Az emlékmű főhajtás az áldozatok előtt

2014. január 22. 10:30

Orbán Viktor
orbanviktor.hu
Alig hinném, hogy az áldozatok emléke felé tett főhajtás bármilyen magyarázatot igényel. Ez emberség és nem politikai nézetek vagy pártállás kérdése.

Heisler András elnök úr részére

Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató úr részére

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége


Tisztelt Elnök Úr!

Tisztelt Ügyvezető Igazgató Úr!


2014. január 14-én kelt levelüket megkaptam.

Tekintettel arra, hogy a sokat szenvedett magyarországi zsidó közösség sorsát kormányom mindig is szívén viselte, köszönöm, hogy kérdéseikkel nyíltan és közvetlenül fordultak hozzám. Levelük elolvasása megerősödött bennem az a meggyőződés, hogy a jövőben is közösen dolgozhatunk azért, hogy Magyarországon a kölcsönös tisztelet, egymás megértése és hazánk közösségeinek együttműködése tovább erősödjék. Ebbe a sorba illeszkedik a német megszállás áldozatai előtt tisztelgő emlékmű is.

Meggyőződésem, hogy az áldozatok iránti tisztelet nem engedi meg, hogy bebörtönzöttek, elhurcoltak, meggyilkoltak sorsa mellett főhajtás és szó nélkül elmenjünk. Márpedig - és Önök ezt nálam jobban tudják - a veszteség rettenetes volt. E tekintetben Magyarország Alaptörvénye egyértelműen és szilárdan foglal állást. Alig hinném, hogy az áldozatok emléke felé tett főhajtás bármilyen magyarázatot igényel. Ez emberség és nem politikai nézetek vagy pártállás kérdése.

Vannak, akik az áldozatok emlékezetét, az előttük tisztelgő emlékművet napi politikai spekulációkká akarják silányítani. Biztosíthatom Önöket, hogy ezeket a kísérletek határozottan vissza fogjuk utasítani. Remélem, hogy hazánk megszállásának 70. évfordulója jó alkalom arra, hogy az Önök közösségének veszteségeit elismerő, fájdalmukban osztozó, jóakaratú emberek fontos és közös lépést tegyenek a tisztelet kultúrájának irányába.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 245 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Korrekt.
Habár egy kicsit le vagyok maradva.
Most miért kell megint felháborodni?

A magyar történelem egyik leggyászosabb napjára emlékező emlékművet állítani, elemi kötelessége a magyar államnak. Az, hogy erre első ízben 70 évvel az esemény után kerül sor, sok mindent elmond a szóban forgó időszak magyar politikai "kultúrájáról". (S az ország szuverenitásáról.) (S az országot uraló narratívákat előállítók képességeiről, hozzáállásáról, céljairól.)
Ha valaki ma, tiltakozik ez ellen az emlékmű ellen, az egyéb gaztettekre is képes.

most akkor mire emel emléket, a zsidóknak, az őket bevaginorozó magyarknak, az áruló magyaroknak, akik miatt fegyver ropogás nélkül szállták meg az országot, vagy azoknak akit a németek küldtek a halálba az értelmetlen háborúval?

Válaszok:
lavor | 2014. január 22. 11:44

Nem kellene a magyarországi zsido közöségeket leszükiteni a MAZSIHISZ-re.

A mazsihísz megalakulása óta a balliberális korábbi poszkomunsta kurzussal szimpatizálz és megtett mindent, hogy más szervezetek ne is jöhesenek létre akik másként gondolkodta és gondolkodnak. Ezért történhetett meg, hogy az évek során nagyon kevés tagot tudhatnak maguk mögött, de Ők akarják megmondani tuttit.

Változott a helyzet mióta a MAZSÖK is megalakult és aktiv ami egy ernyőszervezet és magában foglalja az összes zsido vallási és kulturális szervezetet is.

Ennek következtében a mazsihisz elvesztette azt a jelentöségét és az egyeduralmát a támogatások (pénz, stb) felett.

Ebbe képtelenek belenyugodni és minden alkalmat megragadnak, hogy kavarják a szart itthon és külföldön is kapcsolataik révén.

Mivel nem csak nekik van kapcsolati rendszerük ezért már nemcsak egyírányú tájékoztattást kapnak a mayarországi zsidóság helyzetéről.

A zsarolási potenciáljuk gyengül ráadásúl az ídő nem ezeknek az őskövületeknek kedvez. A fiatalok teljesen másként élnek meg sokmindent és más szemüvegen át nézik és élik meg zsidóságukat.

Tegnap épp hallottam Schmit Máriát akit megint betámadt a mazsihisz, de mivel Schmitt azonnal visszavágott a médián keresztül, ma már mintha visszavonulot fujtak volna.

Orbán nyílvános válasza meg nagyon korrekt és kivédi azt, hogy bármit is a szájába tudjanak adni. Igaz, hogy a mazsihisz személyes megbeszélést szorgalmazott Orbánnal, de Ő már megtanulta, hogy mindent a nyílvánoság bevonásával kell intéznie.

Válaszok:
nyugalmazott tanár | 2014. január 22. 11:10

Kedves Miniszterelnök Úr!

Ez tévedés:
"Márpedig - és Önök ezt nálam jobban tudják - a veszteség rettenetes volt. "

Semmilyen alapja nincsen azt feltételezni, hogy vannak egyesek, akik stzenvedésszakértők, másokkal ellentétben.

Minden egyes tragédia súlyos veszteség az áldozatnak és szeretteinek.

Különbséget tenni ebben? Ez csak egy véletlen és félreérthető elszólás lehet. Minden veszteség a vesztesnek a legfájdalmasabb. Remélem, ebben egyetértünk.

Tiszetlettel,
egy nyugdíjas tanár,
akinek a veszteségei vannak ugyanolyan nagyok és fájdalmasak, mint bárki másé.

Válaszok:
Türelem | 2014. január 22. 12:11

Ez csupán egy jelentéktelen kisebbség által politikai célra felhasznált szűkkörű szervezet, amelyik gyakran visszaél a lehetőségeivel és a szabadsággal. A magyarországi zsidóságnak mintegy 1,5-2%-át képviselik, fogják össze.

Tegyük hozzá, a többség elutasítja, elsősorban bűnös kommunista kötődései és szellemisége miatt.

TGM egy teljesen hiteltelen személyiség, s most nem az általa felvetett témával foglalkoznék.

A liberális Mandiner nem tartja fontosnak arról beszélni, hogy TGM és Heller Ágnes a minap Bécsben gyűlölködött menetrendszerűen Magyarország, a magyarok, s azok kormánya ellen.

Gazsi ismét elővette a szokásos tézisét, az Orbán kormány mindenben Horthyra hajaz. Ekkor jutott eszembe Jászi Oszkár, aki 19 után, Bécsből keményen ostorozta az általa Horthy-zsidónak nevezett hitsorsosait. A zsidókat, mint mindig, csak a gazdasági hatalmat, s azon keresztül a politikai befolyást biztosító pozíció érdekelte, mindent ennek rendeltek alá.

Most akkor Horthy jó ember volt, vagy sem. A magyarországi zsidóknak, a Horthy zsidóknak igen nagyon jó ember volt, hiszen a Bethlen konszolidáció egyet jelentett a zsidóság hatalmi pozícióba történő visszahelyezésével minden téren, a 19-es kisiklás megbocsájtásával,az arisztokrácia és a zsidóság kiegyezésével.

nem véletlen bukott meg Bethlen, s jött reakcióként a fajvédő Gömbös, aki mögé felsorakozott a 19-20 környékén a saját értelmiségét megszülő fiatal magyarság, élükön a népi írókkal. A pesti liberális körökben ugye azzal gúnyolódtak, hogy a népi írók felesküdtek Gömbösre.

Majd a zsidók örömmel üdvözölték a Szovjetunió megtámadását, kérték Horthyt a háborúban való részvételre. Ennyit Horthy és a zsidók viszonyáról, s még rengeteg dologról lehetne írni, ami hiteltelenné teszi TGM és Heller gyűlölettel teli kirohanásait.

Megérne egy doktori értekezést a magyarországi zsidóság Mária Terézia befogadó rendeleteitől napjainkig terjedő "honfoglaló" korszakának,s párhuzamosan a magyarság térvesztésének, a gazdasági-kulturális-politikai hatalomból való teljes kiszorításának története.

Bemutatva, ahogyan hálásan elönzönlötték városainkat a galíciai zsidók, majd mentébe öltözve éltették, védték a liberális Kossuth vezette forradalmat.

Majd jó zsidó módjára hirtelen felzárkóztak Bécs mögé, s élvezték a Monarchiát, különösen a hadiszállítások előnyeit, majd miként vették kézbe a Tanácsköztársaságot - Romsics csak megemlítette, hogy annak vezetői többségében zsidók voltak, s szétszedték, de Glatz Ferenc erről szabadon írhatott, azaz én bánthatom a sajátjaimat, de ti nem -, miként alakult ki az, amit Glatz úgy jellemez, hogy a liberális egyenlő a zsidóval, miként szerezték vissza hatalmukat Horthy alatt, hogyan segítettek kiirtani a magyar arisztokráciát, a keresztény magyar értelmiséget 45-48 után.

S hogyan jutottunk el odáig,hogy az egykori handlé zsidó írja a mai történelmet, ők mondják meg, hogy mi a magyar kultúra, mit tekinthetünk a történelmünkből magunkénak,hogy mit és kit ünnepelhetünk, emelhetünk be az emlékezetünkbe, hogyan viszonyulhatunk korábbi politikusainkhoz, ki a jó, s ki a rossz magyar, ki kaphat kenyeret Magyarországon, s ki nem, s hogyan kell viselkednünk megszállóinkkal szemben, s persze, hogy az oroszokat is érintsem, kivel barátkozhatunk külföldön, s kivel nem.

Ezek a jöttmentek mondják meg ma itthon és külföldön, hogy milyen legyen a magyar kormány, a magyar ember, merre tartson Magyarország. Szédületes pályaív viszonylag rövid idő távlatában.

Gömbös harcot hirdetett a klerikális-földbirtokos-nagytőkés uralkodó osztály ellen. Munkáját végül a zsidók fejezték be. A zsidók, élén Rákosival verték szét az egyházakat, irtották ki az arisztokráciát, s maradt egyedüli gazdasági-politikai erőtérként a zsidó nagytőke, mind a mai napig.

S ami érdekes, ez a történelmi folyamat sok embernek elfogadható, ők az indoktrinált tömeg.

Hozzászólásomat TGM, új oroszellenesség című szösszenetéhez írtam, de aktuális e téma kapcsán is.

Hol élünk, egy magyar miniszterelnöknek meg kell magyaráznia a magyar zsidóság előtt, hogy a kormány szobrot állít a fővárosban? Semmi közük hozzá. Évekig eltűrtük a magyargyűlölő, magyargyilkoló zsidó Lenin fiúknak állított szobraikat, aminek hála istennek vége, döntsön már a magyar a saját hazájában, elege volt az idegen kultúrák uralmából.

Részemről, mint magyartól és szavazó polgártól erre van felhatalmazása.

De elég abból, hogy a Magyarországon élő, a magyarságot gyűlölő, hazai és nemzetközi fórumokon folyamatosan lejárató zsidók diktáljanak a magyar kormánynak, a magyar miniszterelnöknek. A szavazók döntöttek 2010-ben, így legitim, demokratikusan megválasztott kormányunk van, s remélhetőleg győznek 2014-ben is.

Helyes!
Így tovább!

A német megszállásnak állít emléket, annak minden következményeivel együtt.
Mi a faszt nem lehet ezen érteni?

Egyébként van itt egy csodás videó a KT ülésről, amely éppen megszavazza a szobor felállítását.
Van benne egy idős hölgy, aki 1.25-nél azt kifogásolja hogy ezen az emlékművön egy olyan jellegzetesség, motívum sincs, ami a zsidóságra utalna.
http://www.youtube.com/watch?v..

Hát a faszom ki van már!
Már levegőt se lehet venni az engedélyük nélkül, vagy mi van?

egyébként majd ha lesz kollektív nemzettudat ebben az országban, akkor lesz itt megbékélés, megnyugvás. majd ha megértjük, hogy a zsidók, a svábok, az arisztokraták, a parasztok, és mindazok akiket üldöztek, közénk tartozak, és mi lettünk kevesebbek azzal, hogy elüldözték, tönkretették, megölték őket.
csak ezt az elmúlt évtizedek kiölték az emberekből.

Tegnap néztem, amint Olgica szenvedett a felolvasással. A hiteles ATV és a hiteles Klub Rádió.

Ez utóbbiban nagy szám volt, amikor a múlt héten az egyik adásban Dési felvezeti vendégének, a normális és tisztességes Róna Péternek, hogy: "..a következő EP választásokon TGM szerint előre fognak törti a szélsőjobboldali és kripto fasiszta pártok...".

Róna higgadtan és valósághűen válaszolt. Nincsenek itt szélsőjobboldali és kripto fasiszta pártok, csak euroszkeptikusok.

Azok, aki védik a nemzeti érdekeiket, miként az angolok is. Akik nem olyan EU-t akarnak, amilyet most rájuk akarnak erőszakolni, feladva nemzeti identitásukat, s számukra fontos döntési jogköröket.

Tehát a Klub Rádió ezzel is csak alátámasztotta aljasságát, állandó csúsztatását, gyűlöletkeltő szerkesztési, műsorvezetői gyakorlatát. S ennek pandantja az ATV.

mert a lelkiismeret csodákra képes, azért.

Magyarországra bevonult a német hadsereg, aminek következtében Magyarország elveszítette szuverenitását, ez nálam bőven kimeríti a megszállás fogalmát.

Kedves Tanár Úr!

Ön is jól tudja, hogy Magyarország nem szuverén ország, s annak miniszterelnöke sem az. Számtalan irányban kell megfelelnie, mert különben az országunkat és a világot irányító zsidó pénzügyi körök egy órán belül bedöntik az országunkat, a demokrácia jegyében.

Ezért Orbán Viktornak kényszerből el kell tűrnie, hogy naponta megalázzák itthon és külföldön is, s személyében a magyar népet is. Mozgástere rendkívül szűk, de még Ő az egyetlen, aki a nemzet érdekeit ezen körülmények között is a lehető legjobb módon próbálja képviselni,

Persze, hogy szégyen, hogy egy Mazsihisz kioktatja a magyar kormányfőt, s az is, hogy az meg kénytelen magyarázkodni. Ezt az arcul csapást Orbán Viktornak és nekünk is el kell viselnünk, hiszen a világ minden egyes országában ez működik. Talán még Oroszország a kivétel, ott még az oroszoké az ország.

Itt a zsidó szupremácia érvényesül minden téren,azok kiirtották a magyar arisztokráciát, a keresztény középosztályt, mindent, ami magyar. Feladatunk, hogy visszafoglaljuk saját hazánkat az idegenektől.

Én mindig tiszteltem a hozzászólásait, most is elfogadom nézeteit. De természetesen nem tudok vele azonosulni, már amennyiben megengedi.

A zsidókérdés egyet jelent a magyarság megmaradásával, vagy eltűnésével. Ajánlom, hogy kezdjen el erről olvasni.

S az azért kissé furcsa, hátsó gondolatokat indukáló, hogy szinte minden hozzászólásában bírálja az antiszemitizmust, de egy árva szót nem ejt a magyargyűlölő zsidókról. hallgatása az azokkal való egyetértése jelenként értelmezhető.

Márpedig ha csak egyoldalúan közelít a kérdéshez, akkor nehéz lesz hitelesnek maradnia.

nyugalom, én értem mit írtál

próbáljatok meg normálisan társalogni.

akkor most benyaltunk csontig?

ne haragudj, de akkor neked legyen eszed, és ne menj bele olyan körökbe, ahonnan nem, tudsz kikecmeregni

Te sem tagadod meg magad,lassan 4 éve "ismerlek"

tudod Soma, ez az eredménye a kemény munkának. Előléptettek:)
egyébként a hv-n is volt egyszer valaki, aki szerint én irányítom a ballib bögreharcosokat.

nem, én a férfiakat szeretem. de a barátaim lehetnek nők is:)

már megint kezded ezt a hülyeséget. azért írtam idézőjelbe, te!:)

és a zsidótörvények?

akkor még nem voltak itt a németek

ezt se volt értelme elolvasni, mert csak belakptál valamibe...

értem, de miért kell ezért egy csontig benyalós levelet irni a mazsihisznek?

mi van?

nem egyáltalán nem erről van szó, de tekerd arra, most mindenkinek fog irni egyet?

Nektek már tényleg az agyatokra ment valami.
Az én családomat a kommunisták tizedelték és nyomorították meg.Magyar ember volt, aki gulágra tartó vagonba lökte őket, magyar volt, aki a kötelet a nyakukba akasztotta, magyar volt, aki bebörtönözte őket, magyar volt, aki kínvallatta őket, magyar volt, aki a megmaradtakat mindenükből kiforgatva kitelepítette.Igen, vannak a magyarok között is olyanok, akik mindenféle (mindenféle!) ordas eszmék rabjává válnak.De ez egy szűk - bár annál hangosabb!- réteg.Ha a német hadsereg van itt, akkor nyilasnak, ha a szovjet, akkor kommunistának állnak. Mikor épp ki szállja meg az országot. Én nem felelősség eltusolásként élném meg, ha a szovjet megszállás áldozatainak emléket állítanának. Én örülnék neki. Mondjuk én semmilyen hasznot nem akarok húzni abból a szörnyűségből, ami a családommal generációkkal ezelőtt történt.

Az 1920.évi XXV. törvényből:

"Az engedély megadásánál a nemzethűség és az erkölcsi megbízhatóság követelményei mellett egyfelől a felvételt kérők szellemi képességeire, másfelől arra is figyelemmel kell lenni, hogy az ország területén lakó egyes népfajokhoz és nemzetiségekhez tartozó ifjak arányszáma a hallgatók közt lehetőleg elérje az illető népfaj vagy nemzetiség országos arányszámát, de legalább kitegye annak kilenctizedrészét."
http://www.1000ev.hu/index.php..

Ez pedig azt támasztja alá, hogy "Az 1920.évi XXV. törvényben nincs szó zsidókról."

Szép elmélet.
Majdnem teljes egészében elfogadható.
Hogy ti. támadni nem szabad.
No de védekezni, azt sem?
A védekezés fogalmát kell kitörölni a szótárból, s akkor minden rendben?
Így lehetünk Mortuus Pannonia!

Ne haragudjon, de én nem tudom naponta odatartani az arcomat azért, hogy alaptalanul belecsapjanak, megalázzanak.Én nem tudom tétlenül várni az éhező oroszlánokat. A zsidóság fájdalmát mélyen osztom, viszont azt, hogy ezt naponta pénzzé teszik, felépítettek rá egy egész iparágat, azt a legnagyobb önmérséklet mellet sem tudom elfogadni.


Közelebb vinne álláspontja elfogadásához, amennyiben a zsidóságot is hasonló viszonyulásra ösztökélné, értékeink elismerésére. Amíg ezt nem teszi, addig bennem sok a hiátus.

Ha te vagy az a Gonda László, akit egy időben a tv-ben néha láttunk, reggeli műsorban, akkor
Isten éltessen!
Sok sikert, holnap is!
(Egy "jó" tanács: Ne vedd túlságosan komolyan az egészet, ettől még lehetsz kőkemény. Legyél olyan, mint a kígyó. A legfontosabb: ne lásd az ellenséget abban, aki nem az. A valódit kell villámgyorsan beazonosítani. Vele is légy nagyvonalúan könnyed. A gyűlölet, ha rátelepszik az emberre, az a vereség.)
(Tudom, tanácsot osztani a legkönnyebb, s ezekkel valószínű, te is tisztában vagy.)
Tehát: Mivel hajózni kell: Jó szelet!

Sok mindenben egyetértve az általad leírtakkal meg kell jegyeznem, hogy a bírálat, ha jogos, helyénvaló és normális körülmények között előrevisz. Olyan nincs, hogy valaki(k) nem is bírálható(ak). Ez a kikristályosodott diktatúra volna maga.

1. Németország náci vezetése nem csak megszabadulni akart a zsidóktól, hanem szüksége volt ingyen munkaerőre is. Hogy mi várt a deportáltakra, nálunk és máshol sem tudták. A rabszolgaként dolgoztatott munkaerő 'utánpótlását' a háború előrehaladtával nem tudták az eredeti mértékben folytatni, ezért Albert Speer fegyverkezési miniszter javított élelmezésükön 1943-ban (ezért és nem a Hitler-bunker elgázosításának tervezett meséjéért tudott 1966-ban szabadulni) ez a később elhurcoltak túlélési esélyeit javította.
2. A németek által megszállt területeken (Bulgária nem volt az) egyedül a budapesti gettó lakói élték meg felszabadulásukat. Európa más országaiban nem volt általában hivatalos nyilvántartás az állampolgárok vallásáról, származásáról; ott a szomszédok bemondása alapján történt az elhurcolás. Az olasz fasiszták nem voltak antiszemiták, Nagytanácsukban is volt néhány zsidó. A dán király által magára tűzött sárga csillag a mesék a birodalmába tartozik.
3. Igaz, Magyarország szövetségese volt egy véreskezű diktátornak, de a másiknak is voltak szövetségesei.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés