Egyre zavarosabb

Gyurcsány államtitkára már májusban felkínálta a Népszabadságnak az őszödi beszédet

2014. február 25. 14:23
Vörös T. Károly, a Népszabadság akkori főszerkesztője előbb az ATV-nek, majd a Népszabadságnak is elmondta, hogy Gál J. Zoltán, akkori kormányzati kommunikációárt felelős államtitkár már az őszödi beszéd elhangzása után közvetlenül megkereste a Népszabadságot, hogy hozzák le a „nagyon jó” beszédet. Végül erre nem került sor, mert Vörös T. válaszára Gál J. már nem reagált.

Közvetlenül elhangzása után is nyilvánosságra kerülhetett volna az őszödi beszéd – állítja Vörös T. Károly. A Népszabadság egykori főszerkesztője erről először az ATV-nek beszélt, majd megerősítette ezt a Népszabadságnak is. Vörös T. a lapnak elmondta: Gál J. Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár telefonon kereste meg őt rögtön a beszéd elhangzása után és azt mondta: „a »főnök« nagyon jó beszédet mondott!”.

Vörös T. erre azt kérte az államtitkártól, hogy küldjék el neki a szöveget, amelyet majd szerkesztés után, ha arra érdemes, közölni fognak. Erre Gál J. Zoltán már nem reagált. Hozzátette: amikor végül szeptemberben nyilvánosságra került a beszéd, ezt a történetet elmesélte Gyurcsány Ferencnek is. A volt főszerkesztő szerint mindez azt jelenti, hogy 2006 májusa után felvetődött, hogy azonnal nyilvánosságra kerüljön az anyag.

A Népszabadság megkereste az ügyben Gál J. Zoltánt is, aki azonban nem akart nyilatkozni a lapnak. Az ATV-nek viszont igen, nekik az államtitkár azt mondta, hogy nem az a kazetta került ki, ami nála volt a Miniszterelnöki Hivatalban. Korábban viszont Gyurcsány Ferenc szintén az ATV-ben azt mondta, és a most nyilvánosságra került dokumentumok is arról írnak, hogy a Miniszterelnöki Hivatalban lévő kazettáról másolhatták azokat a felvételeket, amelyek végül eljutottak a sajtóhoz. Gál J. viszont korábban arra hivatkozott, hogy a kikerült felvételeken olyan részletek is voltak, amik a MeH birtokában lévőn nem szerepeltek.

További érdekesség, hogy Gyurcsány Ferenc még szeptember 15-én, vagyis a beszéd nyilvánosságra kerülése előtt két nappal küldött egy írást a Népszabadságnak „Haladás vs. maradás” címmel, amelyben lényegében arról írt, amiről az őszödi beszédben is beszélt. Ez éppen a kiszivárogtatás másnapján jelent volna meg és jelent is meg. A lap felajánlotta a kormányfőnek, hogy a hangfelvétel nyilvánosságra kerülése után kiegészítheti a cikket, de ezzel Gyurcsány Ferenc nem élt.

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pintér: Gyurcsány mértani pontosságú válaszokat fog kapni
http://www.atv.hu/belfold/2014..

Valamikor az Indexen meghalogatható volt - a Világhálóról letölthető volt - a teljes öszödi hanganyag, amely nemcsak Gyurcsány Ferenc monológja volt. Ma már nem lehet elérni, de az írás még megvan. Itt érhető el:
http://index.hu/belfold/gyurcs..

A Mandiner feltehetné ezeket a hangfelvételeket, mind az öt részt. Úgy néz ki ma már mindenhonnan leszedték a világhálóról.

Te meghallgattad mind az öt részt?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés