Stephen Hawking csatlakozott az Izrael elleni tudományos bojkotthoz

2013. május 8. 16:31
A brit elméleti fizikus – több más professzor mellett – támogatja az Izrael elleni bojkottot azzal, hogy nem vesz részt a Simon Peresz vezetésével szervezett tudományos konferencián. Hawking ezzel a palesztinokat ért sérelmek ellen kíván tiltakozni.

Stephen Hawking is csatlakozott az Izrael elleni tudományos bojkotthoz – írja a The Guardian. Más professzorok mellett Hawking is a palesztinokat ért sérelmek miatt döntött a Simon Peresz államfő vezetésével szervezett júniusi tudományos konferencia lemondása mellett.

Bár Hawking egészségi állapota jelentősen romlott, a British Committee for the Universities of Palestine közleménye szerint nem emiatt, hanem a palesztinok mellett való kiállás érdekében nem vesz részt a konferencián. A Guardian szerint Hawking ezzel azon brit közéleti szereplők egyre szélesedő köréhez csatlakozott, akik lemondták izraeli látogatásukat hasonló okokból. Mint írják, így tett korábban Elvis Costello, Roger Waters, Brian Eno, Annie Lennox és Mike Leigh is. Noam Chomsky, a palesztin ügy támogatója viszont úgy fogalmazott, egyetért a tudományos bojkottal és a megszállt területeken tevékenységet végző cégekkel való szembenállással, de Izrael általános bojkottja szerinte „ajándék az izraeli keményvonalasoknak és amerikai támogatóiknak”.

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Chomsky, mint mindig most is fején találta a szöget!

Elismerésem mindazoknak akik ki mernek állni a hihetetlen nyomás ellenére, amely az ilyen bátor emberekre nehezedik a mai haladó, demokratikus, toleráns országokban. Tiszteletem!

Kár, hogy a magyar baloldalon hiányoznak az ilyen hangok!

"Chomsky, mint mindig most is fején találta a szöget!"

hát igen.
és nagyon fontos megjegyezni, hogy ez a bojkott nem izrael és az izraeli nép ellen szól, hanem a jobboldali kormány nacionalista politikája, valamint a miniszterelnök, simon peresz ellen.
ja és az amerikai jobboldal, a republikánus párt ellen, akik lelkes támogatói szinte minden palesztinellenes lépésnek.

valahogy mindig a nacionalizmussal van a baj. a palesztinát politikai célokból felhasználó arab szélsőségeseket [akik szándékosan civilek lakta területeken tartják a fegyvereiket, onnan lövik rakétáikat] is ez mozgatja.

de ne higgyük azt, hogy ezzel minden izraeli egyetért. sőt, a megbékélést támogató izraeli baloldal meglepően jól szerepelt az év eleji választásokon (sajnos a kormányváltáshoz nem elég jól).

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés