A homofób törvény ellen demonstráltak az orosz nagykövetségnél

2013. szeptember 3. 21:57

A szexuális kisebbségeket diszkrimináló oroszországi törvények visszavonását követelték mintegy százan – emberjogi és melegjogi aktivisták, illetve szimpatizánsaik – az Oroszországi Föderáció Nagykövetsége előtt kedden Budapesten.

Az Amnesty International Magyarország és melegjogi civil szervezetek által szervezett demonstráció résztvevői szív alakú transzparenseket emeltek a magasba, olyan magyar, angol és orosz nyelvű feliratokkal, mint „a szerelem emberi jog”, „a szerelem nem bűn” illetve egy Vlagyimir Putyint vastagon kifestett arccal ábrázoló kép is látható volt, amellyel a résztvevők fényképezkedtek.

Hanzli Péter, a Háttér Társaság a Melegekért szervezet ügyvivője hangsúlyozta: a „nem-hagyományos szexuális kapcsolatok propagálását” tiltó törvény egy olyan gumiszabály, ami mindenre ráhúzható. Könyveket tiltanak be miatta és kulturális rendezvények, például filmfesztiválok lehetetlenülnek el. Szerinte a szabályozás által az orosz állam bátorítja az LMBTQI-közösség elleni agresszív homofób támadásokat is.

Jenei Orsolya, az Amnesty International Magyarország irodavezetője úgy vélekedett, hogy az orosz állam gyakorlatilag megszünteti az állampolgári egyenlőséget az LMBTQI-közösség számára, illetve nem fogadja el, hogy a szexuális irányultság az identitás megváltoztathatatlan része. Felszólította az orosz államot a jogszabály visszavonására és a homofób támadások kivizsgálására.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/57231

Ajánljuk még a témában