Negyedmillióval lettünk kevesebben tíz év alatt

2013. április 2. 10:33
A 2011-es népszámlálás adatairól számolt be a TV2 Mokka című műsorában Virágh Eszter, a felmérés szóvivője.

Virágh Eszter közlése szerint a 2011-es népszámlálás alapján 260 ezerrel csökkent tíz év alatt Magyarország lakossága. Ez a szám még nagyobb lett volna, ha mintegy 120 ezeren nem vándorolnak be, ami valamennyire mérsékelte a népességcsökkenést. Megjegyezte: évente átlagosan 40 ezer fővel csökken Magyarország lélekszáma.

A népszámlálás szóvivője a népességfogyás okairól elmondta: bár egyre tovább élünk, ami örvendetes, ugyanakkor egyre kevesebb gyerek is születik. Jóval kevesebb, mint amennyien meghalnak. Emiatt nagyon idősödik a társadalom, ami az eltartási terhet is növeli.

Nem azonos mértékben érint a népesséfogyás egyébként a különböző régiókat és megyéket. Míg például Pest megyében, illetve Győr-Moson-Sopron megyében nőtt a lélekszám, addig Békés megyében 9 százalékkal csökkent 10 év alatt. És bár Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből szintén jelentős az elvándorlás, de azt kompenzálja az országos átlaghoz képesti magas születésszám. Csökkent Budapest lakossága is, amely mögött az áll, hogy sokan költöztek ki az agglomerációban.

Virágh Eszter elmondta: a mintegy 1,7 millió gyermekes családból 1 millióban csupán egy gyermeket nevelnek. Észak-, és Kelet-Magyarországon több gyermek születik, míg Nyugat-Magyarországon és Budapesten jóval kevesebb.

A családi kapcsolatokról szólva elmondta: a társafalom egészében még mindig a házasság dominál, de egyre többen élnek élettársi kapcsolatban: jelenleg az emberek 8-12 százaléka él ilyen kapcsolatban. Kitért arra is, hogy mintegy félmillió olyan család van, ahol egy szülő neveli a gyermekeket.

Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

230.000FT mióta 400 euró?
Az AFA három kulcsból áll. A legmagasabb kulcs most a 27%.
Az EU nem engedélyezte a 35% os luxuszcikkek AFA-ját, melynek bevezetésekor lehetne a másik három kulcs korrekcióját is megteremteni.Ez adna nagyobb mozgásteret a társadalom többségének részére kedvezőbb kulcsok bevezetésére az alapvető élelmiszerek, közüzemi díjak terén.

De reméljük ami késik nem múlik.

hitelekből átlag életszinvonal felett volt tartva az ország...most a piacgazdaság hatására, kerülünk oda, ahova valójában tartunk...

A húgom, kit évek óta nem láttam, elküldte hozzánk két kamaszkorú gyerekét. Elmondásuk szerint, hetek óta nem ettek húst, tejterméket. Pedig a húgomnak van munkahelye, kasszánál, egy kisboltban. Megpróbálok segíteni rajtuk, de egy jobban fizető munkahelyet nem biztos hogy találok neki. Erre még a kormány sem képes. E két gyerek néhány év múlva felnőtt lessz. Lessz más problémájuk, bajuk is, nemhogy még családot alapítsanak. Az utolsó majd kapcsolja le a villanyt.

mennyire finoman küldöd el...
neked nem kéne ilyenkor már aludnod?

normálisan nem tudsz beszélni?! Menj aludni

nyugalom, nyugalom. próbáld finomabban stílussal ekézni a másikat.

20-25 milió lakost ez az ország simán el tudna tartani.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés