Orbán: Támogatjuk a török EU-csatlakozást

2013. február 5. 14:07
Törökország sikere biztatás Magyarország számára – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Recep Tayyip Erdogan török kormányfővel folytatott keddi budapesti megbeszélését követő sajtótájékoztatón. Magyarország továbbra is támogatja Törökország európai uniós tagságra irányuló törekvéseit.

Orbán Viktor kifejtette: a török siker arról szól, hogy ha egy nép bízik a saját erejében, megfelelő összefogást valósít meg, és vezetői megfelelő programot hajtanak végre, akkor csodálatos eredményeket lehet elérni. „Nekünk is erre lenne szükségünk” – mondta, hozzátéve, hogy Magyarország eredményei még nem vetekednek Törökország sikereivel. A politikus szerint keddi tárgyalások egy „erős szövetségessel zajlottak”, hiszen a két ország szövetségese egymásnak az NATO-ban is. „A mai tárgyalások ezt a minőséget, a kiemelt partnerséget megerősítik” – tette hozzá. A magyar miniszterelnök a sajtótájékoztatón bejelentette: elfogadta a török kormányfő javaslatát, hogy felső szintű stratégiai tanácsot hozzanak létre a két ország közötti állandó kapcsolatot segítéséért, és elfogadta egy energiaügyi munkacsoport létrehozására vonatkozó javaslatot is.

Orbán Viktor jelezte, török tárgyalópartnerével azt a célt határozta meg, hogy a két ország kereskedelmi forgalmát 2015-re a jelenlegi duplájára, azaz 5 milliárd dollárra emeljék. Mint mondta, „ez egy ambiciózus cél, kevés ország van, amellyel vállalkoznánk erre. De nemcsak a törökökben bízunk, hanem magunkban is. És együtt talán könnyebb lesz”. E cél teljesítéséért „minden akadályt el fogunk hárítani a kereskedelmi kapcsolatok előtt” – tette hozzá. Orbán Viktor szerint nem tapasztalható még egy olyan gazdasági siker, mint amelyet Törökország magáénak tudhat az elmúlt időben. Ezt Törökország ráadásul a világgazdasági folyamatok nagyon nehéz szakaszában volt képes elérni – tette hozzá.

A magyar kormányfő megtiszteltetésnek nevezte, hogy a török miniszterelnököt – akit ennek az évtizednek az egyik kiemelkedő politikai vezetőjének nevezett –  Magyarországon köszönthetjük. Mint laudációjában elmondta, nagyon kevés vezető van, aki ennyi átalakítást hajtott végre, mint Erdogan és „mi elismeréssel figyeljük ennek az átalakításnak az eredményeit, amelyek példátlanok”. Orbán Viktor jelezte:  Magyarország támogatja Törökország európai uniós tagságra irányuló törekvéseit, és ezen az állásponton „nem változtat az a tény sem, hogy ez az ügy nem mozdult előre az elmúlt évben”. A magyar miniszterelnök célként jelölte meg, hogy a magyar állampolgárok vízum nélkül utazhassanak Törökországba, amely – Horvátország után – a második leglátogatottabb turisztikai célpont. Orbán Viktor e mellett a Magyarországon szerzett diplomák gyorsabb törökországi elfogadását is megemlítette, ahogy azt  is, hogy Törökország a saját atomenergia-programjában együttműködjön Magyarországgal.

Orbán Viktor  tájékoztatása szerint a tárgyaláson áttekintettek külpolitikai kérdéseket is, és háláját  fejezte ki, amiért Erdogan miniszterelnök ismertette nézeteit a Szíria körül kialakult helyzetről. A megtárgyalt kulturális kérdéseket említve a magyar miniszterelnök örömét fejezte ki, amiért Törökország egy budapesti kulturális intézetet állít fel, és jelezte: török tárgyalópartnerének kifejezte azt a szándékot, hogy Magyarország is hasonló intézetet állítson fel Törökországban. Orbán Viktor közölte azt is, tudomásul vették, hogy Törökország szeretné, ha a Magyarországon fellelhető török kulturális emlékeket felújítanák, és méltóan megőriznék. Ígéretet tett arra, hogy minden ezzel kapcsolatos ügyet gyorsan végrehajtanak.

Összesen 74 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pár évtized és Németország Törökország 82. il-je / tartománya / lesz.

Azt hiszem, hogy a miniszterelnökünk helytelen álláspontot képvisel, pont úgy, mint mikor Romániát, Szerbiát és Albániát támogatta. Egyetértek Huntingtonnal: Európára katasztrofális hatással lenne, ha ortodox, depláne muszlim vallású országokat fogadna be az Unió a közösségbe. Rövid lejáratú, ráadásul kétes előnyök ért cserébe totál kontraproduktív olyan bíztatásokat csöpögtetni, amiért mi egy kalap szert nem kapunk cserébe, csak egy kedves, álságos mosolyt!

Azért az nem semmi, hogy 1:2 a valutájuk az eurohoz képest azért valamit mutat a gazdaságuk eröségéről és fejlettségi szintjéről.

Lenne mit tanulni pl a turizmuz szervezéséről és logisztikai megoldásairól, amibe az egész ország olyan modon van bekötve, hogy mindenki számára munkát biztosit a nagyvárosoktól a legkisebb településekig.

Igaz, hogy napirenden van az eu-csatlakozás, de ez is inkább egy lebegtettés, mivel jobban járnak, mig kivül vannak. Inkább csak egy társult tagsági külön státuszt szeretnének, mely nem jár azokkal a kötöttségekkel amit az eu bürokrácia az utobbi ídőben előad.

Nagyon okosan politizálnak, mikor belebegtettik a csatlakozást és még durcisak is, mikor huzodik az, ha érdekük úgy kivánja, de a lakosság lelke mélyén nem kivánja, mivel a jelen állapot nagyon jó.

Egy dolog ami engem zavar a kurdok helyzete, de igazán azt sem lehet megitélni, hogy most kinek van igaza ebben az ügyben. Nem látható tisztán, hogy kivülről gerjesztett akciózásról van szó, vagy valódi elégedettlenségről. A kurdokat szétszedtek három ország fennhatósága alá kerültek, ezáltal megszüntek őnálló államnak lenni ami még jobban neheziti a tisztánlátást. Ráadásul ezek az országok még egymástól eltérő érdekkörök fennhatósága alatt állnak, így egymással sincsenek jó viszonyba, sőt az országokban élő kurdoknak sem azonos a céljuk és a társadalmi szerepük.
Szóval nehéz a helyzet. Ettől függetlenül Magyarországnak Törökországgal kell feljeszteni a kapcsolataikat, már a történelme történései miatt is.

Legalább nem mi lennénk az egyetlen 'ázsiai' népség ebben a gyülekezetben.

Nem hiszem, hogy a törököknek lenne helyük az EU-ban - viszont ez legkevésbé Magyarországon múlik, addig meg hadd jöjjenek az együttműködésből származó gazdasági előnyök.

Az egész szarvasmarha tenyésztést a törökökre lehetne alapozni, rendesen kipucolták már így is a magyar szarvasmarha állományt.

Ja, én sem értem ezt a nyugat imádatot.
Ne tanítson civilizációra az, aki rabszolgát tartott akkor, amikor itt Deák Ferenc tette a dolgát.

Anno nem is olyan rég.

"Keleten imádják a magyar marhát - Emelkedett az ár

A török kereslet az árakon is megmutatkozott. Tavaly május és június környékén a másodosztályú marhát még 280–310 forintos kilogrammonkénti áron tudtam eladni, az első osztályút ennél 30 százalékkal drágábban. A tavaly nyár végétől felpörgött török kereslet hatására augusztusban és szeptemberben már 550–680 forintos áron lehetett eladni az élő marha kilóját.”

http://www.vg.hu/vallalatok/me..

A magyar nemzeti lobogót megint nem sikerült rendesen kirakni?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés