Hoffmann: Minél több gyermek részesüljön keresztény nevelésben!

2013. augusztus 27. 19:12
A köznevelésért felelős államtitkár szerint nagy öröm, hogy már mintegy negyven köznevelési intézmény tartozik az egyház fenntartásába. Az a cél, hogy mind több gyermek részesüljön keresztény nevelésben, hogy szívja magába óvodás és iskolás korban azokat az értékeket, amelyeken Európa és Magyarország felépült – jelentette ki Hoffmann Rózsa az egri főegyházmegyei tanévnyitón az egri bazilikában kedden.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára elmondta: kedden az Országgyűlés elfogadta a köznevelési törvény módosítását, amely lezárja a pedagógus-életpályamodellről és a béremelésről több mint fél éve zajló vitát. Ezzel fontos állomásához érkezett a három éve és három hónapja tartó munka – tette hozzá.

„Ez az eredmény méltó a pedagógus hivatáshoz, méltó az iskolákhoz. Ezt az eredményt az ország a saját erejéből érte el, nem hitelből fogja finanszírozni az idén 30 milliárd, jövőre pedig 150 milliárd forintnyi többletkiadást, hogy méltóképpen díjazhassa végre a pedagógusokat” – fogalmazott az államtitkár.

 
Előadásában Hoffmann Rózsa emlékeztetett: a megújulásra esküdtek fel a kormányváltáskor. A célok között szerepelt a gyerekek, a fiatalok fejlődésének elősegítése, a családok, Magyarország jóléte, a kiegyenlített magas minőség, az igazságosság és a gazdaságosság is.
 
Elmondása szerint nagyobb figyelmet szenteltek a nevelésnek. Hároméves kortól kötelező lesz az óvodáztatás, bevezették a mindennapos testnevelést, és kötelező lesz a közösségi szolgálat teljesítése a középiskolásoknak. Megkezdődik a hittan, illetve az erkölcstan oktatása az állami iskolákban. Megjegyezte: a leendő elsősök az állami iskolákban 52 százalékban választották a hit- és erkölcstant, 48 százalékban pedig a civil erkölcstant.
 
Megtörtént az iskolák állami fenntartásba vétele is, amivel a problémák is „központivá váltak”. Hoffmann Rózsa szavai szerint ez a magyarázata annak, hogy a helyben eddig is meglévő problémák országos, „katasztrofális káoszként” jelennek meg.
 
Hoffmann Rózsa a szeptember elsejével életbe lépő változások közül kiemelte az általános iskolákban délután kötelezően biztosítandó programokat. A középtávú cél az egész napos iskolarendszer bevezetése.
 
Szólt arról is, hogy a béremeléssel együtt megújul a munkaszervezési rendszer is: szavai szerint szakítanak azzal a több évtizedes gyakorlattal, amely szerint „a pedagógust éhbéren kell fizetni, a különmunkákért pedig üveggyöngyökkel jutalmazzák”. Erről szól a 32 órás kötött munkaidő, amelyből a tanítási idő 22 és 26 óra között van.
 
„Sokszínű és gazdag maradt a magyarországi iskolarendszer, ez felel meg a mai társadalmi igényeknek, sokféle fenntartó van, szakmailag önállóak az iskolák” – összegezte Hoffmann Rózsa.
 

Összesen 184 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mondja egy volt, anno hivatalosan ateista mszmp-s főmufti.

Amennyiben mondjuk Böjte Csaba monja mindezt akkor egy szót sem szóltam volna, de az mégis csak vicces, hogy Rózsika mint volt mszmp-s, hivatalosan ateista főmufti nyilatkozgat ilyesmiket.

Válaszok:
Laibach | 2013. augusztus 27. 19:41

Hitelességi problémák vannak.

Nyugi, igazi köpönyeg forgató...

Bizony, az egyik ártalmasabb mint a másik, még belegondolni is szörnyű, hogy minek lesznek kitéve...

Ilyen is csak a balkánon van.

Tulajdonképpen megvalósítja az esélyegyenlőséget Hoffman. Ha fél ötkor esik be a 10 gyerek egyszerre, akkor tuti nincs rá időm, hogy külön foglalkozzak, kikérdezzem, vagy elbeszélgessek velük, mint azt eddig tettem.

Ugyanúgy elhanyagolt lesz az összes.

"Világnézetileg semleges" az milyen, na és hol találsz olyat? Szegénykém, te sem leszel már liberálisabb...

Mi van akkor, ha a szülői közösség összefog, és a gyerekek nagy részének a Jedi vallást írják be a papírlapra beiratkozásnál?

El vannak tévedve. Erővel nem megy. Nem lehet úgy hogy megtámadjuk a gyereket egy Bibliával, és a fülébe ordítjuk, hogy márpedig mostantól fogva édesfiamlányom keresztény nevelést fogsz kapni, és ha jövő héten nem látlak a templomba akkor véged.
jó példát kéne mutatni a keresztényeknek, keresztény iskoláknak.

persze, de nem az államtitkár asszony

értéksemlegesség. olyan az mint az ízetlen leves.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés