Ilyenek az új Himnusz-változatok

2013. január 22. 16:51
A Himnusz, a Szózat és a Székely himnusz új változatait a magyar kultúra napjának alkalmából adta át a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA).

A Kölcsey Ferenc által írt, Erkel Ferenc megzenésítette Himnuszból négy változat készült: az Erkel- és Dohnányi Ernő-féle verzió mellett a dal hallható a Magyar Rádió Gyermekkórusának és Rúzsa Magdinak előadásában is.

Vörösmarty Mihály Szózata Egressy Béni és Dohnányi Ernő feldolgozásában hallható, az MR énekkar, a gyermekkórus és a szimfonikus zenekar együtt adja elő a szerzeményt. Mihalik Kálmán és Csanády György Székely himnuszát pedig az MR énekkar mellett az MR Szimfonikusok játssza.

Összesen 94 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A himnusz nem az a műfaj ahol az aktualitás és a modernség számít (az lehet mondjuk Geszti, annak aki szereti). Éppen ellenkezőleg,időtlen kell legyen, mint a klasszikusok.

Ez szólt a hangszórókból mikor Qurcsány sünjei verték a tüntetőket március tizenötödikén.

A Himnusz Kodálynak és Illyésnek is megfelelt, nem voltak hajlandóak változtatni rajta.

Valaki írta, hogy Önt fizetik a magyar nemzet elleni izgatásért. Először elvetettem ezt, mondván, hogy igaz, Ön hihetetlenül gyűlöl mindent, ami magyar, de ez csak a családjából, neveltetéséből ered, de nem pénzért teszi. Olvasva a különböző hozzászólásait, amelyek eredője egyetlen dolog, hogy a magyar bunkó,minden ami a magyar kultúra, történelem része az értéktelen, a szemétdombra való. Mostani sorai eldöntötték bennem a kérdést, Ön tényleg egy fizetett ügynök. Az meg a másik, legalább ismerné az irodalmat, s tudná, hogy Parti Nagy Lajosnak nevezik az egyébként középszerű teljesítményt nyújtó embert. A sztárolását kizárólag az önökhöz való igazodásának, hajbókolásának köszönheti.

a himnusznak nem az a feladata hogy a legújabb zenei trendeket képviselje. arra ott van más.

Érdekes ez a Himnusz dolog.
Nekem tetszik a Geszti által írt magyar szöveg azzal a dallal.
De vannak nekünk népzenéink amelyet ha halljuk libaőrösek leszünk. Ha már mindenképpen meg kell változtatnunk akkor ajánlom Jimi Hendrix. Little Wing címmű dalát amely szintén egy magyar népdal reinkarnációja. :-)
A szlovákok is népdalt választottak.
Arra mondhatjuk azt is, hogy szlovák, azt is hogy magyar. Hiszen együtt éltünk több mint ezer évig a jelenlegi ismeretünk szerint.

Paul robeson enekli angolul, keress ra)

'Mert nem, szerencsere nem kell Mon elni es halni sem, szerencsere mar el lehet menni es szerencsere a nagyvilagban is van azok szamara hely, akik elkivankoznak. En nem tudom ezt jo szivvel enekelni, plane most az Orban kormany alatt, ahol drasztikusan no azok szama, akik szerint Mon kilatastalan az elet.'

Gondolom te sem élsz Magyarországon,vagy mazochista vagy?

Dehogynem! A másik himnuszos topicban Izrael sikereiről zengedezik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés