Íme, az állami diplomamentés

2014. január 22. 13:53
Hárommilliárdból fogják támogatni azokat a fiatalokat, akiknek már csak a nyelvvizsga hiányzik a diplomájukhoz. Fejenként maximum háromszázezer forintra pályázhatnak 240 órás angol vagy német nyelvtanfolyamhoz, a nyelvvizsgát viszont maguknak kell finanszírozniuk.

Czomba Sándor, az NGM foglalkoztatásért felelős államtitkára elmondta: a programra olyan magyar állampolgárok jelentkezhetnek, akik nyelvvizsga hiányában nem rendelkeznek diplomával, de már államvizsgáztak, nincs hallgatói jogviszonyuk és legfeljebb 35 évesek. Hozzáfűzte, hogy a gyesen, gyeden lévőknél nincs életkori korlátozás, és az elbírálásnál előnyben részesítik majd a regisztrált álláskeresőket.

A legfrissebb adatok szerint 49 370 olyan „kvázi diplomás” van, akinek csak a nyelvvizsga hiányzik a diplomához; Czomba Sándor szerint ezt a „holt tőkét” aktivizálni kell, és reményei szerint az idén márciusban induló és 2015. augusztus 15-ig tartó program segíti majd ezen „beragadt diplomák” megszerzését.

Az államtitkár elmondta: elsősorban azoknak szánják az angol és német tanfolyamokat, „akik már tettek valamit”, vagyis rendelkeznek alapfokú nyelvtudással, ugyanakkor nem kell alapfokú nyelvvizsga bizonyítvány a képzés megkezdéséhez; a képző dönti el, megfelel-e a képzés megkezdéséhez szükséges szintnek a pályázó.

A támogatás 240 órás tanfolyamra vonatkozik, és maximális összege fejenként 300 ezer forint lehet. A résztvevőknek a tanfolyam végén a nyelvvizsgát kell csak finanszírozniuk, de regisztrált álláskeresőknél ingyenes lesz az első nyelvvizsga.

A programra szánt 3 milliárd forintot a Nemzeti Foglalkoztatási Alap képzési alaprészéből biztosítják, és a kétkörös pályáztatás során először a képző intézményeket, majd a résztvevőket választják ki. Január végéig kiírják a képzők részére a pályázatokat, és február végén születik döntés a képzőkről, március elejétől pedig a hallgatók is jelentkezhetnek egy internetes felületen. A képzések március végétől indulnak a tervek szerint.

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Akkorhát a KÖZGÉPnek rövidesen lesz nyelviskolája is...

Ez a pénz nem a diákokat támogatja, hanem a nyelvoktató vállalkozásokat.

Mi történik akkor, ha a diák megkapja a egyharmad millát és nem tanul, bliccel, nem tesz eredményes vizsgát?

Akkor? Pénz az ablakban? Vagy a lefolyóban?

Hát a bukott baloldalon ez valóban úgy ment.
Én csak rákérdeztem, és nagyon rmélem, hogy erre is gondolnak az előterjesztők. Mert a maffiabaloldalból összeállt lúzerkompánia klientúrája minden trükközésre készen áll.

"a nyelvtanulási feltételeket semmilyen formában nem biztosítják intézményi keretek között."

Ez tévedés.
Azon a felsőfokú iskolán, ahol megkövetelik a nyelvvizsgát, ott nem a diploma értékét akarják javítani, hanem a delikvens képességeit. Tudjon tájékozódni szakmája tudomáényos irodalmában idegen nyelven is. Ez ma már alapkövetelménynek tekinthető. És nyevtudás nélkül, ugye ez képtelenség.

A nyelvtudást pedig nem a felsőfokú intézménynek kell biztosítania, hanem a diáknak. Ezért élvez előnyt a diák a felvételnél, ha van állami nyelvvizsgája.

Számos gimnáziumban erre fel is kínálják a lehetőséget. de a diákok többsége csak röhög azokon, ak,ik emelt óraszámban jelentkeznek az idegen nyelvi órákra.

A családomban 2. év végén egy középfokú, a 3. év végén egy felsőfokú nyevvizsgát tettek a gyerekek. Nincs is problémájuk az egyetemeken két világnyelv ismerete mellett. A szatárgyi tanulásban is nagy segítség.

A volt osztálytársak, akik inkább buliztak a gimiben nyevtanulás helyett, most az egyetemeket szídják habzó szájjal.

Ezért úgy gondolom, hogy egy ilyen egyszeri, kijuózanító és figyelmeztető segítséget lehet felkínálni, de csak kötelezően vállalt eredményes nyelvvizsgához kötve, és a nélkül, hogy rendszert csinálnánk belőle.

Ezt ugyanis az adófizetők pénzéből fizetjük.

A középiskolák egyy része csak alapfokra készít fel, az egyetemen pedig a hallgatók inkább a szaktárgyakkal vannak elfoglalva. A három milliárd nem olyan nagy összeg, hogy ne lehessen egyszer segíteni...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés