BM: A bevándorlási hivatal széles körű támogatást nyújt a menekülteknek

2012. november 20. 20:41
A nemzetközi védelemben részesített menekülteknek, társadalmi beilleszkedésük elősegítése érdekében, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) a hatályos menedékjogi szabályokban foglaltak alapján széles körű támogatást nyújt – reagált közleményben a Belügyminisztérium (BM) a bicskei táborban élő menekültek és oltalmazottak petíciójára.

Az érintettek menekülti elismerésük után hat hónapig tartózkodhatnak a befogadó állomáson, ez az idő további hat hónappal meghosszabbítható. A menekülteknek ezalatt például napi háromszori étkezést, személyes használatú eszközöket és ruházatot biztosítanak, havonta költőpénzt kapnak, továbbá ingyenes egészségügyi ellátásban is részesülnek. A menekültek pénzért munkát is vállalhatnak – írta a BM.

A menekültek 520 órás ingyenes magyar nyelvtanfolyamon vehetnek részt, és a BÁH a nyelvvizsga költségét is megtéríti. A menekültügyi hatóság segítséget nyújt az álláskeresésben, az alapfokú iskolai végzettség megszerzésében, továbbá a szakképzésben történő részvételhez is.

A befogadó intézményből történő kiköltözést követően a menekültek kiköltözési segélyben, lakhatási támogatásban vagy önálló ingatlan megszerzése érdekében kamatmentes kölcsönben, rendszeres létfenntartási támogatásban részesülhetnek. A gyermekek esetében a BÁH hozzájárul az oktatási-nevelési költségekhez, egyebek mellett beiskolázási támogatással, valamint utazásiköltség-térítéssel.

2012-ben a menekültekre fordított kiadások elérték az 1 milliárd forintot, amelyből a menekülteknek folyósított támogatások összege csaknem 220 millió forintot tett ki – zárul a belügyi tárca közleménye.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Akinek nem tetszik, haza lehet menni...

Ez tényleg agyrém! Mindig tudtam, hogy az idegen szép, az idegen jó, de hogy egy magyar állampolgárnak, aki ráadásul meglehet, hogy valamelyik hazai kormány áldásos tevékenysége miatt jutott az utcára még annyit sem érdemel, mint egy idegen menekült, ez felháborító.
Meg mintha az alaptörvényben is lenne valami az emberi méltóságról...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés