Az EU-n belül kelet-európai szövetséget kell létrehozni

2014. február 8. 15:07

Istvánffy András
4K!
A kuruc oldal ellenségnek tekinti az EU-t, amivel szemben szabadságharcot kell folytatni, és Magyarország lehetséges kilépését lebegteti. A labanc oldal feleletképp kritikátlan dicsőítéssel és a magyarokat saját barbárságuktól megvédő, civilizáló erőként ünnepli az EU-t.

„A 4K! szerint az EU-val kapcsolatban tévúton jár a magyar politika. A kuruc oldal ellenségnek tekinti az EU-t, amivel szemben szabadságharcot kell folytatni, és Magyarország lehetséges kilépését lebegteti. A labanc oldal feleletképp kritikátlan dicsőítéssel és a magyarokat saját barbárságuktól megvédő, civilizáló erőként ünnepli az EU-t.

A Negyedik Köztársaság álláspontja szerint az EU-val kapcsolatban felmerülő problémákat nem mesékkel, hanem ugyanolyan gyakorlatiasan kell kezelnünk, mint a saját országunk gondjait. Ennek érdekében a 4K! programja az EU-n belüli kelet-európai szövetség létrehozását, és az igazságosabb Európa megteremtését tűzi ki célul.

Magyarországnak szorgalmaznia kell egy gazdasági szövetségi rendszer létrehozását a többi közép- és kelet-európai uniós tagországgal. A szövetség elsődleges és legfontosabb feladata, hogy a volt szocialista tagországok közös minimumfeltételeket határozzanak meg a külföldi tőkebefektetésekkel szemben. Ennek eredményeképpen a régióba betelepülő multik ugyanazokkal a feltételekkel szembesülnek Lengyelországtól Bulgáriáig, és nem lesz lehetőségük kijátszani egymással szemben ezeket az országokat, hogy a lehető legkisebb adóval és a legnagyobb állami támogatásokkal indíthassák el a befektetéseiket, mint jelenleg teszik.

A régió országainak szakítania kell azzal a hibásnak bizonyult stratégiával, hogy egymás ellen versenyeznek a nyugati államok és cégek kegyeiért. Ez a versengés nem szolgálta jól ezeknek az országoknak az érdekeit. Mindannyiunk érdeke a kölcsönös előnyökre épülő régiós gazdasági kapcsolatok megerősítése és a közös tárgyalóképesség kialakítása olyan ügyekben, amelyek hasonlóan érintenek bennünket. Magyarország az élére kell, hogy álljon az EU-n belüli kelet-európai szövetség létrehozásának.

A 4K! szerint a magyar közéletnek hisztéria nélkül be kell ismernie, hogy az Európai Unió jelenlegi gazdasági rendszere igazságtalan. A 4K! ennek megváltoztatása érdekében támogatja az egységes európai minimálbér bevezetését, a társasági adóalap európai szintű egységes számítását, az offshore-ozás közös európai tiltását, és a spekulációs célú tőkeáramlás egységes európai megadóztatását.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 91 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Végre egy normális stratégia.
Megfontolandó.

Bajnai az USA-ban még félt a magyar modell példájának terjedésétől.

Akkor most jó a modell, azért kell tartani tőle, vagy a hülye európaiak képesek átvenni egy rossz modellt?

Például az a 17 ország, a 28 EU tagállam többsége, amelyik nem kér az energiaszolgáltatás piaci alapokra helyezéséből. Az EU pedig nem azt mondja, hogy van egy többségi vélemény, ezért az a minimum, hogy tárgyalni kell róla, hanem az energia lobbi által kilóra megvásárolva bírósággal, szankciókkal fenyeget.

A senki által meg nem választott, alkuk eredményeképpen kinevezett, nulla legitimitású hivatalnokok akarnak diktálni a megválasztott kormányoknak.

Ez a neoliberális demokráciaértelmezés.

Ne reménykedj, az általad említett országoknak nincs problémájuk velünk, mert a magadfajták ott nem rúgnak labdába.

Igaza van. Ertelmes iras, nem is ertem hogy johet a 4K-tol.
De ha egyszer igaza van valakinek, azt meg kell adni, partallastol fuggetlenul.

Birodalmak eddig valamely nemzet fennhatósága alatt jöttek létre. Az EU eddig kivételnek látszik, de már (finoman mondva) felsejlik a németek vezető szerepre törekvése. A taktika az, hogy gazdasági káoszba kergetnek egyes országokat, majd segítség címén parancsokat osztogatnak nekik. 'Ölelő' karjaik közül nehéz lesz szabadulni. Csak úgy, hogy laza vámszövetséggé redukáljuk az EU-t központosított hatalommal rendelkező szövetség helyett.

Elmélet, de ma már gyakorlatilag kivitelezhetetlen. Láthatjuk a V4-ek tekintetében is a döcögést. Ezt akkor kellett volna megtenni, mielőtt csatlakoztunk az unióhoz. Előtte létre kellett volna hozni egy közép-európai gazdasági közösséget, s majd ezzel csatlakozni az EU-hoz.

Tudtommal az unió először 3-3-3 ország csatlakozását irányozta elő. A végleges döntés elég soká húzódott, ezért ebben az időben felvetődött a KE országok között a gazdasági összefogás. Ez azonban a fejlett uniós országoknak nem tetszett és nagyon gyorsan döntöttek az együtt csatlakozás lehetősége mellett.

Jól láthatjuk, hogy az unióban lévő országok mindegyikének előbbre való a saját nemzeti érdekük, a saját gazdaságuk. Ez legjobban Németország esetében tapasztalható. Nem véletlen az angolok és franciák ódzkodása.
Ma már mind a tíz ország oly mértékben megnyitotta piacát - talán a legnagyobb mértékben Magyarország - hogy Istvánffy András elképzelése megvalósíthatatlan, legfeljebb egyeztetések és közös álláspontok történhetnek meg.

Nem kell se kuruc se labanc harc, hanem az ország érdekét kell képviselni, s amennyiben elengedhetetlenül szükséges akkor lehet kompromisszumot kötni. Az üzlet soha nem szeretet, vagy gyűlölet kérdése, hanem haszonelv. Mit nyerhetek és mit veszthetek.
Aki másként gondolja, másként cselekszik az pártpolitikai piár tevékenységet folytat. Ennél rosszabb, ha lefizetett lobbista.

egyéb lehetősége van a mai politikában?

Elfogadom a bírálatot. Előszór kitöröltem, azonban amikor a végére értem az írásomnak, eszembe jutottak az elmúlt száz év történései, a nyugat, Amerika kétarcúsága, farizeusi volta, egoizmusa és újra beleírtam. A remény hal meg utoljára, tartja a közmondás. Nos a remény bennem is él, de ahogy az évek múlnak egyre jobban csökken. Nagyon jó lenne, ha végre a Kárpát medence országai összefognának, mert ahogy Széchenyi mondta; „Egynek minden nehéz; soknak semmi sem lehetetlen.”
Ezt a célt is szolgálta a "SZENT KIRÁLY SZÖVETSÉG" létrehozása, működtetése.

Nem azon múlik, hogy te hogyan értelmezed.

Te félreértettél, mert hasonlatokban gondolkodsz, érvelsz. A hasonlatok pedig nagyon sokszor félrevezetőek.

Azt kérdezed;De mi is az ország érdeke?

Azt mondja az egyik; Merjünk kicsik lenni.
A másik; Merjük nagyok lenni.

Én meg azt mondom; Merjünk magyarok lenni.

Őrizzük meg magyarságunkat, függetlenségünket, tiszteljük őseinket, egymást, s mindazt az eredményt amit együtt értünk el. A magyar nemzetnek sincs több szégyellnivalója, mint bármely más nemzetnek. A magyar nemzetnek is vannak dicső tettei, akárcsak más nemzetnek. A hibáinkból tanuljunk, hogy többé nem kövessük el. Az erényeinket pedig fejlesszük, s akkor ezer év múlva is lesz Magyarország.

Ez az ország érdeke és nem az, hogy hatalmi harcok dúljanak, hogy több részre szakadjon az ország, pártok és pártütők legyenek. Arról pedig csak mi választók tehetünk, hogy ne ez utóbbi legyen. 2014. április 6.-a lehet ismét a főpróba.

A kiindulási alapod téves, így az összes állításod téves amit erre építesz.

A kiindulási alapod pedig az, hogy eleve leértékeled a tíz ország lehetőségét, tudását, munkáját. Az érintett országok foglalkoztatásának a harmadát sem biztosítják a külföldi multi cégek. A kereskedelmet viszont azt lehet mondani teljesen lefedik. A haszon döntő hányadát pedig kiviszik az országból. A kereskedelem, fogyasztás szempontjából pedig az országokat piacnak tekintik. Olcsó munkaerő, olcsó termék amely már a saját országukban nem eladható. Ezzel tették - bár különbözőképen, attól függően, hogy egyes országok a privatizációt miképpen valósították meg - tönkre mindegyik ország reálgazdaságát.

Ennyi hitelből és az unióban befizetett összegekből, ha a két ország összefog többre vihette volna, mint ahogy most áll.

Szerintem ebből indulj ki és akkor már lesz a végeredmény.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés