Emlékév

Forman: Több konzultáció kellene a holokauszt emlékévről

2014. július 22. 11:10
A legjobb holokausztmúzeumnak nevezte a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontot Ira Forman, az amerikai kormány antiszemitizmussal foglalkozó különmegbízottja. Forman kormánytisztviselőkkel találkozott, hogy tájékozódjon a holokauszt emlékévről, a Holokauszt Emlékközpont sorsáról és a német megszállás emlékművéről. A különmegbízott szerint a magyar kormánynak több konzultációt kellene folytatnia.
Ira Forman, az amerikai kormány antiszemitizmussal foglalkozó különmegbízottja az amerikai nagykövetség által szervezett július 21-i, hétfői sajtótájékoztatón elmondta: másodkézből hallott olyan híreket, miszerint megszűnne jelen formájában a Páva utcai Holokuaszt Emlékközpont, ezért fontosnak tartja elmondani, hogy az a legjobb ilyen intézmény, amit ismer: ideológiamentes és tényszerű, rengeteg információval szolgál. Forman szerint büszke lehet a kormány a múzeumra, amit nem látogat elég diák.
 
A Páva utcai intézményt, a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhelyet (HDKE) amelyet Forman tíz diplomatával látogatott meg, még az első Orbán-kormány alapította, de már 2004-ben adták át. 2014 tavaszán a HDKE újonnan kinevezett igazgatója, Haraszti György megállapodást írt alá a Szakály Sándor vezette Veritas Történetkutató Intézettel, majd két hét múlva felbontotta azt, mondván, „véletlenül” írta alá a megállapodást. A megállapodás létrejöttét bírálta a HDKE távozó vezetője, Szita Szabolcs, valamint az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem egyetemi tanácsa is nehezményezte az egyetemen tanító Haraszti lépését. 
 
Ira Forman, aki egynapos látogatásán találkozott Prőhle Gergellyel, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkárával és zsidó szervezetek vezetőivel is, megjegyezte: nem kezelhetjük ezeket a kérdéseket párbeszéd és együttműködés nélkül. Szerinte a legerősebb demokráciák multikulturálisak. Forman leszögezte: a holokausztért elsősorban a német nácik a felelősek, de minden országnak megvan a maga felelőssége is. És ha a ma élő emberek nem is felelősek, a múltat meg kell ismerni. 
 
Forman szerint ma egyes csoportok ma előjoguknak tekintik, hogy megmondják, ki volt áldozat és ki nem; ez szerinte nem konstruktív hozzáállás, miközben inkább párbeszédre lenne szükség, már csak azért is, mert a párbeszéd erősíti a demokráciát. 
 
A német megszállás emlékművével kapcsolatban annyit mondott: az esztétikája nem érdekli; viszont ha konszenzusos módon épült volna meg, s párbeszéd kísérte volna az elkészültét, akkor nem éjszaka állították volna fel. (A Válasz.hu írása szerint az emlékművek éjszakai felállítása bevett gyakorlat logisztikai szempontok miatt, valamint hogy minél kevesebben lássák csonkán a leleplezés előtt.)
 
Ira Forman leszögezte: a készülő Sorsok Házával kapcsolatban is párbeszédre van szükség. A Mandiner kérdésére Forman elmondta: Schmidt Máriával még nem találkozott, bár a történész, a Sorsok Háza igazgatója már meghívta egy előadására, de akkor nem tudott elmenni.

Összesen 86 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

magyar őstörténelemről kéne több diskurzus

Egyetlen normális mondata volt, mely szerint senki ne vindikálja magának a jogot, hogy eldöntse: ki az áldozat és ki nem.

Válaszok:
Berecskereki | 2014. július 22. 11:56

Elcsépelik a Holokauszt megemlékezéseket, így a fiatal lázadók azt cikinek fogják venni és ellene fognak tenni.

Minden amivel ilyet tesznek így jár!!!

Ez a generációs probléma.
Szerintem visszafogottabban kellene kezelni mert melyik fiatal szereti azt ha mindenhol azt hallja!!!!!!!!

Igazad van, de a következő bekezdésben már ellentmondásba keveredik.

"ma egyes csoportok ma előjoguknak tekintik, hogy megmondják, ki volt áldozat és ki nem; ez szerinte nem konstruktív hozzáállás, miközben inkább párbeszédre lenne szükség, már csak azért is, mert a párbeszéd erősíti a demokráciát."

Ma Magyarországon e témában nem párbeszéd történik, hanem acsarkodás.
Az ellentmondás;

"A német megszállás emlékművével kapcsolatban annyit mondott: az esztétikája nem érdekli; viszont ha konszenzusos módon épült volna meg, s párbeszéd kísérte volna az elkészültét, akkor nem éjszaka állították volna fel"

Ahol "ma egyes csoportok ma előjoguknak tekintik, hogy megmondják,..." ott nem lehet értelmes párbeszéd, így konszenzus sem. Az pedig, hogy éjszaka állították fel az is lehet az oka, hogy egy "acsarkodó" tömeg hisztériája még halálos balesetet is okozhat.

Válaszok:
Antigoné | 2014. július 22. 12:31

Van olyan fajta akivel nem lehet konzultálni,időhúzás csak

1. Bumeráng-hatást ér/t/ el ez a sokféle Holokauszt-tematizálás : csömörünk van tőle , már lázadunk ellene , mert uralni akarja a lelkünket .
2. Közhely , hogy tematizálási verseny van : ki határozza meg , s milyen mértékben , hogy miről szóljon a közélet . A Holokauszt-tematizálás is meghatározott hatalmi csoportok hatalmi érdekében zajlik , miközben szemforgatva "erkölcsre" hivatkoznak .
3. Mindenki alakítsa ki a maga "túlélési stratégiáját " : az ignorálástól kezde a szenvedélyes Holokauszt-visszautasításig terjed a skála , sokféle átmenettel .

Gulyás Márton már kapott konzultációt a képébe a dèkáséktól

Igen, olvastam.
Bejegyzésem épp emiatt némileg ironikusnak szántam.

Válaszok:
Berecskereki | 2014. július 22. 12:32

Kösz a választ. Ezért írtam, hogy egyet értek veled.
Néha ilyen is van. ;-)

Válaszok:
Antigoné | 2014. július 22. 12:34

Örülnék, ha minél többször lenne így.
Üdv

Miért, még önkritikus is volt:

"...Forman szerint ma egyes csoportok ma előjoguknak tekintik, hogy megmondják, ki volt áldozat és ki nem; ez szerinte nem konstruktív hozzáállás..."

Nem értem ezt a múltba révedést. Állítólag ez egy nevetséges dolog, túl kell lépni a múlton.

Rossz helyre jártál. De hát nem születhet ugye mindenki zsidó műkereskedő családba. Így jártál...

Minek ezen összeveszni? Kb ugyanazok a körök válogattak/válogatnak ki minden politikust, akiben fantáziát látnak (a többi úgysem rúg labdába). Vagy ha mégis, tragikus körülmények között elhalálozik, nagy valószínűséggel.

Vagy neked még vannak illúzióid?

Nekik szokott rossz végük lenni, időnként.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés