Benyújtotta népszavazási kezdeményezését az Együtt-PM

2014. január 17. 15:33
Benyújtotta népszavazási kérdéseit a paksi erőmű bővítéséről az Együtt-PM a Nemzeti Választási Bizottságnak. A szövetség társelnöke, Jávor Benedek az NVB épülete előtt tartott pénteki sajtótájékoztatóján azt is elmondta, felszólítják a kormányt, hogy saját hatáskörében is kezdeményezzen népszavazást az új blokkok építéséről.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke elmondta, hogy népszavazási kérdéseik többek között arra irányulnak, egyetértenek-e a polgárok azzal, hogy ne épüljön orosz hitelből új atomerőművi blokk, Magyarország ne vegyen fel hitelt a beruházáshoz, a kivitelezőt nyílt közbeszerzésen válasszák ki, illetve hogy ne szülessen végleges döntés a bővítésről 2020-ig.

A paksi erőmű bővítése olyan horderejű kérdés, amiről nem lehet a nyilvánosság kizárásával „sunyin, stikában” megállapodni – jelentette ki. A kormány által kötött megállapodás viszont évtizedekre eladósítja és energetikai függőségbe taszítja Magyarországot – mondta. Hozzátette, a kabinetnek nem volt felhatalmazása a szerződés megkötésére, az ügyben hivatkozott 2009-es országgyűlési határozat ugyanis csak az előkészítésre és az alternatívák megvizsgálására ad jogot.

Jávor Benedek hangsúlyozta, hogy a kormány saját hatáskörében is élhet népszavazási kezdeményezéssel. Ezért felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy „fordítson hátat (…) a titkos alkuk és zárt ajtók mögötti tárgyalások politikájának” és a kormány kezdeményezze a referendum kiírását a paksi bővítésről. Arra a felvetésre, hogy egy nemzetközi szerződésről lehet-e népszavazást tartani, azt felelte, a kérdéseik nem közvetlenül a megállapodásra vonatkoznak.

Egy másik kérdésre azt mondta, a bővítés révén termelt energia bekerülési árát a szakértők 30-32 forintra becsülik kilowattóránként és „ennél gyakorlatilag bármi olcsóbban előállítja a villamos energiát”, ugyanis a jelenlegi piaci árak 16 forint körül vannak.

Összesen 82 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az országgyűlési választáson induló pártok, gondolom lesznek szívesek és közlik erről a kérdésről is álláspontjukat. Vagy az Együtt-PM nem indul?

Jávor Benedek jól mutatja a képen, hogy ebből a kezdeményezésből mekkora bukta lesz számukra, s ezen keresztül az egybesülés számára is.

"hány a/4-es oldalból áll az alaptörvény?"

48 A/4-es oldal.

Csürhe neked az anyád!

Nem. Nekem megvan. Amikor észrevettem a hozzászólásod rögtön válaszoltam. Persze azt gondolsz és azt hiszel amit tudsz, akarsz.

Kezd úgy kinézni, mintha egy népszavazás egy olyan eszköz lenne, hogy az ellenzék überelhesse az aktuális döntést. Mintha minden népszavazásnak kötelező jelleggel az lenne az eredménye mint amit a szervező akar.

A kormánynak elég lenne azt mondani, jó, akkor állítsuk le teljesen Paksot, mert akkor nekünk büdös a jelenlegi reaktorok karbantartása is az oroszoktól, és kuss legyen ha sokba kerül az áram.

Ezután milyen eredménye lenne a népszavazásnak?

Ez a támadás nem szól másról, mint arról, hogy ha meg tudják fúrni balról ezt a megállapodást akkor Putyin kénytelen lesz az apró klán engedélyével és megkenésévél üzletelni. A cél visszatérni a régi bejáratott csatornákhoz. Abban a pillanatban Oroszország akkora demokrácia lenne, hogy akkorát még nem látott a világ.

te az államcsődre szavaztál volna?

Sintér68:
"Ha annyira príma a hazai helyzet urán terén, vajon miért zártuk be vagy 20 éve a bányákat és tartjuk zárva azóta is?"

Miért zártuk be-tettük-tették tönkre az Ikarust, Ganz-Mávagot, Csepelt, könnyűipart, szinte minden ipart?
A választ a gyarmatosítás témakörénél keresd

Ha valamiről népszavazást kellene tartani, akkor arról szavatzzunk, hogy soha többé ne kapjanak helyet a közéletben az ordas liberálfasiszta eszmék követői. A szocialisták, a kommunisták, a liberálisok, anarchista zöldek és különféle leplekkel elfedett, álságos megjelenésű követőik, szatelit szervezeteik.

Szabadítsuk meg végre Magyarország közéletét ettől a kártékony rétegtől.

Angela Merkel mint pincsi?

A németeknek sokkal szorosabb gazdasági kapcsolatai vannak Orosztországgal, mint nekünk.

Attól vannak berezelve a lúzerkompánia hangoskodói, hogy számukra elment a vonat. Lehet károgni és ész nélkül tépdesni a Menetrendet...

Teszünk rá. Magasról.

:))))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés