A szélsőjobb valós problémákat feszeget

2014. május 20. 13:28

Schiffer András
Welt.de
Nagyon ügyesen játszotta a pszeudobaloldal a rendszerváltást követően azt a játékot, hogy rajtuk kívül senki nem akadályozhatja meg a szélsőjobboldal térnyerését. Gyakorlatilag ezzel indokoljak puszta létezésüket is. Interjú.

Die Welt: Ön és pártja, az LMP az egyedüli, akik közvetlenül megszólítják a szélsőjobboldali Jobbik szavazóit. De miért?

Schiffer András: A szélsőjobboldali pártok soha nem az ideológiájuk miatt voltak sikeresek. Mindig csak akkor, ha olyan problemákról kezdtek el beszelni, amiktől az emberek szenvedtek. Ha nem beszelünk ezekről a rendszerbeli problemákról, átadjuk a teret a szélsőjobbnak. A valós törésvonalak ma már nem »jobb« es »bal«” között, hanem a rendszerpártok és a fennálló rendszert kritizáló pártok között keresendők. A Jobbik azért tudott megerősödni, mert más országoktól eltérően Magyarországon senki nem adott baloldali, globalizációkritikus választ a globális kapitalizmus válságára. (…)

Die Welt: Az LMP inkább szélsőbaloldali, mint a görög Syriza, vagy inkább a német Zöldekhez hasonlítható?

Schiffer András: Az LMP egy zöld párt. A német és osztrák zöldpártoknak – hogy finoman fejezzem ki magam – vannak problémái a kelet-europai realitások megértésevel. Számomra a görög Syriza az egyik legszimpatikusabb part, ám az LMP egy másik pártcsaládba, az Európai Zöldekhez tartozik.

Die Welt: Szóval az LMP baloldali. Ennek ellenére Önöket sokkal hevesebben kritizálják balról, mint jobbról.

Schiffer András: Azok nem baloldaliak, legfeljebb pszeudobaloldaliak. Kormányzásuk alatt neoliberális gazdaságpolitikát követtek, a nomenklatúra és a külföldi spekuláns tőke érdekeit képviselték. Igencsak zavarja őket, hogy túléltük az elmúlt éveket, és mára más alternatívája is van a populista jobboldalnak rajtuk kívül. Nagyon ügyesen játszotta a pszeudobaloldal a rendszerváltást követően azt a játékot, hogy rajtuk kívül senki nem akadályozhatja meg a szélsőjobboldal térnyerését. Gyakorlatilag ezzel indokoljak puszta létezésüket is: hogy szükség van rájuk, különben diktatúra lesz az országban. Mostanra hisztérikussá váltak, hiszen nemcsak a kormányváltás nem jött össze nekik, de még az LMP is él és virul. A kilencvenes éveknek vége van, és a talaj egyre vékonyabb lesz alattuk. (…)

Die Welt: Az EU valami keret, ami megvedi a magyar jogállamot a Fidesz túlkapásaitól?

Schiffer András: Az igaz, hogy Orbán aláásta Magyarország alkotmányos rendjét. Ezt azonban a magyarok maguk kell, hogy megoldják, nem pedig Brüsszelen keresztül. Sok jószándekú brüsszeli tanácsból végül nyerő lapok lettek Orbán játszmájában. Magyarországot Magyarországon kell kormányozni, a magyar demokráciát csak a magyarok védhetik meg. De hadd hozzak szóba egy másik témát ennek kapcsán: a kisebbségek védelme európai kérdés.

Magyarország kevés ahhoz, hogy megvédje a határain túl élő magyar kisebbségeket, ehhez tehát egy erős európai integrációra van szükség. Összességében nézve, egyúttal megválaszolva az Ön kérdését: az EU részben nem vált be arra, hogy megvédje a Kárpát-medencében elő embereket és a természetet. Ahhoz, hogy ez megváltozzék, Magyarországnak erősebb tárgyalási pozícióra van szüksége az EU-n belül – viszont Orbán az utóbbi években drámaian meggyengítette ezt.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 102 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egyet ide, egyet-kettőt oda (a pszeudobaloldal most újra kezdi majd a hörgést),kissé karcos stílusban, de talán igaza is van.

LOL
Csodálatos ország Magyarország. Itt egy párt szénalapátolással és kecsketenyésztéssel is bejuthat a parlamentbe.

Sajnos, vagy hála Istennek - Schiffer azt mondja, amit hallani szeretnék.

Az egészen picike kérdőjel bennem ott van, hogy vajon ezt is gondolja?

Okos interjú.
Talán Schiffer képes egyedül arról az oldalról a magyar valóságot érzékelni.
Ha így folytatja és még pártot is épít maga mögé, akkor futhat még be komoly pályát. (Sajnos a valóságérzékelése kérdés, hogy mennyire őszinte (Gyöngyöspata). Az Ovi fikázó utolsó mondat szerint milyen érdekvédelmet gondolna az EU-ban ?

Nem vitatom el, sőt, óriási respect!
Az én problémám igazából az enyém, nem Schifferé: nem tudom legyőzni a gyanakvásomat.

Egyszerűen csak annyi kellett volna, hogy tudatosítsák a bankokkal, az állam semmilyen körülmények között nem menti meg őket, inkább új bankot fog létrehozni.
Mert azt mindenki látta, hogy a hitelképteleneknek folyósított pénzek, és a biztonságos befektetéssé átcsomagolt mérgezett hiteleknél nem a bukás, hanem a mikor a kérdés. Ahogy már arról is jóval 2008 előtt cikkeztek, hogy mindez az 'ingyenhitelekből' kimaradó adófizetők hátán fog csattanni.

"Ha nincsenek fasiszták, akkor majd kitalálják őket..."

Sőt egyenesen belépnek közéjük:

„A fasiszta mozgalom maga is aránytalanul zsidó mozgalom volt – tehát a zsidók arányaiban nagyobb részét alkották a pártnak, annak egész történetén keresztül, mint az olasz lakosság. … 1938-ra a pártnak 10,215 felnőtt zsidó tagja volt.” (Amikor Olaszország teljes lakosságából körülbelül 47,000 volt zsidó.) „Mussolininek több zsidó munkatársa volt, így a kedvenc és legbefolyásosabb szeretője, Margherita Sarfatti. Róma főrabbija hivatalos áldásában részesítette Mussolinit, aki (olasz támaszponton) segítette a cionista haditengerészet kifejlesztését, mint a brit imperializmus elleni manővert.”
Forrás: Stanley G. Payne: A History of Fascism, 1914-1945, The University of Wisconsin Press, 1995, 240.old.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés