Romkocsmák az egykori gettóban

2014. július 25. 8:12

Vámos György
Magyar Hírlap
Most, a valamikori budapesti gettó létesítésének hetvenedik évfordulóján az egykori gettólakók emlékének szánt főhajtás után azt kívánom, a mai nemzedék számára a „gettó” szó kizárólag a romkocsmák világát jelentse mindig is.

„A gettó sajátossága, hogy egy este több romkocsmát is végig lehet látogatni gyalogosan, míg végül a hajnali első napsugarak házfalak tövében üldögélő vagy padokon elterülő, szemmel láthatóan önmaguk kilétével is hadilábon álló fogyasztóközönséget találnak, akik majd néhány órai alvás után ott folytatják, ahol abbahagyták előző hajnalban. Időről időre napvilágot látnak a romkocsmákat elítélő cikkek, elhangzanak ilyen hangvételű riportok a médiában. Ezekben megszólalnak felháborodott lakók, akiknek a nyugalmát randalírozó angolok vagy németek, esetleg olaszok – hogy a magyarokról már ne is beszéljünk! – zavarták meg előző éjszaka. Ilyenkor fellángolnak az indulatok, az azonnali bezárástól, majdnem a mindenre kiterjedő alkoholtilalomig elhangzik az összes szankció, majd újra és újra lenyugszanak a kedélyek. Az illetékesek valószínűleg elkezdenek számolni, és rájönnek, semmiféle üzleti vállalkozás nem hozna ekkora adóbevételt az államnak, mint ezek a gombamódra szaporodó vendéglátóhelyek, amelyek működtetésével igazából bontásra ítélt romházakat hasznosítanak ideig-óráig üzemeltetőik. Bezárásukkal rengeteg ember veszítené el megélhetését, a tulajdonosoktól a beszállítókon keresztül egészen az alkalmazottakig, akiket az állami szféra képtelen lenne elhelyezni.

Most, a valamikori budapesti gettó létesítésének hetvenedik évfordulóján az egykori gettólakók emlékének szánt főhajtás után azt kívánom, a mai nemzedék számára a »gettó« szó kizárólag a romkocsmák világát jelentse mindig is.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerinted a romkocsmákba tehát csak zsidók járnak és ezzel szegregálják magukat el a többségtől? Ennél nagyobban nem is tévedhetnél.

A gázai övezetből, mint getto-ból most csinálnak romkocsmákat.

hányban jártál már...sznobok, az nem jár oda...neki az proli...

lol tudod mi a sznob jelentése?

mekkora sznob vagy...nem lehet, hoyg elnézted a kerületet...és nyolcban mentél be egy bérház kapuján?

tudod az a baj, valamelyik fidesz fan is ezt gondolta, mikor beakarta zárni, majd leültek és elbeszéltek vele, hogy a sok sznob köcsög külföldit ez vonzza...

jah végül is le lehetett volna bontani...azt legyen a helyén egy luk...

a többsége fel van újitva és romos állapotot kölcsönöztek neki...van ami tényleg romos...

de mindenki eldöntehti abbó a 20-30-ból melyikbe megy be....

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában