Korlátozná egy törvényjavaslat a közpénzek nyilvánosságát

2013. április 29. 16:59
Az Átlátszó értesülései szerint fideszes törvényjavaslat korlátozná a közérdekű adatokba való széles körű betekintést.

Az Átlátszó értesülései szerint a fideszes Cser-Palkovics András és Vas Imre képviselők javaslata átláthatóvá tenné a közpénzeket az Állami Számvevőszék és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal számára, de mások nehezebben férhetnének hozzá a közérdekű adatokhoz.

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény módosításáról (Infotv.) szóló új törvényjavaslat beleírja az Infotv.-be – az új Polgári Törvénykönyvbe át nem vett – üvegzsebszabályokat, azaz az üzleti titoknak a közpénzek felhasználásával összefüggő korlátozását – írja az Átlátszó. Ugyanakkor egy új szabály teljesen súlytalanná és kikényszeríthetetlenné teheti azokat.

Az oldal idézi a törvényt is: a képviselők azt javasolják kimondani a törvényben, hogy „[a] közérdekű adat megismerése iránti igény teljesítése nem eredményezhet a külön törvényben szabályozott ellenőrző szervek ellenőrzési jogosítványaival azonos mélységű és terjedelmű adatbetekintést és adatkezelést”. A törvényjavaslat indokolása segít megérteni a szándékot: „[a] közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez való alapjog alapvető célja általában is a közfeladatot ellátó szervek működésének, a nemzeti vagyonnal, a közpénzekkel való gazdálkodás átláthatóságának biztosítása, ily módon a nyilvánosság általi ellen őrzés megteremtése, amely azonban nem feltétlenül azonos az ellenőrző vagy felügyeleti szerv általi ellenőrzés módjával, terjedelmével és mélységével, különösen, ha az adatigénylés ellentétes az eredeti jogalkotói szándékkal, esetleg más alkotmányos alapjogba ütközik. […] Mivel a külön törvényben ellenőrzésre feljogosított ellenőrző szervek (pl. ÁSZ, KEHI) törvénynél fogva kötelesek ellenőrizni a közfeladatot ellátó szerveket, ezért az olyan visszaélésszerű, akár bizonylati szintű adatigénylés, melynek keretében az igénylő általánosságban kér mindenféle adatot, amelynek teljesítése az adatkezelő működését jelentős mértékben és hosszú időre akadályozná, nem teljesíthető.” – írja az Átlátszó, mely szerint e javaslat elfogadása esetén bármely adatkikérés megtagadhatóvá válhat.

 

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés