Propagandahúzás

Bajnai szerint nagyot buktunk az IMF-hitel visszafizetésével

2014. március 26. 15:57

Orbán Viktor és Matolcsy György „propagandahúzásának” tartja Bajnai Gordon az IMF-hitel korai visszafizetését: szerinte ezen 14 milliárd forintot bukott az ország. A volt miniszterelnök szerint Paks bővítésére kétszer nagyobb hitelt vettünk fel kiszolgáltatva az országot az oroszoknak, ráadásul az áram is drágább lesz.

Bajnai Gordon szerint Magyarország 14 milliárd forintot bukott a Nemzetközi Valutalaptól (IMF) felvett hitel idő előtti visszafizetésén. Az Együtt-PM szövetség vezetője szerdán ezt annak kapcsán közölte az MTI-vel, hogy Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára azt mondta, számos fontos gazdaságpolitikai lépés megvalósítását segítette, hogy Magyarország az utóbbi években folyamatosan elszakadt a valutaalaptól, az IMF-hitel tavalyi előtörlesztése pedig befektetői szempontból fontos bizalomépítő lépés volt.

Bajnai Gordon közleményében azt írta, az IMF-hitel idő előtti visszafizetésén veszített az ország, a lépés következtében a magyar állam meglévő tartozását egy drágább hitellel váltotta ki. Szerinte ez olyan, mintha egy banki tartozást uzsorahitellel végtörlesztenének: Magyarország 14 milliárd forintot bukott Orbán Viktor és Matolcsy György ezen „propagandahúzásán”.

A volt miniszterelnök a paksi erőmű bővítésével összefüggésben közölte, Magyarország az oroszoktól közel kétszer drágább hitelt vesz fel az atomerőmű építésére, mint amilyentől az IMF esetében nagy csinnadrattával megszabadult. Ez a hitel – folytatta – áadásul az ország pénzügyi-gazdasági szuverenitásának feláldozásával is „meg van fejelve”: az áram kétszer annyiba fog kerülni, mint ma, a gazdaság pedig az orosz hatalmi-pénzügyi érdekeknek lesz alávetve évtizedekre.

Bajnai Gordon úgy fogalmazott, a magyar kormány ebben a kérdésben is hazudik a magyar családoknak és magyar vállalkozásoknak, pedig a hazugság felárát éppen nekik kell megfizetniük.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/66570

Ajánljuk még a témában