Így darálja be Bajnai a baloldalt

2012. november 17. 14:15

Nuszbaum Tibor
Fent és Lent
Az SZDSZ legalább 1994-ig várt azzal, hogy beugorjon egy rossz seggbe, a Milla pedig ha akarna, se tudna kimászni már onnan.

„Tehát Bajnaiék eddig jól taktikáztak. A Millát behúzták gyakorlatilag úgy, hogy lenullázták a hitelességüket, miközben a Milla még most is azt hiszi, hogy nem. Az SZDSZ legalább 1994-ig várt azzal, hogy beugorjon egy rossz seggbe, a Milla pedig ha akarna, se tudna kimászni már onnan.

A következő lépés az LMP szétszedése. Összetételükből fakad, hogy bárhogy is fognak dönteni a hétvégi kongresszusukon az Együtt 2014-gyel kapcsolatban, mindenképpen vesztesek lesznek. Bármi lesz a döntés, az biztos, hogy 20-30%-uk nem fog egyetérteni vele. Ráadásul el sem »bölcsészkedhetik« a dolgot, valamit mondani kell, mert a párt így is a kezd a súlytalanság állapotába kerülni. Az Együtt 2014 jó érzékkel néhány nappal a kongresszus előtt átküldte alapvetéseiket az LMP-nek, mint mézesmadzagot. Az LMP vagy hoz egy bátor döntést és kiáll az elvei mellett, vagy megy bele a nagy közös levesbe. Attól tartok, a végén ők is ott fognak párolódni, pedig ez a helyzet elsősorban lehetőség nekik, hogy egy markáns önálló karaktert kapjon a párt. Rossz kifejezéssel élve olyan piaci rést tölthetnének be, amire széles társadalmi igény mutatkozik, és amiért megalapultak.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 64 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lehet, hogy kilóg az egész ló is, de ettől függetlenül: megcáfolni nem tudja, mert igaz.

Igaz, hogy az LMP sajnos mindenképpen rosszul jár, ha belép, ha nem.

Az LMP most fogja bebizonyítani, hogy NEM lehet más a politika. Át is nevezhetnék magukat NLMP-re.

"A tőkeinjekciót 1992-ben az amerikai Ikarusz kapta, nem a rendszerváltás után nehéz helyzetbe került magyar gyár."

Most függetlenül attól, hogy mit gondolok Róna Péter politikai szerepléséről, a fent idézett alternatívát teljesen hamisnak találom.
Azt sugallja, mintha (1) magyarországi (kormányzati) döntéshozók döntöttek volna a magyar Ikarusz helyett egy (2) amerikai cégnek címzett tőkeinjekcióról.
(1)-ről:
Az Első Magyar Alapot amerikai és brit intézményi befektetők és magánszemélyek dobták össze azért, mert Róna meggyőzte őket, hogy itt van ez a Ikarus USA Inc., amelyet csődhelyzete miatt olcsón fel lehetne vásárolni, ugyanakkor ennek a cégnek a (magyar) mérnökei olyan ígéretes műszaki fejlesztési terveket mutattak be, amelyek megvalósítása alkalmas lenne egy, az USA-beli autóbuszpiacon tátongó rés megtámadására. - Ez a piac a városi és városközeli buszközlekedés, amelyet az USA-ban is az önkormányzatok finanszíroznak pályázaton elnyert pénzekből. Ezek a pénzek azonban csak olyan árukra költhetők el, amelyek megfelelnek az úgynevezett "Buy American" szabálynak, azaz a teljesítésnek (alkatrész, összeszerelés, szolgáltatás) legalább 51%-ban (legalább névlegesen) amerikai szállító(k)tól kell származni. Tehát az anya Ikarusz itt szóba sem jöhetett.
(2)-ről:
Jó lenne, ha sok olyan "amerikai" cég lenne, mint az "amerikai Ikarusz" (azaz a NABI), amely Magyarországon fejleszt magyar mérnökökkel, itt hoz létre csúcstechnológiás gyártókapacitást és munkahelyeket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés