Miért egyre kellemetlenebb a kishantosi ügy?

2013. december 4. 13:55
pelikán*
Mandiner
Továbbra sem látszik semmi más: alapvetően a megfáradás sajnálatos jegyeit mutató Ángyán József hátországának felszámolása zajlik. Ahol amúgy zömmel kőjobbos gazdák, parasztemberek dolgoznak. Elkeserítő az egész.

„Sohasem fogok hátat fordítani a saját támogatóimnak.
Miért lenne baj, ha a mi értékrendünket támogató vállalkozók nyernek? 
Ha a saját híveink sem számíthatnak ránk, 
akkor kicsoda számíthat ránk?” 
(
Orbán Viktor a trafikügyről, 2013. május 17.)

Ha mikrotanulmányt írnék „Hogyan bánjunk el szadista módon azokkal a bloggerekkel, akiknek a száját egy kocsmai érvelésnél meggondolatlanul elhagyta az »OK, de azért tudok példát, amikor a kétharmados többség mégiscsak meg-megtűr az övétől picit eltérő nézeteket is« mondat?” témáról, akkor azt Kishantosról írnám.

Volt már szó az ügyről itt, és látszólag nagyon új fejlemény sincs, viszont tegnap szembejött velem ez az írásba adott, a Fazekas Sándornak címzett panasztétel, amelyre a hantosiak december 2-i Facebook-posztja szerint eddig senki sem reagált. A dolog nem mai, ettől még tanulságos közelebbről megnézni.

Legutóbb is írtam már: minden furcsaság eredője, hogy a 452 hektáros területre kiírt 10 pályázaton nem nyert egy négyzetcentit sem a mostani csapat, miközben új tulaj lehetett például egy salgótarjáni (!) építési vállalkozás, amely a pályázat beadása előtt változtatott székhelyet. Ez az október 5-én kelt dokumentum elég szépen listázza és kommenteli a nyertesek listáját (3. oldaltól az 5. oldalig). Nézzünk pár példát (úgy kell nézni, hogy az első rubrika a pályázat száma, a második a nyer terület nagysága hektárban, a harmadik a művelési ág, a negyedik a nyertes pályázó, aztán annak címe, végül egy kommentár a kishantosiaktól):

kishantos_1.jpg

kishantos_2.jpg

A Kishantos ügyében a győzteseket védő csodálatos publik érvkészlete nagyjából az, hogy ez itt az agrárium Alföldi-botránya: vagyis Ácsnééket nem kitúrják, egyszerűen lejárt a szerződésük, és lesz helyettük szakmailag/minőségileg/az egészséges változatosság igénye miatt jobb. Kishantos Vidnyánszky Attilái ugyanakkor véleményem szerint nyomokban sem tartalmazzák a tehetséget és felkészültséget, amit a hajánál fogva előrángatott metafora sejtet. Közeli emberek vannak itt és erővel keresztülvitt nyertesek.

Hogy Kishantos ügye az új győztesek szempontjából – tisztán a pályázati szabályokat leszámítva – védhetetlen, az jól látható volt Szél Bernadett (LMP) és Bitay Márton Örs vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár október 28-i parlamenti vitájában. Sajnos a közmédia online hangtárából e bejegyzés írásának pillanatában nem volt visszahallgatható az azonnali kérdés és válasz (talán időközben feltámad a rendszer, 
itt a link, a citált rész 15:35-től). De a vitából világosan kiderült, hogy a minisztérium egyetlen mondandója az ügyben, hogy nincsenek tele a boltok polcai hantosi biotermékekkel, ergo nevetséges védendő minőségi munkáról beszélni.

Mármost aki egy 452 hektáros, jellegében kísérleti gazdasággal kapcsolatban ilyet mond, az gyakorlatilag annyit mond: „Helló, nincs érvem az ügyben, ide lőjetek!”

Továbbra sem látszik semmi más: alapvetően a megfáradás sajnálatos jegyeit mutató Ángyán József hátországának felszámolása zajlik. Ahol amúgy zömmel kőjobbos gazdák, parasztemberek dolgoznak. Elkeserítő az egész.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 88 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tisztelt Pelikán, ez a szösszenet semmivel sem több, mint amit eddig leírtak.
Ami tény; a bérleti szerződése a korábbi bérlőnek lejárt. pályázni lehetett rá. A bérleti díj mindenkinél azonos volt. Az üzleti tervben lehetett vállalásokat tenni. A kiírás szerint az kapott több pontot, aki minél nagyobb teljesíthető vállalást tett. Voltak kizáró feltételek is. Így például az állammal szembeni pere ügy, vagy tartozás. Ebben a konkrét témában csak a pályázatok tartalmának az ismeretében, összehasonlításával lehetne megfelelő véleményt mondani. Ez viszont az Ön írásából is hiányzik.

Máskülönben javasolnám, hogy hasonló esetben egyik oldalra írja fel, hogy az érintett területet ki/kik bérelték és milyen feltételek, a szemben lévő oldalra pedig azt, hogy ki kapták meg és milyen feltételt vállaltak. Amennyiben ezt megteszi azt is látni fogja, hogy kik a hangadók, hol nyíltan, hol rejtőzködve.

Sem kishantos - bár van némi tapasztalatom és rálátásom - sem más esetekben nem kívánok igazságot tenni, mert nem ismerem a korábbi és mostani vállalásokat, így nincs módomban összehasonlítást tenni. A problémát felvetőktől - beleérve az LMP Ön által is megnevezett illusztris képviselőit is - azonban ez elvárható lenne.

Válaszok:
Berecskereki | 2013. december 4. 15:05

Elnézést kérek az elütésekért és a szó végén lemaradt betűkért.

Amit leírtam, ugyanezt a kormányzati tájékoztatóból is hiányolom, beleértve a pályázók tájékoztatását is.

Te ismered ezeknek a történeteknek a teljes vertikumát? Kétlem. Valószínű szokásod szerint csak pufogtatod a polgári konzervatív nézeteid, amely ténylegesen .... Hosszú.

:D

Igen. Ezt nevezik hitbizománynak. Újkorban; balliberális hitbizomány. Úgy látszik a 2010 után alakult és egybesülések is ilyen hitbizományos alapon fognak működni a 2014 választásig. A hiteles média egy része is ilyen hitbizomány. Már hiteles videofelvétel is van róla.

Változott itt valami???? Semmi.

"Magyarország a rokonságok és a panamák lápvilága. Ez egy olyan furcsa ingovány, hogy aki ebbe beleplántálódik, vagy akklimatizálódik, vagy elpusztul. Az olyan növények, amelyek szeretik ezt a nedvdús talajt, buja virágokat hajtanak, azok, akik nem szeretik, belefúlnak a sárba."

Móricz Zsigmond -Rokonok (1932)

Inkább a trafik.

LOL

Azért ennyire ne lovald bele magad, mert akkor a végén mindig piréz nyelven fogalmazol. Valahogy így; "NEKED nincsenek szükséges ....".
Jut eszembe; A mnyp. jutalékból félretett vagyonkád már elfogyott?

Sok jobbos ismerősömnek akik a Fideszre szavaztak egyszerűen hányingerük volt azt egész trafikos mutyitól köztük nekem is. Ők és én is azt mondjuk hogy nem megyünk el szavazni.

A cocikra és a nyúlványaikra soha, a Jobbik ezzel a vezetéssel állóvíz, viszont ezek után a Fideszre sem, tehát maradunk otthon.

Válaszok:
Laibach | 2013. december 4. 15:33

Lemaradt, hogy nagyon sokan gondolkoznak hasonlóan az ismeretségi körömben, és szerintem országosan is.

Ja, tömény hányinger és egyszerűen nincs kire szavazni.

Válaszok:
Csomorkany | 2013. december 4. 23:04

Én is úgy gondolkodom, mint Laibach. 1994 óta Fidesz szavazóként nem vagyok elégedett. A devizahitelesek gondját nem oldják meg, de a nemzeti trafikokra ugye nagy szükség volt?

Nem fogok rájuk szavazni. 20 év után, először.

A Békemenetesek - akik nem gondolkoznak, hanem csak hisznek - elmennek szavazni, ők a propaganda szerint 1 millió ember+ az ismerősök. Simán hozzák a választást. Az mszp meg a nyúlványai sehol sincsenek.

Mélyszegénység nem lesz hanem már van, az elmúlt 3.5 évben meg az egykulcsossal tovább nőtt.

A szegények finanszírozzák a gazdagokat.

De igen. 1990-ben az SZDSZ-re, azóta a Fideszre.
Sajnos nem akartok szembenézni a valósággal.
Visszanézhető az összes hozzászólásom.

Válaszok:
Laibach | 2013. december 4. 18:13

Igen, nem akarnak, mert nem gondolkoznak hanem csak hisznek.

Válaszok:
zenebono | 2013. december 4. 18:17

Az persze kizárt, hogy valamelyik baloldali pártra szavazzak, marad az LMP és a Jobbik. Az LMP, mivel befogadja az összes fideszes árulót, kevésbé esélyes. Róna Pétert viszont nagyra becsülöm. Az LMP-nek az ő tanácsait kellene megfogadnia és verni a vasat devizahiteles ügyben, akkor lenne esélyük bekerülni.

Sokan elfogadják, hogy korábban a szocik mutyiztak, rabolták le az országot, most a Fideszt illeti meg ugyanez a tisztességtelen gyakorlat. Mindkettőt megilleti az őket életben , hatalmon tartó, egyéni gyarapodásukat is támogató oligarchák helyzetbe hozása, a választási ígéretek sutba dobása.

Ezt láthatják a szavazók 90 óta. De sokaknak ez megfelel, a régi piros tagkönyvesek Feri nevével mennek a sírba, a magát jobboldalivá koreografáló Fidesz utolsó csepp vérig hű szavazói Viktor nevével. Csak meg kell hallgatni a két nagy tábor betelefonálót az ismert rádió és TV műsorokba.

Hát elég masszív tömegről van szó, s rajtuk kívül vannak a gondolkodók, mindkét oldalon. S szerintem jobbára közülük kerül ki a választani nem tudó több mint ötven százalék. Magamat is beleértve. Sokan vannak, akik sokáig biztos szavazói voltak akár az MSZP-nek, akár a Fidesznek, de mára nem tudják vállalni egyiket sem.

Kishantoson sokan mosolyognak, vagy leragadnak szakértőt játszva a néhány hektár problémájánál. Holott az egész tágabb horizontba helyezendő.

Mit írt Németh László 1935-ben? "Magyarország ebben a népvándorlásban előnyös feltételek mellett indul: földje, ege kertországnak szánta, lakosságának nagy része a mezőgazdaságban él....csináljunk Kecskemétet és Nagykőröst az egész országból..".

Tessék elmenni most e két városba, s megnézni, hogy mi lett a konzervgyáraikból, s hová rongyolódott több tízezer ember a régióban, amely az élelmiszer feldolgozásból élt. A fiatalok 90 százaléka külföldön van.

Kishantos egy mintagazdaság volt, az állam szégyene, hogy nem támogatta, persze az oligarchák nem ezért fizetik a politikusokat. Ha nincsenek nagy tagban megszerezhető földek - Simicska 18 ezer hektár, évente 1.6 milliárdos földalapú támogatás, de lehetne sorolni Leisztingert, Nyergest is - , akkor jók a kicsik is, mint Kishantos, amit hozzá lehet csapni a már meglévő óriási birtokokhoz. Mint itt is történt.

S mit írt Szabó dezső 1935-ben? "az új kor modern teendőit az ipar, a kereskedelem, , a pénzügy, a városok megteremtése, a sajtó, stb. terén inkább az ilyen feladatokra hajlamosabb idegen elemek látták el...új, polgárosodott középosztálya tele van idegen, különösen német és zsidó elemekkel.....az arisztokrácia szintén idegen képlet lettek...a nemzeti egyéniség. a sajátos alkotó erők és az ősi lelki arculat egyetlen letéteményese: a parasztság.

Ezt verte szét Rákosi, amikor a tehetséges, okos magyar parasztból - akit s szerző kőjobbosnak ír le tudatlanságból,mivel nem ismer olyan fogalmakat, hogy Hit, Haza , Család, ami ezen emberek számára szent volt - kiirtandó kulákot csinált, s most a Fidesz befejezi Rákosi munkáját, szétveri a parasztság utolsó maradékát is. hagynak dísznek néhány családi gazdaságot, rezervátumként.

S hát persze valóban bosszút állnak Ángyánon is. Miért lenne különb ez a csapat morálisan, ,mint az elődeik?

S majd csodálkozni fognak, hogy a középosztály és a parasztság igen jelentős része nem fog rájuk szavazni.

S akkor a sok egyéb kormányzati felháborító dologról még nem is szóltam, amivel torkig van a jobboldali tábor. Gondolom idén sem lesz karácsonyfa a parlament előtt? Az idióta Bus polgármester a kettős keresztet köztéri provokációnak minősítette. Normálisak ezek? Szerintem már nem...

Válaszok:
zenebono | 2013. december 4. 18:22

Sajnos Bús Balázs személyét illetően is érintett vagyok. De ő már előbb kiesett a választásból. Szerintem rossz polgármester. Ha ő indul újra, akkor nem szavazok.

Bezony. Vissza Tarlóst!

Ezt hogyan sikerült így összeszednie? Azért találó.

Nézd, amíg FIDESZ van, addig a gyerekeknek apjuk és anyjuk van, nem egyes és kettes szülőjük. A baloldalon már ez sem biztos. Ezért ha kis esélyét is mutatják a közvéleménykutatások a balos győzelemnek, leszavazok rájuk. És ezt a FIDESZ-es fiúk egészen pontosan tudják...

Jesus azért wept, mert ilyen képmutató balfácánok, mint Te, a billentyűzetükre veszik a nevét. Világképed szerint Jesus not wept, mert 2000 éve meghalt, ha ugyan élt egyáltalán. De azért amikor nekem dumálsz, hirtelen föltámad. Na ezzel csak annyi a baj, hogy a hányinger kerülget tőle. És tudod nem egyedül vagyok ezzel így. Az ilyen dumák garantálják, hogy akármilyen hülye fideszes húzás ellenére a baloldalnak esélye se legyen semmire. Ahogy a Középkorban megfogalmazták, kilóg a lóláb.

a bio azt jelenti, max 50 adalék anyagot tartalmazhat...

Válaszok:
Felebarát | 2013. december 5. 0:15

szóval a tojás sosem lesz bio...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés