Republikánus képviselő: Él és virul a magyar alkotmányos rendszer

2013. március 22. 10:52
Méltánytalanok és kettős mércét alkalmaznak azok a bírálatok, amelyek a magyar kormányt érik a demokrácia és az emberi jogok helyzetével kapcsolatban, foglalt állást az amerikai Helsinki Bizottság társelnöke.
Christopher H. Smith úgy látja, Magyarországon „az alkotmányos fékek és ellensúlyok rendszere él és virul”. A képviselő a bizottságnak A demokrácia röppályája - amiért Magyarország számít című meghallgatásához fűzött írásos nyilatkozatában megállapította: sok civil szervezet és néhány kormány is bírálta Magyarországot a demokrácia és az emberi jogok állapotával kapcsolatban, amit a magyar kormány és támogatói határozottan visszautasítottak.
 
„Miután mindkét oldal anyagait tanulmányoztam, azt kell mondanom, hogy az Orbán-kormánynak igaza van, amikor azt mondja, a bírálatok között sok a méltánytalan, amelyek kettős mércét, félreértelmezést és pontatlan információt tartalmaznak” - hangoztatta a politikus állásfoglalásában.
 
A képviselő emlékeztetett rá, kevesebb mint egy hónappal ezelőtt ő elnökölt az Antiszemitizmus: növekvő fenyegetés minden hit számára című külügyi albizottsági meghallgatáson. Az eseményen meghallgatták az Orbán-kormány volt miniszterét, Fellegi Tamást is. Smith azt írta, Fellegi beszámolója nagy benyomást tett rá, csakúgy mint az a hosszú lista, amely azokat a jelentős intézkedéseket sorolja fel, amelyeket az Orbán-kormány a magyar társadalomban jelentkező antiszemitizmus leküzdése érdekében tett.
 
„Fellegi őszintén elismerte, hogy az antiszemitizmus súlyos társadalmi probléma Magyarországon. Szerencsére az Orbán-kormány világosan felfelé ívelő röppályán áll ebben az ügyben és minden jelét megadja annak, hogy továbbra is a megoldás, mintsem a probléma része lesz” - írta Smith. „Biztos vagyok benne, hogy különösen azon kitartó kísérletek ellen veszi fel a harcot, amelyek megpróbálják rehabilitálni a holokauszt elkövetőit, valamint a 30-as, 40-es évek és a jelenkor elvetemült antiszemitáit”, fogalmazott a képviselő.
 
Az amerikai kormány, amikor az Orbán-kormányt bírálta az új alkotmány elfogadása miatt, egy dokumentumban azt állította, hogy „alapvető” kérdésekben átfogó társadalmi konszenzusra van szükség, mintsem csak a kormánykoalíció nézeteinek tükrözésére, és „a társadalom különböző szektoraival való komoly konzultáció hiánya nem jelentette a demokrácia szellemének tiszteletét”
 
Smith kételyét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az Obama-kormánynak van-e erkölcsi alapja az ilyen bírálatok megfogalmazásához: „bárki megkérdőjelezheti, aki tisztában van az Obamacare (egészségügyi törvény) elfogadásával, hogy vajon a kormány ideális helyzetben van-e ahhoz, hogy ilyen üzenetet küldjön”. Hozzáfűzte, hogy az ilyen üzeneteket mégis meg kell fogalmazni: „nem szabad meghátrálnunk a saját kormányunk vagy bármely más kormány kudarca által gerjesztett cinizmus előtt”.
 
„De sokkal szerényebbeknek kell lennünk - különösen ha egy olyan országgal van dolgunk, mint Magyarország, ahol az alkotmányos fékek és ellensúlyok rendszere él és virul, ahol egy demokratikus párt, amely példátlan, minősített többségét és felhatalmazását szabad és igazságos választások útján nyerte el, demokratikus alkotmányt fogadott el és nyitottnak mutatkozik az iránt, hogy másokkal együttműködjön az új törvényeiben mutatkozó hibák kiigazításában és javításában”, írja a képviselő.
 
„Ez egy egyenlők között folytatott párbeszéd és mi sokat tanulhatunk Magyarországtól. Különösen az államadósság alkotmányos korlátozására és arra a rendelkezésre gondolok, amely megvédelmezi a méhen belüli életet”, fogalmaz Smith.
 
Christopher Smith gratulált a magyar kormánynak, amiért az új alkotmány olyan dicséretes, az emberi jogokat előmozdító elemeket tartalmaz, mint amilyen az emberkereskedelem és a reproduktív klónozás tilalma, valamint az élet kultúrájának támogatása.

Összesen 115 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

No, persze. Fordított felállásnál( ha szidta volna a kormányt) harsogna a harci kürt: A Helsinki Bizottság elítéli Orbánt!

Unalmas kettős mérce, megint.

Nekem éppúgy nem tetszik a fideszes ámokfutás, mint az ordítozó balos kül-és belföldi rettegő kórus.

Csak a magafélék tudnak (időlegesen, de nagyon) kizökkenteni. Büszke lehet magára, nincsenek olyan sokan.

Értem én, nem létezhet mellettünk szóló vélemény, ha van, akkor az hülye, és nem tudja mit beszél.

Egy az isten, a balliberalizmus istene, annak, és az ő elvakult követőinek senki ne merjen ellentmondani. Ez a demokrácia lényege ott, azon az oldalon.

Hitler és Szálin sem működött másképpen.

Senkinek nem akarok megfelelni. Magának se.

Úgy tudom, az alkotmány biztosítja minden polgár emberi méltóságát, így tehát az itt felhozott példa simán megbukott.
Ideiglenes tábor, testi kényszer, ez ugye nem fér össze az emberi méltósággal.
Nem lennék meglepve, ha te igennel válaszolnál, - a gondolkodásodat felületesen ismerve.

Hé, barátom, kerecsen:
vitéz munkásőr, illatos szar, hatalmas siker - nem könnyű esetek.
Igazi, keményf...ú magyar gyerekek.
Három az egyben.

te se olvastad bvégig a posztot, sebaj, mert ez is benne van..rá se ránts :D

látom te már nekifutásból hülyeséget próbálsz kihozni, de még nem tudod, hoyg távolugrás lesz, vagy pofára esés

"A hajléktalanság szociális probléma, amit az államnak a szociális igazgatás, a szociális ellátás eszközeivel és nem büntetéssel kell kezelnie.""

Rendben. De mi van, ha a hajléktalan nem kér
az államnak a szociális igazgatás, a szociális ellátás eszközeivel nyújtott segítségéből.
S közterületen él.

Esetleg zavarja a közterületet közterületként
használni kívánó polgár emberi méltóságát?

Talán 2 mondatos viszontválaszt megért volna.
De rendben.
Ezt nem úgy veszem, hogy vesztettem.
Bár nem vagyok jogvégzett.

az a baj , hogy ez egy hamisitvány...a két oldal különbözik egymástól, mindenki megyőződhet róla

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés