A kormány hülyének néz minket

2012. december 11. 12:57

Hallgatói Hálózat
Hallgatói Hálózat
A devizahitelek sem voltak ingyen, a több milliós diákhitel sem lesz.

Hétfőn a kormány drasztikus, felsőoktatást érintő intézkedései ellen tiltakozva fórumot tartott a Hallgatói Hálózat. A fórum után több ezer egyetemista foglalta el a Petőfi-hidat, majd végigvonult a városon. A történtekre reagálva az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményében azt írta: reméli, hogy az ellenállásból megértés lesz, mert a változások nem a hallgatók ellen irányulnak.

Nem, nem lesz megértés. Ugyanis nincs mit megérteni. A barbár, átgondolatlan, központosított „reformnak” nevezett felsőoktatási koncepció mögött nincsenek észérvek. A kormány hülyének néz minket és hazudik.

Hazugság, hogy az állam mindenkinek kifizeti a felsőfokú tanulmányait ösztöndíj, részösztöndíj, diákhitel formájában. Az állam csak és kizárólag 10480 ösztöndíjasnak, a lakosság 1 ezrelékének fedezi a tanulmányait. Mindenki másnak tandíjat kell fizetnie, méghozzá az egyik legmagasabbat Európában. Az a Fidesz vezette be a tandíjat, amely 2008-ban leszavaztatta a jelenleginek egy sokkal csekélyebb mértékű formáját.

A kormány retorikájával ösztönzi a lakosság még nagyobb mértékű eladósítását, hiszen a diákhitel által finanszírozott tanulmányokat „ingyenes” felsőoktatásnak hívja. A devizahitelek sem voltak ingyen, a több milliós diákhitel sem lesz.

Hazugság, hogy az állam nem takarékoskodni akar, hanem a források hatékonyabb, eredményesebb felhasználására törekszik. Ha ez így lenne, nem szüntetné meg az államilag támogatott jogász- és közgazdász-képzéseket, hiszen ezekre a szakmákra a legnagyobb a kereslet a munkaerőpiacon. Nem zárná ki a társadalom legnagyobb részét a felsőoktatásból, egy még szűkebb elit kiváltságává téve azt. Nem vonna ki milliárdokat az egyetemekről, hogy a minőségi oktatás helyett a túlélésre kelljen koncentrálnia az intézményeknek.

A kormány szerint, amit most tesz, az „befektetés a jövőbe”. Nem. Amit most csinálnak, az biztos befektetés egy katasztrofális jövőbe. Egy olyan országot építenek, ahol csak a leggazdagabb gyerekek tanulhatnak a felsőoktatásban, ahonnan tömegesen menekülnek el a tehetséges fiatalok, ahol a diplomások aránya töredéke a fejlett országokénak és ahol soha nem lesz fellendülés.

Felszólítjuk a kormányt, hogy hagyja abba a hazudozást, és kezdje el fölfogni, hogy amit az oktatással művel, azt nem csak saját maga ellen, de az ország, a haza ellen is teszi. Nem fogjuk hagyni, hogy elvegyék a jövőnket!

Szerdán folytatjuk!

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 201 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Miert van annyi diplomas munkanelkuli, ha a diplomasok aranya annyira alacsony?

Abban viszont igazsag van, hogy a kepzesek kozti valogatas semmivel sincs alatamasztva.

Kellene egy statisztika arrol, hogy milyen kepzesek eseten milyen aranyban sikerult a megszerzett diplomaval a vegzettsegnek megfelelo munkakorben itthon elhelyezkedni.
Utana ennek az aranynak megfeleloen lehetne novelni/csokkenteni a keretszamot.

Meg nekem.
Képtelen vagy felfogni, ha egy család házának a tetején befolyik az eső és a gyerek luxuscipőt szeretne, akkor a gyerek nem kaphat luxuscipőt mert kell a tetőre is.

Nem minden egyetem, és nem 3 hetes szénszünetet tartanak. Amúgy minden évben van szénszünet, évtizedek óta.

Én nem hiszek a támogatott hitelben.
Ha azt mondja a kormány, hogy támogatja akkor azt a pénzt mások zsebéből veszi ki és az a bankoknak jó.

Az én javaslatom:
1.Legyen ingyenes a tanulás
2.Legyen alapos alkalmassági vizsgálattal felvételi.
3. Aki kiesik, az fizessen kártérítést.
4. hajlandó vagyok arra, hogy megnyugtatva elismerjem, hogy azon az áron csökken a fizetésem, nyugdíjam, növekszik az ÁFA, hogy a tehetséges fiataljainknak elősegítettük a taníttatásukat.
Valalamit valamiért!!!!!!!!!
Várok még ötleteket, hogy miből!!!!!

"Nem fogjuk hagyni, hogy elvegyék a jövőnket!
Szerdán folytatjuk!" Ez az. A jövőt nem kismértékben 2008-ban vették el, amikor a 20 milliárdnyi IMF-hitelt aláírták az ismert feltételekkel. Visszafizetés: 2012-2013-2014. Ebből a hatalmas pénzből vajon hány állami finanszírozású hallgatót lehetne segíteni? És ez a töméntelen pénz csak a 'bónusz' a már 30 éve folyó adósságszolgálat teljesítése mellett. Magyarországnak a szeme is alig látszik ki a körkörös (állam-, magán-, önkormányzatok, vállalatok) eladósítottága mögül. Ha a jelenlegi kormány egy problémát megold, azonnal rádől a következő kettő. (A pannon puma így tört utat a magyaroknak, hogy többek között tudjanak cukrászdát nyitni Bécsben.) Erről a szegénységünkről Ti, mai fiatalok semmit sem tehettek. Ebben mi vagyunk felelősek, a felnőtt korosztály. Amikor beikszeltük a négyigenes népszavazást, például, vagy amikor a még itt állomásozó szovjet megszállókkal a hátunkban döntöttünk hosszú távú, máig ható társadalmi-gazdasági-kulturális stb. kérdésekben. De igazabb az, hogy nem döntöttünk, s így járulékos árként a nyakunkon maradtak a 'különös' emberek, akik védték az 1945-1990 között összegyűjtött zsákmányaikat. Aztán ezeket átkonvertálták. Maximális ambícióval, minimális tudással, s minden állami mozgathatóból áron alul személyes tulajdonhoz juttatták magukat, s közben eltűnt Magyarországról 252 ezer milliárd forint, miközben az ország, a társadalom adóssága példa nélkülivé züllött. Hogy történhetett ez meg - kérdezhetitek. A tudatalakítás a magyar baloldalnak mindig is a legnagyobb erőssége volt. Három médiaplatform, például: Népszava, HVG, és mondjuk, Klubrádió. S hogy meg ne sértődjön, Kálmán Olga. Magyarországnak átszabták a testét, szétszaggatták a szellemét és megölték a lelkét. Ez van. A jövőt rövidesen Ti hordozzátok. Legalább olyan jóknak kell lennetek, mint kortársaitok Párizsban, Tokióban, vagy éppen Bostonban. De inkább jobbaknak.

"A devizahitelek sem voltak ingyen, a több milliós diákhitel sem lesz."
Aki ilyet leír, az nem algebra szakos.

"A kormány hülyének néz minket" - az még hagyján, de ha a vizsgáztatók is...

Ezek a minimum feltételeik. Elképesztő mit képzelnek magukról. Úgy gondolják, hogy egy olaj sejk sajnálja tőlük vágyaik valóra válását.

Két évtizede odajársz?

Szociknak örülniük kéne végre megvan a sztük ösztöndíj. Hitel is van mellé. SzDSz már nem érte meg :(

http://mandiner.hu/cikk/201211..

Ebben van szó arról, hogy évtizedek óta bezárnak az egyetemek.
Nem én mondom.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés