Băsescu befenyítette Vonát

2014. március 13. 19:58
A román államfő felszólította a Romániába látogató magyar politikusokat: tartsák be a román alkotmányt, különben kiutasítják őket az országból. Vona Gábor korábban nyílt levelet írt román politikusoknak, akik szerinte magyarellenes politikai játékokat játszanak. Băsescu erre úgy reagált: nem fogad el kisebbségvédelmi leckéket magyar politikusoktól.

Băsescu kijelentette: a választási kampány idején sok magyarországi politikus érkezik Romániába, és előre figyelmeztetni szeretné őket, bárkit könnyűszerrel ki lehet utasítani, ha nem tartja tiszteletben a román törvényeket és alkotmányt. Hozzátette: maga is felkereste a romániai kampány idején a külföldön dolgozó román választókat, de sosem engedte meg magának, hogy megmondja Spanyolországban, mi a teendő Katalóniával, vagy hogy szeparatista tanácsokat adjon.

Mindig arra biztattam az ideiglenesen vagy végleg kitelepedett románokat, tartsák tiszteletben a befogadó ország törvényeit. Ugyanezt kérem a magyar politikusoktól is: vegyék figyelembe, hogy a román állam nem fog olyan nyilatkozatokat eltűrni, amelyek ellentétesek Románia alkotmányával – figyelmeztetett Băsescu.

A román államfő megerősítette: megbeszélést folytatott Victor Ponta miniszterelnökkel arról, miképp lehetne olyan jogszabályokat hozni, amelyekkel megakadályozhatnák a külföldi szélsőséges pártok romániai tevékenységét.

Újságírói kérdésre a román elnök Vona Gábornak a román vezetőkhöz intézett nyílt levelére is reagált, amelyben a Jobbik elnöke úgy vélekedett, a román politikusokat vagy félretájékoztatták, vagy egy alacsony szintű és magyarellenes politikai játékot játszanak.

Azok a magyarországi politikusok játszanak magyarellenes politikai játékot, akik idejönnek Romániába és megmondják nekünk, hogyan szervezzük meg a közigazgatásunkat, mit változtassunk meg az alkotmányban, hogyan viselkedjünk a magyar etnikumú román állampolgárokkal. Nem hiszem, hogy a magyarországi románoknak annyi joguk lenne, mint a romániai magyar kisebbségieknek – mondta a román államfő.

Hozzátette: Románia nem fogad el kisebbségvédelmi leckéket a magyar politikusoktól, ami pedig Vona Gábort illeti, arról biztosította a Jobbik elnökét, hogy pontosan ismeri romániai tevékenységét, de ismeri antiszemita megnyilvánulásait is.

Băsescu kedden a Jobbik vezetőinek és tagjainak kitiltását kérte Romániából az előző napi marosvásárhelyi autonómiatüntetésre hivatkozva. A román média nem a tüntetők által elfogadott, a Székelyföldnek autonómiát követelő kiáltványra, hanem magyarországi szélsőséges csoportok randalírozására helyezte a hangsúlyt a Székely szabadság napjáról szóló tudósításokban.

A román külügyminiszter is arról beszélt: az új magyar állampolgársági törvény miatt Romániába begyűrűzött a magyar választási kampány. A román diplomácia vezetője a magyar honosítási törvény romániai hallgatólagos elfogadásának tulajdonította a bukaresti köztelevízió műsorában, hogy egyes szélsőséges magyarországi pártok Erdélyben folytatnak választási kampányt.

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jó lesz vigyázni a román postával.

A postára adott szavazatokat cenzurázhatják, eltüntethetik.
Nem lenne meglepetés tőlük.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés