Juncker az offshore király – második felvonás

2014. július 9. 11:12

Pogátsa Zoltán
Pogátsa Zoltán blogja
A magyar piaci fundamentalista talibánok még mindig ott tartanak, hogy felváltva kérdőjelezik meg, hogy Luxemburg és a hasonló gazdaságok nevezhetők-e egyáltalán offshore országoknak.

A magyar piaci fundamentalista talibánok még mindig ott tartanak, hogy felváltva kérdőjelezik meg, hogy Luxemburg és a hasonló gazdaságok nevezhetők-e egyáltalán offshore országoknak, illetve ismerik el ezt a tényt, de azzal próbálják meg eljelentékteleníteni a kérdést, hogy az offshore problémát már szabályozással megoldották. Nos, az ezoterikus maoista forradalmi szaklapnak aligha nevezhető Financial Times egyértelműen fogalmaz: »Juncker 18 éves miniszterelnöksége alatt Luxemburg az EU legnagyobb adóparadicsomává vált«. Azt is leírják, hogy az offshore visszaszorításáért felelős OECD még tavaly is azt állapította meg, hogy a Nagyhercegség nem felelt meg az elvárásainak.

A cikk beszámol arról, hogy a Bizottság, melyet nem sokára Junckernak kellene majd vezetnie, hivatalos jogi eljárást indított három tagállamal, Luxemburggal, Hollandiával és Írországgal szemben, mert unfair adóelőnyökhöz juttatták a náluk megtelepedő multinacionális cégeket. A másik két ország időközben együttműködik a Bizottsággal, Luxemburg azonban nem. A cikk szerint az eljárás a Fiat Luxemburgba költözött pénzügyi részlegét érinti, illetve várhatóan az Amazonra is kiterjed majd. Ha Junckert megválasztják, és Luxemburg továbbra is elutasító lesz, akkor a volt miniszterelnök abba a bizarr helyzetbe kerül, hogy saját magának kell majd a maga által létrehozott adóparadicsomot megrendszabályoznia…

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés