Csökkent a kiskereskedelmi forgalom

2013. május 6. 9:50
Márciusban 2,8 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene az egy évvel korábbihoz képest.

Márciusban 2,8 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene az egy évvel korábbihoz képest – jelentette a naptárhatástól megtisztított előzetes adatok alapján hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Éves összevetésben éppen tavaly márciusban nőtt legutóbb a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene, akkor 1,5 százalékkal. Az előző hónapban, februárban 1,1 százalékos volt a kiskereskedelmi forgalom visszaesése. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az adatismertetés után kiadott közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a KSH az előző két alkalommal pozitív irányba módosította a gyorsbecslés eredményeit a felülvizsgálat során.

Az előzetes adatok tanúsága szerint az előző hónaphoz képest lelassult az élelmiszer-kiskereskedelem csökkenése, a nem élelmiszer jellegű termékek forgalma az előző havi szerény növekedésből visszaesésbe fordult, míg az üzemanyag-forgalom hanyatlása felgyorsult. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem 0,9 százalékkal maradt el a tavaly márciusitól a februári 2,6 százalékos csökkenés után. A nem élelmiszer-kiskereskedelemben 2,7, százalékos volt az éves csökkenés a februári 0,4 százalékos emelkedés után. Az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,1 százalékkal esett vissza az értékesítés az egy hónappal korábbi 3,8 százalék után.

Az NGM kommentárjában kiemelte, hogy kiskereskedelmi forgalomnak az év első két hónapjánál nagyobb márciusi csökkenésében a bázishatás is szerepet játszik, mivel egy évvel korábban 1,5 százalékkal nőtt a forgalom. Márciusban meghatározó volt az üzemanyag-értékesítés korábbinál nagyobb mértékű visszaesése - állapította meg a minisztérium, amely közleményében bizakodásra okot adónak értékelte, hogy az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek forgalma az előző hónapokhoz képest kedvező elmozdulást mutatott.

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hiába próbálod a majmoknak magyarázni, mert ők csak a majomkenyérfát ismerik, s az előttük álló piros hátsó felű majmot tolerálják.

A konkrét témánál maradva, március hónapban a kiskereskedelem forgalma a múlt év hasonló időszakához képest az élelmiszer áruk 0,9%-al csökkent, ami adódhat abból is, hogy a drágább élelmiszerekből kevesebb a fogyasztás, vagy többet vásárolnak Mari nénitől, Pista bácsitól, esetleg növekszik falun a saját termelésből a fogyasztás.

A nem élelmiszerben kereskedelemben – tartós fogyasztási cikkek, ruházat, stb. – 2,7 %-os a csökkenés, amely a lakosság adósságtörlesztésével és a hitel felvételének az eltolásával kapcsolatos.

A kiskereskedelmi forgalom legnagyobb visszaesése az üzemanyag áránál jelentkezik 5,1 %-ban. Ez pedig akár pozitív is lehet, ha a környezeti hatást is figyelembe vesszük.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés