gépet levegő.levegő rakéta találta el.

Az elemzés azt boncolgatja, hogy az USA rendkívüli nyomást gyakorol Merkelre a német energetikai stratégia - orosz Északi-Áralmat - megváltoztatása érdekében. Merkel egy új, az USA érdekivel ellentétes blokkot kívánt tőt alá hozni, ezt meg kellett akadályozni.

A kijevi biztonsági szolgálat egyből lefoglalta a kijevi légi irányítás szalagjait. A maláj kormány furcsának tartja, hogy az amerikaiak hallgatnak az űrfelvételekről, pedig biztosan készültek ilyenek.

Az ukrán Nemzetbiztonsági Bizottság volt elnökét, Porubyt - szoros kapcsolatban állt a CIA-val - gyanúsítják azzal, hogy saját szakállára szervezte meg a maláj gép lelövését, azt hitte, hogy Putyin gépét lövik le. De a maláj elemzés más ukrán oligarchát is el tud képzelni a lelövés mögött.

Ron Paul amerikai szenátor azzal vádolja Obamát, hogy elhallgatják az igazságot. Az USA nyugdíjas Hírszerző Közössége az amerikai kormány hivatalos álláspontját cáfoló híreket szivárogtat ki, s közleményben követelte Obamától, hogy hozza nyilvánosságra a kormány által képviselt teóriát bizonyító dokumentumok.

Ezen hírszerzők rendkívül károsnak ítélik az amerikai média munkáját, háborús uszítását, s nekik tulajdonítják az iraki, afganisztáni, szíriai konfliktus kirobbantását, s mostani ukrán válság eszkalálódását.

Ezen nyugdíjas hírszerzők szerint a média már annyira előre lökte Obamát, hogy innen nehéz lesz beismerni az oroszok vétlenségét.

S az is érdekes, hogy az oroszok kértek egyedül pártatlan nemzetközi vizsgálatot, amit mindenki más elutasított.

Változik a világ, az USA_t sem lehet egysíkúan értelmezni.

Mindez persze sokkal fontosabb, hogy milyen kütyüt használ az itthoni szolgálat, de fontosabb sok más egyébnél is, ezek a kérdések egész Európát romokba dönthetik.

jah olyan mint életbiztosítás...ha halálbiztosításnak hívták volna, senki nem kötött volna egyet sem

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés