Egy baj, száz bolond

2014. augusztus 5. 9:54

Csibra Tibor
Magyar Hírlap
Még az egyenlítői banánköztársaságok vezetői sem engedhetik meg maguknak, hogy ne tartsanak fenn egy pszichiátriai intézményt a rászorulók részére.

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) hét évvel ezelőtti bezárása valódi hungarikum, hogy a klasszikust, az akkoriban miniszterelnökként regnáló Gyurcsány Ferencet idézzük: Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált. Megtoldhatjuk ezt még azzal, hogy nem csupán az öreg kontinensen, de a bolygón sem, még az egyenlítői banánköztársaságok vezetői sem engedhetik meg maguknak, hogy ne tartsanak fenn egy pszichiátriai intézményt a rászorulók részére.

Látható, hogy az OPNI-ból kikerült emberek ellátatlansága beláthatatlan következményekkel, tragédiákkal járhat. Miért? Mert nekik nincs betegségérzetük, nem tudják magukról, hogy őrültek. Ezt szakembereknek kell megállapítaniuk, és nekik kell kezelniük, nem pedig az utcát járó szociális munkásoknak, akik szinte tehetetlenek az ügyben.(...)

Az OPNI története már csak azért is hungarikum, mert bár a polgári kabinet az idén újrázott, és már második ciklusát tölti, az egykori Sárga Ház kiváltására, pótlására semmilyen olyan intézkedés nem született, amelyről a szakma vagy a sajtó akárcsak hallomásból értesülhetett volna. Kevés ma már azt felemlegetni, hogy Gyurcsány és ámokfutó egészségügyi minisztere soha el nem évülő, dicstelen hírnevet szerzett az OPNI bezárásával. Ők és elv(telen)társaik sok mindent megtettek, amit aztán a polgári kormánynak kellett, kell rendbe hoznia. Ezek közé tartozik az is, hogy létrehozzon egy olyan intézetet, ahol az A. Áronhoz hasonló embereket szakszerűen és eredményesen lehet kezelni. S nem holnap, hanem »tegnap«. Ebben az ügyben már nem szabad az elmúlt nyolc évre hivatkozni, a polgári kormánynak meg kell mutatnia, hogy a szocialista-liberális kabinetek szerencsétlenkedése után ezen a téren is az építkezés, a helyreállítás időszaka következik.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tudod kisfiam, rombolni másodpercek alatt lehet, építkezni akár évekbe, évtizedekbe telhet. Jól tudják ezt politikai kedvenceid is.

OPNI helyett OPAI az új pszichiátriai központ
2013. június 03.
http://www.stop.hu/belfold/opn..

"A "Lipótként" nevezett OPNI-t 2007-ben, az akkori MSZP-SZDSZ-kormány egészségügyi átalakítása során zárták be. Molnár Lajos szabad demokrata egészségügyi miniszter 2007 márciusában hirdette ki azt a listát, amely a bezárni kívánt intézményeket nevesítette.

Az OPNI bezárásának terve tiltakozáshullámot indított el, mind a szakma, mind a betegképviseletek ellenezték a bezárást. A Magyar Pszichiátriai Társaság akkori vezetése nyomatékosan tiltakozott a tervezett lépés ellen, és az ombudsman is számos állásfoglalásában kifejtette, hogy aggályos egy ilyen komplex intézet bezárása.

2009 márciusában kezdte meg működését Budapesten az Országos Pszichiátriai Központ (OPK), amely a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikáján kapott helyet.

2012 őszén született döntés arról, hogy a Nyírő Gyula Kórházban kap helyet az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet."

Nem ismered a történetet ezért hibás az érvelésed.
Nem azzal van a probléma, hogy 2007-ben az OPNI-t megszüntették, hanem az; úgy szüntették meg, hogy helyette csak a járóbetegekről gondoskodtak. Lényegében erről is, csak részben. Az OPNI a megszüntetéskor már olyan állapotban volt, hogy nem elégítette ki még alapfokon sem a követelményeket.

2009 márciusában - közben eltelt 2 év és a betegek egy része "eltűnt" - kezdte meg működését Budapesten az Országos Pszichiátriai Központ (OPK), amely a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikáján kapott helyet.

A folytatás pedig a korábbi hozászolásomban és az alábbi linken.
http://www.stop.hu/belfold/opn..

"még el sem kezdte újraszervezni a mentálisan sérültek ellátását"

Higgadj le. Sorra fogsz kerülni. Addig is kövesd Kuncze doktor úr tanácsait.

Nem cédula kell neki, hanem liberális kunc-kunc tabletta.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés