Földtörvény: közel a megállapodás Orbán szerint

2012. november 5. 14:16
Minden kérdésben megállapodásra számít az új földtörvény ügyében Orbán Viktor. A hétfői egyeztetés után Ángyán József úgy nyilatkozott: legnagyobb nézetkülönbség a birtokméretek és a fiatalok helyzetbehozásának kérdésében van.

„Összesen talán két vagy három kérdésben maradt fenn egyeztetési lehetőség, de nagyon közel vagyunk, minden kérdésben meg fogunk állapodni” – fogalmazott a kormányfő a fideszes Ángyán József és Bencsik János által beterjesztett módosító javaslatokat firtató újságírói kérdésre a Fidesz-KDNP-frakció hétfői üléséről távozóban, miután a képviselőcsoport tárgyalt a Ház előtt fekvő földtörvényjavaslatról.

Ángyán József korábbi agrárállamtitkár, aki – frakciótársával, Bencsik Jánossal közösen – több tucat módosító indítvánnyal írná át a kormány földtörvényjavaslatát, azt mondta, a hétfői, csaknem 2,5 órás tanácskozáson az irányokról volt szó, nem konkrét módosító javaslatokról. A legnagyobb nézetkülönbség szerinte a birtokméretek kérdésében van. A további lényegi kérdések között említette például a fiatalok helyzetbe hozását, amiben egyetértés van, valamint a helyi közösségek bevonását a döntésekbe. Arra, hogy kapott-e kritikát a korábbi bírálatai miatt, úgy reagált: „nem, semmilyen személyes kérdésről nem volt szó”.

Bencsik János kifejtette: a hétfői tanácskozáson ismertették az álláspontokat, ezt követően a kormányfő és az agrártárca áttekinti a benyújtott módosító javaslatokat, majd egy következő frakcióülésen visszatérnek a részletkérdésekre. Hozzátette, a miniszterelnök és a frakció is nyitottságot mutatott az Ángyán Józseffel közös módosító indítványaira.

Ángyán József és Bencsik János javaslataikkal elsősorban azt akarják elérni, hogy valóban csak a helyben lakók juthassanak a településhez tartozó termőföldhöz, és több beleszólást adnának a földhasználati ügyekbe a helyi közösségeknek.

A frakcióülésről távozóban Harrach Péter KDNP-frakcióvezető a birtokméretek maximumát firtató kérdésre jelezte, végső döntés még nincs a kérdésben, de a kereszténydemokraták álláspontja az, hogy bizonyos kivételeket biztosítani kell a felső korlát meghatározásakor, így például az állattartás vagy a vetőmagtermelés esetében. Arra a kérdésre, hogy a földtörvény kétharmados jogszabály lesz-e, azt válaszolta, ez még nem dőlt el, de a kereszténydemokraták szerint biztonságot adna a minősített többség.

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Osztani semmit nem osztottak, mivel nincs földosztási program.

Állami földekre lehetett haszonbérletre pályázni. Eddig 34.000 HA kötöttek többszáz bérleti szerződést, valamint 74.000 HA van folyamatban.

A lejárt állami földek bérleti szerződéseit pályáztattják ujra folyamatosan, valamint a zsebszerződések felszámolásakor felvásárolt földeket hasznositják a jövőben is.

Mivel a magánforgalomban a jövőben is beavatkoznak oly modon, hogy minden adásvételnél (magánszféra) az államnak elővásárlási joga van és csak abban az esetben mondhat le erről, ha a törvényben meghatározott birtokméret, vagy egyébb kritérium nem sérül.

Elég nehéz lesz a jövőben trükközni és spekulálni a földekkel.

Szerintem meg kell várni a végleges törvényt és utána kritizálni. Én végig hallgattam a parlamentben a beterjesztett főldtörvény birtok méretek kialakitását célzó részt, s amit ott összehordott az ellenzék csak kapkodtam a fejem. Ángyánt és Bencsiket is végighallgattam. Igazán Ángyán is teljesen mást magyarázott bele a törvényben, ami benne sincs. Erre többször figyelmeztették is a vita során.

Ez még nem lefutott, mivel egy törvény akkor végleges amikor az a Közlönyben megjelenik. Persze addig sokat változhat, az eredeti beterjesztés, de alapjaiban nem igen szokott, csak finomitások vannak benne.

Ángyán ahogy elhallgattam egy rég letünt régi birtokszerkezetbe gondolkodik és az a "rögeszmélye", hogy mindenkinek aki vidéken él egy településen legyen akár 1-2 HA földje amit megmüvel és ezt a földet adják oda neki nem bérbe, hanem tulajdonba. Szerintem eltévesztette az évszámot, mert ilyen 47-ben volt utoljára, mikor az államositott földeket kiosztották. Ma ez egy letünt világ és életképtelen a mai korban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés