Újabb préda

2014. május 10. 12:19

A szerk.
NOL
A modell a régi (nem mondjuk, hogy a megszokott, mert ezt valójában sosem szeretnénk megszokni): tönkretesznek valamit, ami működik, és a helyére állítanak valami mást, aminek a működőképességében csak a kormányzati akarat vakhitű tisztelői bíznak.

„A papír a miénk, gyűjtsetek inkább használt elemet vagy rongyhulladékot – ezt üzeni az Orbán-kabinet a legújabb szabályozásváltoztatással, véget vetve az iskolai papírgyűjtés több mint fél évszázados, rendszereket és kormányokat zavartalanul túlélt gyakorlatának.

(...)

Magyarázat persze több is van. Az egyik: a hulladékkezelés minden szereplőjét le kell tolni a színről, mert a piacot kinézte magának valaki, aki nagyon nem szereti a konkurenciát.

A másik még hajmeresztőbb: a szakmai és pénzügyi önállóságuk maradékától is megfosztott iskolákat az összes olyan kiegészítő finanszírozási lehetőségtől el kell vágni, amely kérdőjelessé teheti számukra az államtól függés kizárólagosságát.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nálunk minden évben csak bosszúságot okozott a papírgyűjtés. A kisebbik lányom 20 km-re járt felső tagozatba, és mindig kocsival kellett vinni a papírt(az osztályfőnök feljegyezte, ki mennyit vitt), és nem is volt mindegy, hogy mikor.

Az tény, hogy nálunk is inkább macera volt belőle. Először a pincénkben gyűlt, és oda 100 km-kről is hordta a rokonság, majd a papírgyűjtési napon valahogy becipeltük az iskolába. Hát... Nem vagyok meggyőződve a környezetbarátságáról.

Viszont nem tudom, a jövőben hogyan fog megszabadulni a rokonság a papírhulladéktól. Ha lesz ennek valami világos rendje, akkor részemről nincs kifogás.

Eddig a begyűjtés költségeit (beleértve az időköltséget) nagyrészt a tanulókra és szülőkre testálta a rendszer; ez most, ha jól értem, megváltozik, a közszolgáltató viseli ezentúl.

Mivel megjelenik egy jelentős költségelem a rendszerben, az átvételi árak feltehetően csökkenni fognak (vagy nem lesz profit).

Én nem ebből indulok ki. Inkább - ahogy említették a cikkben - az állami feladatkörbe való vonását feltételezem, legalábbis a jelenlegi állapot szerint.

A lényeg: mindent beterelni a nagy állami akolba, mindent saját ellenőrzés alá vonni, és ha hasznot hoz, akkor a holdudvar valamelyik csókosának kiadni.

"Országunk sikeresen halad a szoclizmus felépítésének út-ján... " - mondta Kádár János az MSZMP kongresszusán tartott előadói beszédében. :)

Gyengébbek kedvéért: A nyomtatott sajtóban akkor jegyeznek így egy cikket, ha a lapszerkesztőség egységes álláspontját tükrözi.

Nyugi! Ahol lószar van, ott veréb is van! :) Vagy lesz...

Nem emlékszel a hajdani MÉH (Melléktermék és Hulladékhasznosító) Vállalat privatizálására?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában