Századvég: Nem aggályos a külföldön tartózkodó és a határon túli szavazók megkülönböztetése

2013. november 7. 13:09
Nem vet fel alkotmányjogi aggályokat a Századvég Alapítvány szerint a külföldön tartózkodók és határon túliak szavazásának jogalkotói megoldása. Előbbiek csak személyesen a külképviseleteken, utóbbiak pedig csak levélben szavazhatnak 2014-ben.

A Századvég elemzése nem tartja aggályosnak, hogy a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok kizárólag levélben szavazhatnak, míg a magyarországi lakcímmel rendelkező, a szavazás napján külföldön tartózkodó magyar állampolgárok kizárólag személyesen, a magyar külképviseleteken adhatják le voksaikat.

Orbán Balázs András kutatási igazgató elemzésében felidézte: az elmúlt időszakban jórészt a hátrányos megkülönböztetés tilalmára hivatkozva számos felvetés megfogalmazódott azzal kapcsolatban, hogy az új jogalkotói megoldás alkotmányellenesen különbözteti meg a két szavazói csoportot. A kutatási igazgató viszont az Alaptörvény és az alkotmánybírósági gyakorlatot vizsgálva azt állapította meg, hogy a megkülönböztetés akkor minősülhet alkotmányellenesnek, ha az emberi méltósághoz való jogba ütközik. Ez utóbbinak megítélésekor azt kell vizsgálni, hogy egy homogén csoportba sorolhatóak-e azok, akiket a szabályozás hátrányosan érint, illetve azok, akiket nem. Ez alapján a magyarországi lakcímmel rendelkező, külföldön tartózkodó magyar állampolgárok és a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok nem alkotnak homogén csoportot – állapította meg az elemzésben.

Az elemzés szerint az új választási rendszer két elven alapul: egyrészt deklarálja, hogy a korábbiaktól eltérően a határon túli magyarok is részesei a magyarországi politikai akaratképzésnek, másrészt rögzíti, hogy mivel a határon túli magyarok anyaországi kapcsolatai mások, mint Magyarországon élőké, így az egyéni választókerületek érdekeit képviselők megválasztásában nincs szerepük. Ebből következően számukra a választójog csupán egy, az országos listára leadható szavazatban realizálódik.

Ettől eltérően a magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárokkal összefüggésben az a feltételezés él, hogy ők – függetlenül az éppen aktuális tartózkodási helyüktől – a politikai közösség magját alkotják, és ezért az országos és az egyéni választókerületi csatornán is befolyásolhatják a legfőbb népképviseleti szerv összetételét – fejtette ki Orbán Balázs András. Összességében tehát jól azonosítható, markáns különbségek vannak a két csoport között és ez végeredményben – mint a kutatási igazgató írta – az alkotmányellenesség megállapíthatóságát is kizárja.

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Ne kintről ugass bele az itteni dolgokba !"

Ezek szerint a határon túl élő magyarok szavazati jogának megadása sem oké?

A Századvégnél szorgoskodók (köztük a gazdasági szakértők, mi több ötletadók!) fiatal, minden bizonnyal értelmes emberek. Amúgy.
Viszont ha vk nem akar minden nap elfordulni, mikor a tükörbe néz akkor bizony azonosulnia kell mindazzal, amit mond, tesz -nagy nyilvánosság előtt állít.
S bizony úgy tűnik, hogy lassan elkezdenek hinni abban, amit mondanak.
(Munkahelyi szituáció: amikor az amúgy hozzá nem értő főnök olyan eredményeket vár el melyek teljesíthetetlenek- mit lehet tenni?
-közölni vele a szomorú tényt-vállalva, hogy elválnak útjaink,
-úgy tenni, mintha lázasan dolgoznánk a megvalósításon,
-egy idő után lassan rávezetni, hogy mégsem megy, vagy:
-kozmetikázni az adatokat és meghagyni a hitben, hogy lehetséges amit akar
-utóbbi esetben ezt magunkkal is elhitetni.
És ha mondjuk nem egy megépíthetetlen hidat álmodott egy darabig mindannyian megúszhatjuk)

Bocs, igazad van (egyetértek).

Félreértettem amit írtál (nevezetesen úgy értelmeztem, hogy a külföldön dolgozókra érted, hogy jöjjenek haza s ha mát kimentek ne dumcsizzanak bele...)

Nem egeszen: a gazdasagi emigrans dolga nagyon egyszeru: nem ideiglenes kulfoldi tartozkodast jelent be, hanem kulfoldi letelepedest a valos helyzettel osszhangban. Maris megszunt a magyarorszagi lakcime.

Ezt azok szivjak meg akik kimentek egy ket honapra, de otthon nem jelentkeztek ki.

Mellesleg ezt mind konszjuk meg azoknak, akik megfurtak az elozetes regisztraciot.

Miert kell egy egyszeru technikai kerdesbe machiavellista machinaciot belelatni?

Tok egyszeru a dolog: akinek VAN allando magyarorszagi lakcime, az alapesetben RAJTA VAN egy valasztoi nevjegyzeken valamely telepules valamely valasztokeruleteben - akinek nincs, az nem.
Szoval ha elozo delikvens kulfoldon akar szavazni, akkor TOROLNI KELL arrol a nevjegyzekrol, ehhez kell az atjelentkezes/kovetseg.

Ugyanis ha siman levelben kikerhetne valaki a csomagot, akkor minden kerelem eseteben ellenorizni kene az OSSZES valasztoi nevjegyzeket hogy rajta van e a delikvens, erre meg nincs kapacitas.

2013...még mindig ninc smeg?

ez igy van...

amúgy akkor különböző képpen szavaznak a Londoni magyarok és a kettősállampolgárok, mivel az egyiknek van a másiknak nincs állandó lakcime, vagy nem?

ha alapvetően futunk neki a kérdésnek...a külhoni magyar csak listára szavaz...

a másik meg egyénire is...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés