Miért aljasság a regisztráció? 1.

2012. szeptember 20. 9:08

Karácsony Gergely
Karácsony Gergely blogja
Egy jól működő regisztrációs rendszert rombolnánk le, és ezzel „felzárkóznánk” az Egyesült Államokat hosszú évtizedek óta feszítő, rosszul működő rendszerhez.

Az európai országok szinte mind az automatikus regisztráció hívei. A Fidesz által – tévesen – emlegetett francia példa azért helyezkedik a passzív regisztrációs országokhoz közelebb, mert 2001 óta már az új (18 életévüket betöltött) generációknak sem kell regisztrálni, amennyiben részt vesznek a kifejezetten az ő számukra szervezett állampolgári tájékoztató napon. Franciaországgal ellentétben Nagy-Britanniában folyamatos reigsztráció van, de ezt csak a több száz éves hagyományok indokolják és így is jól működik: szinte minden háztartás regisztrálni szokott (2008-ban a választásra jogosultak 97%-a).  Kanadában az éves adóbevalláson is lehet regisztrálni, és a választás napján is  be lehet jelentkezni. A regisztráció annyiból áll, hogy az adóbevalláson van egy üres négyzet (checkbox), amit be kell x-elni. Ausztráliában minden első választó automatikusan megkapja a formanyomtatványt, az előre megfizetett válaszborítékkal. A fiatalok 17 és 18 éves korukban születésnapi üdvözlőlapot kapnak a választási hatóságtól, a középiskolákban pedig egy hetes tájékoztató kampányt szerveznek. Mexikóban egyszeri regisztráció van érvényben, azonban regisztrációs kártya személyazonosításra is alkalmas, ráadásul a választási hivatal munkatársai a hagyományosan elmaradottabb vidékeken személyesen keresik fel az állampolgárokat, hogy regisztráljanak.

Látható tehát, hogy még az aktív regisztrációs országokban is minden eszközt bevet az állam, hogy minél kevesebb ember maradjon ki a választásból (Mexikóban 2005-ben 95, Kanadában és Ausztráliában 2008-ban 93, illetve 92% volt a regisztrált választók aránya). Ha már a pozitív példákat nem sikerült átvenni, akkor a negatívat sem kellene: az egyetlen demokratikus ország az ábra  baloldalán, aktív pólusban az USA. Rejtély, miért kellene ebben követni az amerikai rendszert, amely az egyik legrosszabbul működő regisztrációs rendszer a világon.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 118 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én is hülyeségnek tartom az előzetes regisztrációt.
De az MSZP-vel és a DK-val nem értek egyet.
Ugyanis, ha a kormány rosszul, vagy közepesen működik, az az ellenzéket ösztönzi regisztrációra.

Az USA demokráciája nem az etalon demokrácia???

A cikk valószínűleg szándékosan hagyta ki az olasz választási rendszert, ahol nem csak regisztrálni kell de adnak választói igazolványt is, amit ellenőriznek, mert nem csak ig. szám van, de szavazói sorszám is, és pecsételnek. Ha valaki elmegy szavazni és nem viszi magával ezt az igazolványt elhajtják, nem szavazhat.

Múlt héten azt próbálták az LMP-sek bedumálni, hogy más országokban nincs is névjegyzék. Akkor ott hogy tudják megmondani, hogy kinek van joga szavazni? Talán 9 millióan menjünk át az osztrákokhoz szavazni?

Nem tudom milyen hülyeséget fognak még kitalálni.

4 év alatt összesen választásonként 2 hétig nem lehet regisztráltatni, ha 3 szavazást veszünk figyelembe az összesen 6 hét. A többi időben nyugodtan lehet menni, írni, kalimpálni a szg. billentyűzetén ha valaki akar regisztrálni.

Tény, hogy ez a rendszer nagyon megnehezíti a buszos szavazást, mert a belföldinek a lakhelye szerinti körzetbe kell mennie szavazni.

Na mármost ha egy helyre akarnak szavazatokat koncentrálni, úgy nem csak kétszer kell osztani a konzervet, de át is kell jelentkeztetni a bérszavazókat egy másik körzetbe,ha azt akarják, hogy érvényes is legyen a szavazatuk, az meg ugye azt jelenti, hogy az így elhagyott önkormányzat már nem folyósítja a segélyt, mert már nem lakik ott. Tehát nagyon nem éri meg bérszavazónak lenni.

És a végére még egy gondolat.

A szavazási rendszert azért is át kell alakítani, hogy a határon kívüli honfitársaink is tudjanak szavazni és ezért ezt a kis áldozatot meg lehet hozni.

Új rendszer, most az első alkalommal újra regisztráljuk az országot, utána már sokkal könnyebb lesz frissíteni a névjegyzéket. 4 évenként egyszer regisztráltatni nem nagy durranás, vagy mi csak addig vagyunk rendesek a határon túli magyarokkal, amíg nem okoz egy minimális kényelmetlenséget, hogy szavazhatnak?

Az viszont még nem világos a számomra, hogy a hajléktalanok és kilakoltatottak hol fognak szavazni.

Hihetetlen, hogy ennyire tudsz hazudni. Pont az ellenkezője igaz.

Összesen 2 hétig nem lehet regisztráltatni választásonként és az összes többi időszakban pedig lehet.

Már megint ez a "nem demokratikus".

Bármire ráhúzható és még magyarázni sem kell semmit. Nem kell logika vagy érvelés, elég annyit mondani, hogy hat nem demokratikus.

Fárasztó már hogy állandóan a demokrácia mögé bújnak azok, akiknek nincs valódi mondanivalójuk.

A Fidesz okkal tart a bizonytalan, ezért kiszámíthatatlan szavazóktól. Ezek kiszűrésére jó ez a regisztráció. De a Fidesz megfeledkezett a kényelmes, mindig kormánypárti kispolgárokról, akik nem mind veszik majd a fáradságot, hogy regisztráltassák magukat.

Arra válaszoljatok, hogy nekem, nagykorú, iskolázott, tudatos, nem megvásárolható állampolgárnak miért kell elvenni a szavazati jogomat?
--------------------------------------------
Te pedig arra válaszolj, hogy - ha az igaz, ahogyan itt magadat jellemezted ,- akkor ki és miként venné el a szavazati jogodat.

Értelmetlenségeket írogatsz, holott a meglepően disztingvált hangvételű kommentedhez ez nem passzol.

Tanulmányozd már az USA regisztrációs rendszerét. Az 52 államból 50 ben van regisztráció méghozzá a felíratkozás külömböző ídőpontban zárodik. Átlagban ötven nap, de van ahol kevesebb, de van ahol több.

Ami meg még érdekesség, hogy ráadásul pártra adják le az előzetes regisztrációt, amit a választáskor megváltoztatthatnak. Így a pártoknak eleve előre egy megközelitő támogatottsági szint is tudható, amire a kampány utolsó szakaszában rákészülhetnek, hogy az ellenféltől szavazatokat hozzanak el.

Ennek ellenére végig nyított az, hogy ki is lesz a nyerő, mivel ott is a szavazás napján dől el a dolog pedig előzetesen nyílt lapok voltak.

Ennek fényében látható, hogy regisztrálni az aktiv főleg tudatos szavazok mennek, annak ellenére hogy tudják, hogy változtatthatnak a korábban támogatott párton. Azt is tudják, ha nem regisztrálnak akkor nem tudnak már pro vagy kontra dönteni a kampányban megismert új információk fényében.

Senkit nem zavar ott ez a rendszer, sőt inkább egy jó kis bulinak tartják a választási kampány alatti nagy gyülléseket, mozgosítást és pozitivan fogják fel. A vállasztási procedurát a demokrácia ünnepének tartják, ahol ők is aktiv résztvevök.

Érdekes modon, mikor megvállasztják az usa egyes számu vezetőjét utána egyöntetüen mint nemzet mögéállnak, ha kül és biztonságpolitikáról van szó. Belpolitikai csatáikat helyben intézik az államok szintjén ott a helyi szavazásoknál korrigálnak a szenátusi választásoknál akik az országos politikát is befolyásolni tudják.

Az amit te írtál az nem a demokrácia hanem anarchia.

Egymás tiszteletben nem tartása, szabályok és törvények nélküliség, liberalizmus az nem demokrácia, hanem a gazdagabb és erőszakosabb hatalmaskodása a gyengébb felett.

A te jogaid csak addig terjedhetnek, amíg azok nem gátolják mások jogait.

Már pedig nekem jogom van egy tisztább, buszos bérszavazók nélküli választáshoz.

Nézz utána. Azért egy dolgot felvetnék. A megváltozott világban ahol az ujkori " népvándorlás" europát is utolérte, ahol a töke és a munkaerő szabad vándolása következtében és a tartozkodási hely szabad megvállasztása következtében egyre több ország elgondolkodik azon, hogy állampolgárainak milyen modszerekkel biztósitható az országos vállasztásokon való részvétel. A regisztrációs rendszer biztosan, hogy előbb utobb bevezetetésre fog kerülni, de a kérdés felvetése napirenden lesz. Ez azért is aktuális, mivel a belfőldi nyílvántartások egyre hiányosabbak lesznek, mivel senkinek nem kötelező bejelentenie a tartozkodási helyét ahogy nálunk sem. Ezért az államoknak egyre inkább el kell gondolkodni azon, hogy állampolgárai részére milyen technikákkal tudja biztositani azt a demokratikus jogát, hogy demokratikus választásokon részt vehessen.
A mostani becsült statisztikák szerint nálunk kb 300-500 ezerre tehetök azon állampolgárok száma akik hosszabb rövidebb ídeig nem itthon tartozkodnak, de nem is telepedtek le más ország területén, mint bevándorlok véglegesen. Ezen állampolgárok jogát a szabad őnkéntes választási részvételt biztosítani kell az alaptörvény értelmében, valamint a külhoni magyar állampolgároknak is, amit a választási törvényben kell szabályozni. Ahhoz, hogy a választásra jogosúlt és választani is szándékozó minden állampolgárnak biztosítani kell hogy élhessen jogaival. Ennek jelen szituációban az őnkéntes regisztráció az a formálya mely senkit nem foszt meg és nem zár ki ennek a jogának a gyakorlásából.

A részletes szabályozást egyébb a választásokkal kapcsolatos kérdésekben, meg várjuk meg a törvény elfogadását és annak kihirdetését, valamint a gyakorlatot amit elöszőr 2014.-ben tudunk elemezni és véleményt mondani, hogy mennyiben volt szükitő vagy bövitő az új rendszer. Volt-e lényeges eltérés pozitiv, vagy negativ írányban, vagy a húszéves tendenciák milyen mértékben változtak. Arányosabb és kiterjesztöbb volt-e, mint eddig vagy nem volt eltérés.

Ezért jobb, ha az ember nem monja ki a verdiktet már előre, mert semmi nem fekete, vagy fehér, mint azt eddigi történelmi ismereteink során is tapasztalhattunk.

Miért nálunk van főleg 2004 óta mióta az eu teljesjogú tagjai vagyunk? Megsugom, hogy nincs és már 90 óta is igen hézagos és pontattlan. Vannak hajléktalanok, vannak akik a slendriák nyílvántartás miatt maradtak a jegyzékben, holott már elhúnytak, vagy más országokba vándoroltak ki és sorolhatnám.
Arról már nem is beszélek, hogy 2014-ben orvosolják azt az alkotmányos mulasztást, hogy a kisebbségek őnálló képviselettel jutnak a parlamentben, ami eleve csak regisztrációval oldható meg, hasonlóan, mint már a kisebbségi őnkormányzatoknál történik. Mivel nem lehet kivételeket tenni ezért is kikerülhetettlen a regisztráció általános bevezetése egyébb változások mellett.

A hagyomány meg általában dinamikusan szervesen változásba van. Ma nem követjük a Szent Istváni hagyományokat, vagy a XIX. századi rendi választási rendszert, vagy a XX. századi választási részvételi jogot, pedig az is hagyományon alapszik. De az élet számtalan területén is így van. Ez nagyon rossz hivatkozási alap. A hagyományok örzésének inkább a kulturális területeken van léttjogosulása, de az államszervezet és annak müködésében, a folyamatos változások a jellemzök a világon mindenhol. Mi sem vagyunk kivételek.

"„felzárkóznánk” az Egyesült Államokat hosszú évtizedek óta feszítő, rosszul működő rendszerhez. "

BTW az USA választási rendszer tényleg nem túl egzakt..
USA külügy nem nagyon lenne jogosult hozzászóni a magyar rendszerhez.

Meg a tőke szempontjából szinte mindegy, hogy a két elnökjelölt közül ki lesz az USA elnök.

Meg a lustasághoz való jogod sincs elvéve.

Ha lusta vagy regisztralni, nem szavazol, ennyi.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés