Antall kollégaként másnak látszott

2013. április 12. 9:22

Konrád György
168 Óra
A Charta gyűléseire az vitt, hogy vissza kell gurítani egy dagadni kezdő nyilas kisgömböcöt. Meg más is. A csalódás Antall József politikája miatt. Interjú.
– A rendszerváltás után mit gondoltál, mi lesz itt? Milyen ország? Elsodort hirtelen valami nagy optimizmus?

– Örömöt éreztem, hogy nem fenyegetnek többé, hogy jöhetek-mehetek, és szabadon kiadhatom a könyveimet. Élveztem, hogy kinyitom a televíziót, és látom, hogy a parlament Nemzeti Színház lett. Furcsa alakok ágáltak egy érdekes gyűldében. Hősök és spiclik, bolondos emberek és nagy szónokok. Személyiségekké bomlott egy arctalan massza. 

– Ez úgy hangzik, mintha egy kívülálló beszélne ki a végre elnyert személyes szabadságából, pedig a kilencvenes évek elején tele voltak veled a közterek. Ha annyira örültél a fordulatnak, mi vitt az utcára, a Charta gyűléseire például?

– Az, hogy vissza kell gurítani egy dagadni kezdő nyilas kisgömböcöt. Meg más is. A csalódás Antall József politikája miatt. Évfolyamtársként és egyetemi kollégaként másnak látszott. Nem értettem, hogy miért akar a Kádár-rendszerben »alámerült« emberként ő is médiacenzort játszani. Talán 1992-ben történt, hogy meghívott magához egy kicsit beszélgetni. Őszinte volt, panaszkodott a Csurka Pistára, próbálta megértetni velem, hogy milyen nehéz kitenni őt az MDF-ből, mert sok a híve. De, mondta, ha ő azon dolgozik, hogy kinyomja a jobbszélt a pártból, tolmácsoljam én is a többieknek az SZDSZ-ben, hogy a radikálisokat, Harasztit meg Rajkot hallgattassák el. Legalább a parlamentben ne beszéljenek. Mondom neki: te tudod ugye, hogy a barátaimról beszélsz? És azt várod tőlem, hogy álljak el mellőlük? Ennyire azért nem vagyok politikus.”
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Érdekes: a fideszes szavazókról Olgicánál kifejtett véleményéről nem kérdezi a "szakértő és elfogulatlan" sajtó zászlóshajója.

Antall meg már nem tudja cáfolni a mondandóját. Így nem korrekt, Konrád úr!

Spiclik? Akkor talán induljunk el a sógor kályhájától!

Hadd gratuláljunk Herr Konrádnak, hogy feljelentette Kádár-rendőrségének a sógorát éppen azért, mert maga kérte meg a sógort, hogy dugja el a rendőrség elől saját rendszerellenes könyvét.
Gratulálunk az SZDSZ-ben betöltött szerepéért, a liberalizmus teljes elárulásáért, a rendszerváltás kocsik részére történő kiárusításáért.
Továbbá gratulálunk minden magyarellenes megnyilvánulásáért Herr Konrádnak.

A fentiek után kétségtelenül és azonnal ahisszük Herr Konrádnak, hogy Antall Józseffel ilyen beszélgetést folytatott.

Azt is elhisszük, hogy Konrád a a 90-es évek elején a nyilasok ellen küzdött.

A TÖBBIT IS ELHIGGYÜK NEKED, TE MOCSOK?

Hadd gratuláljunk Herr Konrádnak, hogy feljelentette Kádár-rendőrségének a sógorát éppen azért, mert maga kérte meg a sógort, hogy dugja el a rendőrség elől saját rendszerellenes könyvét.
Gratulálunk az SZDSZ-ben betöltött szerepéért, a liberalizmus teljes elárulásáért, a rendszerváltás komcsik részére történő kiárusításáért.
Továbbá gratulálunk minden magyarellenes megnyilvánulásáért Herr Konrádnak.

A fentiek után kétségtelenül és azonnal ahisszük Herr Konrádnak, hogy Antall Józseffel ilyen beszélgetést folytatott.

Azt is elhisszük, hogy Konrád a a 90-es évek elején a nyilasok ellen küzdött.

A TÖBBIT IS ELHIGGYÜK NEKED, TE MOCSOK?

Amikor kiesnek a pikszisből mindig ez megy, most is.

Annyira nem politikus? Akkor mennyire politikus? Nagyon is politikus, kétarcú politikus. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az alábbi mondatai:

„De, mondta, ha ő azon dolgozik, hogy kinyomja a jobbszélt a pártból, tolmácsoljam én is a többieknek az SZDSZ-ben, hogy a radikálisokat, Harasztit meg Rajkot hallgattassák el. Legalább a parlamentben ne beszéljenek. Mondom neki: te tudod ugye, hogy a barátaimról beszélsz? És azt várod tőlem, hogy álljak el mellőlük? Ennyire azért nem vagyok politikus.”

Szerintem Konrád Györgynek akkor és most az volt a fő problémája hogy nem az SZDSZ alakíthatott kormányt. Ebben reménykedtek és szinte biztosra vették. Ugyanakkor nagyon sokat köszönhetnek az Antall kormánynak a szövetségesükkel egyetemben, mert ha valóban megtörténik az elszámoltató rendszerváltás, akkor ma más lenne a helyzet. Az elszámoltatás pedig nem a borítékolást, boríték nyitogatást, a mutogatást kellene, hogy jelentse, hanem a személyek tetteinek, cselekményeinek a megítélését és ennek mentén való jogi és nem politikai elszámoltatást.

Válaszok:
Kvasztics Fedor | 2013. április 12. 10:26
ottapont | 2013. április 12. 10:45

Ez a lényeg, úgy, ahogyan leírtad.

Antalltól követelte, hogy szelektáljon a pártján belül, de ő pofátlanul visszautasította ugyanazt.

Jellemtelen, egykori álellenzéki. Pártfeladatuk volt akkoriban egy átmenthető szalonellenzék létrehozása, hogy aztán azok később az így szerzett hitelességükkel hitelesíthessék az utódpártot is. Erre jött létre a Demokratikus Charta.

Szerencsénkre a választási győzelem nem jött össze nekik, és rövidesen megláthattuk az igazi arcukat. Rengeteg kárt okoztak az országnak, háborús bűnösőkként lehetne kezelni őket.

Induljunk, nekem egy spicliért sem fáj a szívem! Majd egy Martonyis cikknél, ahol éppen farkast/ spiclit kiállt előrukkolhatnál a bizonyítékaiddal.

Ha ez igaz akkor bizony még a cigányokban is több a belátás mint a génkoktélozókban.

'Ugyanakkor nagyon sokat köszönhetnek az Antall kormánynak'

és milyen hálásak érte...

Válaszok:
Berecskereki | 2013. április 12. 11:13

Nevetséges.
A korábban magukat legvadabb kommunistafalóként bemutatók alig egy évvel a választások után hirtelen elfeledkeznek mindarról, amit korábban mondtak, felfedezik a 46 éve már legyőzött náciveszélyt, vidáman összeborulnak az MSZMP utódpártjával, és a Charta egyik legfontosabb dolga a Kónya lusztrációról szóló dolgozata elleni fellépés.
Ennek a Chartának volt egyik alapító tagja Konrád.

Antallnak nem Csurkával kellett volna foglalkoznia, hanem a kedvező helyzetet az ország számára kihasználni, az adósságtól megszabadulni.Konrádot meg az zavarja, Magyarországon még mindég vannak magyarok.

Na, ja! Ahogy az egyszeri ember mondta búcsúbeszédében; A hálám a síron túl is üldözni fog.

Pedig a Haraszti sem semmi. Egy kötekedő kis, rosszindulatú mitugrász.
Aki(k) a Kádár-rendszerben és jómódban (elvtársi apuci-anyuci háttérrel) játszották az eszüket és az ellenzéket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés