PM: Vizsgálják ki, hogy juthattak olcsó gázhoz offshore hátterű cégek!

2014. január 29. 15:46
A Párbeszéd Magyarországért (PM) azt követeli Orbán Viktor miniszterelnöktől, utasítsa a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt annak kivizsgálására, hogy hogyan születhetett meg az a szerződés, amelyik alapján offshore cégek juthattak olcsó gázhoz – mondta szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján Jávor Benedek.

Hétfőn az Index arról cikkezett, hogy a távhős cégek támogatásának árnyékában offshore cégeket juttatott olcsó gázhoz az állami MVM kereskedőcége, a szálak kajmán-szigeteki, ciprusi, svájci cégekhez vezetnek. Ezt követően az atlatszo.hu kedden írt arról, hogy a fehérvári labdarúgócsapat tulajdonosa, Garancsi István, és az exwallisos Nagy György is szerepelnek a „feltehetően a magyar állam jóvoltából” is rendkívül nyereséges energiakereskedő céget tulajdonló offshore céghálóban.

A PM társelnöke a sajtóban megjelentek alapján azt mondta, ismét bebizonyosodott, hogy Magyarországon a legjobb üzlet a futball. Nemcsak azért, mert a kormány az adófizetők pénzéből „százmilliárdokat” önt bele az egyébként „siralmas” magyar foci finanszírozásába, hanem azért is, mert a lelátókon kialakuló kapcsolati háló átszövi a magyar gazdaság egészét – tette hozzá.

A cikkekre hivatkozó független képviselő közölte, az elmúlt években az állami tulajdonban lévő Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. olyan üzleti konstrukciót alakított ki a gáz importjára, amelyik a kormányzat által létrehozott „kaotikus és zavaros” szabályozási környezetben egy offshore hátterű céget teljesen indokolatlan módon százmilliárd forintos nagyságrendű bevételhez juttatott.

A kormányzat 2011-ben a „szétbarmolt” távhőpiac szétesésének megakadályozására több „ad hoc” lépést is életbe léptetett, többek között a stratégiai tározóból nyomott áron juttatta olcsó gázhoz az érintett cégeket – jelentette ki az ellenzéki politikus. Ennek kompenzálására lehetőséget adott arra, hogy a tározókat a hosszú távú orosz szerződéseknél olcsóbb, az európai piacokról vett gázzal töltsék fel – folytatta. A gázimport útjába viszont „indokolatlan módon” beillesztették a Mol Energiakereskedő Zrt-t (MET), az árkülönbség pedig alapvetően ennél a cégnél csapódott le. 2012 végén a MET tulajdonosai 55 milliárd forint osztalékot vehettek fel – hívta fel a figyelmet.

A Párbeszéd Magyarországért elengedhetetlennek tartja, hogy azonnali hatállyal számolják fel azt a káros konstrukciót, amellyel a fogyasztók zsebéből veszik ki a pénzt, és az állam szabályozói szerepét használva egy offshore hátterű üzleti kört hoznak helyzetbe – jelentette ki. A társelnök azt is követelte, hogy Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke kezdeményezzen vizsgálatot az MVM Zrt-nél, hogy kik és milyen megfontolásból tették lehetővé ennek a káros konstrukciónak a létrejöttét. Hozzátette, az ügyben írásbeli kérdést intézett Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszterhez.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés